30 oktober, 2009

Ett säkert kort

Tranan och hederliga moules marinière är ett säkert kort på lunchen. Min lunchdate och jag pratade om Chaîne des Rôtisseurs, detta urgamla nätverk med rötter i Frankrike, för matintresserade och professionella inom matyrket. Roligt för det är mycket kul i matväg man kan vara med på genom dem. Bl a gåsamiddag nu den 13 nov och besök hos Jürss nästa helg.

21 oktober, 2009

Fylld paprika

Härom helgen hittade jag prisvärd paprika och köpte på mig en stor kasse för att förvandla dem till olika saker. En hel del strimlades och blev infryst för att ta upp till vinterns grytor och soppor. Några skulle ligga i ugnen för att jag skulle kunna dra av skalen, lägga dem i burkar och frysa. De kan även läggas i god olja och vitlök på burk.

Men ett par tillagades direkt. Att fylla grönsaker tycker jag är gott. Paprikorna som du ser på bilden blev lite torra och när jag kikade i originalreceptet i en gammal broschyr från Milda (Hej mat) insåg jag att det skulle göras krämigt med grädde. Gott är det att även använda squash, tomater eller lök och fylla dem. Jag har testat squasch fylld med ris, svamp och inkråmet från squashen och sedan grädda i ugnen. Helt vegetariskt. Prova dig fram.

Receptskiss för paprikorna
gul lök
köttfärs
kokt ris
grädde
timjan
salt
peppar

Skala och hacka löken fint. Låt den bli gyllenbrun i stekpanna innan köttfärsen bryns tillsammans med den. Krydda med salt, peppar och timjan. Koka riset i lättsaltat vatten. Blanda ris, köttfärs och grädde till en lagom smet. Skär av toppen på paprikor, ta ur kärnhuset. Ställ i en ugnsfast form och fyll med köttfärsen. Lägg på locken eller låt lite riven ost ge extra färg och låt locket ligga bredvid. Grädda i ca 200-225 grader tills dess paprikorna är riktigt mjuka. Tror det går åt uppemot en timme.

20 oktober, 2009

Kanel, kardemumma och muskovado

Ingredienserna ingår i de olika läckra längderna hos nyöppnade Fabrique på Odengatan.
En gammal skoaffär har fått vika undan för fina surdegsbröd och fantastiskt vackra golv från Marrakech design. Bara golven gör mig sugen att gå dit många gånger.

Jag är tokig i vackra klinker, kakel och mosaiker. De får mig också att tänka på franska Carocim (som finns att köpa i Stockholm). Eller på italienska kakel från la Riggiola som jag såg på Hem och Villamässan. Där presenterade La Riggiola även matlagningskurser vilka väckte min nyfikenhet.

Jag råkade gå förbi Fabrique någon dag efter invigningen och blommorna är nog spår efter den.

18 oktober, 2009

Surdegsbröd och surdeg

"Jag skulle baka surdeg men det finns inget sån't bröd i din bok"* sa min kollega Rickard. Jo, kontrade jag. Det finns en hel del bröd, närmre 25 stycken recept. Men det var inte så att vi tänke oj, det här är surdeg och skrev det i boken. För oss var det naturligt att alla bröd med deg som står mer än en dag en surdeg. Dessutom skållar vi mjölet (häller hett vatten över) för att få ett saftigt och mindre smuligt bröd. Ofta låter jag bli att diska mina degkrokar när jag gjort kavringen (första brödet i boken). Då sitter det alltid surdegsrester kvar som hjälper till i nästa jäsning. Sådana rester fanns i de stora baktrågen förr.

Även om jag tycker mycket om bröden i Pain de Martin, Martin Johanssons bok Surdeg och har provbakat dem innan boken skulle ges ut, är det för bökigt för mig att starta surdegar som ska passas och "matas". De hinner mögla eller jag glömmer dem och så får jag börja om. Jag bakar hellre då bröd från vår egen bok* som ska stå en dag och sedan bakas ut nästa. Även det är en slags surdegsbröd.

*I mormors berså, fem generationers bröd bakverk och tårtor, Klefstad förlag

14 oktober, 2009

Äppelgelé

Att ta tillvara på mat och spara är roligt. Jag lärde mig att det finns mycket pektin i äppelskrutt och skal som går att använda till gelé. Märtha (mamma) lade alla skalrester som blivit över när vi gjort skuret äppelmos i saftmajan. Där lät hon dem ångas av en bra stund.

Av vätskan kokte hon sedan gelé som smaksattes med päronessens*. Lite mörkare än med vanliga äpplen blev geléet men minst lika gott. Jag är så glad att jag får lära mig tänka ut sådana här alternativ för att verkligen vara rädd om våra resurser.


Självklart kokar vi mer gelé av äpplen också för skrutten ger inte tillräckligt med gelé för våra behov.

*Fler tips på gelé av olika bär eller smaksättning på äppelgelé finns i "I mormors skafferi fem generationers konservering dryck och dessert".

11 oktober, 2009

Jag frossar i säsongens grönsaker

Det är en fest att gå in i livsmedelsaffärerna och botanisera bland grönsaker och frukt. Nu ska jag pressa tidsschemat lite och planera in konservering och infrysning av saker som jag vill plocka fram under vintern. I veckan hoppas jag även kunna åka till en väninna som fortfarande har äpplen kvar på ett träd till mig.

I sparsamhetens tecken gick vägen i fredags. Först åkte vi till en butik som är alldeles för dyr på grönsaker men har mycket bra erbjudanden på fisk och kött. Grönsaksdisken med dyra grönsaker dissades då det också är mycket utländska saker. Men i köttdisken hittade vi prisvärd köttfärs, billig hel kyckling. Två kycklingar och 2 kg köttfärs för kommande veckan eller frysen blev det plus en liten lammstek som serveras med rotfruksgratäng nästa helg. I fiskdisken har vi tidigare köpt lax till bra pris men nu var vi sugna på forell. Den var inte helt billig men alla måltider behöver inte vara det. Fredrik lagade till forellen enligt ett gammalt beprövat recept och serverade selleri/potatismos till. Se receptskiss nedan.

Så styrde vi kosan till Willys som ofta har bra grönsaksdisk. Där handlade vi närproducerade varor som Greve Moltke päron för konservering, svenska gröna tomater* för syltning, massor med prisvärd paprika (som inte är svensk men det är säsong) som jag skivar och fryser för att ha i grytor under vintern. Det var ett erbjudande om en stor säck med svensk lök på 5 kg för 2 kr kilot. Vad ska jag med all lök undrar du säkert? Jo, fransk löksoppa à la Julia Child, zwiebelkuchen dvs en tysk löktårta och bara att steka lök på gammalt vis är godsaker det. Stekt lök kan man ha i frysen och ta upp med köttfärsbiffar till snabba vardagsmiddagar eller lunchlådor. I helgen har jag serverat Parisare till lunch med massor av stekt lök.

Just nu har jag alldeles för lite tid till både det ena och andra (jobbar mycket) så det gäller att rationalisera både med tid (storhandla och förbereda) och få bra ekonomi. Att handla ofta och impulsköpa kostar mycket mer och tar mycket mer tid. Åtminstone för mig.

Forell eller regnbåge
1 större eller 2 små foreller
lök
grädde
dijon senap
citron
salt

Hacka och stek lök. Lägg som en bädd i ugnsfast form. Ta av huvud och stjärfena på fisken och lägg på lökbädden. Rör ihop grädde, senap, citron och salt till god smak. Vet tyvärr inte proportionerna här. Häll blandningen över fisken och ställ in i ugnen på ca 200-225 grader tills den är genomstekt. Servera med kokta grönsaker och pressad potatis - eller med en puré på rotselleri och potatis.

*Både syltade tomater, grön tomatmarmelad och inlagda päron plus minst 5 recept på efterrätter med inlagda päron finns i I mormors skafferi fem generationers konservering dryck och dessert.

06 oktober, 2009

Ta vara på rester

Fick just mail från PR byrån som jobbar med Svenska ägg. De tipsar om att det är äggets dag på fredag. Jag har inget emot att skriva om det då jag håller med om att ägg verkligen är ett livsmedel som kan hjälpa till att ta vara på rester. Vi slänger nämligen alldeles för mycket mat, 100 kg per person och år enligt mailet. Massor av bra rätter kan skapas för att ta hand om rester. Det är så jag lärt mig av mamma att man gör. Bl a kommer jag ihåg en favoritomelett med köttfärssås och spagetti. Låter kanske som en konstig kombo men jag gör den fortfarande i vuxen ålder.

På bilden är ett exempel på middag som vi fick för några veckor sedan. Potatisbullar i all enkelhet blir en underbar måltid med syra från rårörda lingon och salt härligt bacon. Ägget håller ihop potatisen i de frasigt gyllenbruna potatisbullarna.

*Uppdaterat. Omeletten görs såhär:
Skär spagettin så att den är i mindre bitar. Fräs köttfärs och spagetti. Häll en omelettblandning över och låt den stanna.

05 oktober, 2009

Höstens smaker

Vilken lyx! Nyskördad mangold från trädgården och tomater som grillas med kryddsmör och ströbröd. Gott som tillbehör till fläskkotlett och lamm.Mangolden fräste jag i smör med en aning vitlök.



Plommonkräm med mjölk till efterrätt.
Mums!

HEM mässan

Montern på HEM mässan blev superfin tack vare HAPPY som är vana att styla. Koncepten med HAPPYsthlms textilier, gjutjärnsunderlägg, vaser och smycken matchade fint med Klefstad förlags bruna omslag på böckerna. HAPPY tjejerna var toppen att ställa ut med och jag hade så trevligt. Att sedan mina underbara fd mässkollegor tittade förbi mest hela helgen var härligt!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...