29 september, 2009

Nu packar jag väskor och lådor...

...för att åka ut till HEM mässan i Älvsjö där vi kommer att bygga monter och ställa ut från torsdag och hela helgen. Det ska bli jättekul och jag hoppas att många trevliga besökare kommer förbi och tittar på HAPPYsthlms snygga design av smycken, textilier och gjutjärn samt våra böcker från Klefstad förlag.

Mer information om mässan hittar du här HEMmässan

28 september, 2009

Potatissallad med italiensk touch

Det är underbart att bli inspirerad av andra och jag uppskattar när andra lagar mat till mig som t ex den här potatissalladen som min väninna lagade till grillade kycklingbröst. Smaker i en kombination som hon hämtat från sina Italienska år. Salladen innehöll potatis, citronskal, citronsaft och parmesan. Salt och peppar. Säg inte att potatis är tråkigt för det är det inte. En billig och bra råvara som går att variera i oändlighet.

Här ligger man i lä

Ursnygg sajt och upplägg hos Elina och upplevmat.

25 september, 2009

Nu är jag inte arbetslös längre

Ser fram emot Klefstad förlags skördefest med HAPPYsthlm och Mariatorgets blommor i Gustavsberg imorgon. Idag ska jag paketera läckra saffransskorpor och chokladbröd som säljs med våra böcker. Mamma har bakat så de är handgjorda och inga e-nummer eller tillsatser. Provsmakningsbitar finns.

Sen är det bara att ladda om på nytt och packa ihop allt för att ställa ut böckernaHEMmässan 1-4 okt dvs nästa vecka. Även då tillsammans med HAPPYsthlm.

Därefter börjar jag med mitt nya uppdrag som säljande projektledare på personalrabatten.se. Det är ett deltidsuppdrag så jag kommer samtidigt att ta andra uppdrag som t ex att hålla föredrag om Sociala medier. Där berättar jag om hur man kan nätverka, skaffa sig branschkunskap och marknadsföra sig/sitt företag genom att vara engagerad på nätet. Flera föredrag är redan inbokade och jag är så glad över det. Nu hoppas jag att jag inte är arbetslös längre utan kan försörja mig på egen maskin och får fler uppdrag. Har du tips så blir jag jätteglad!

Ha en underbar helg och njut av helgen!! Jag önskar dig som läser här allt gott!

24 september, 2009

Bikupa i halm

Den här typen av bikupa har jag nu sett på två ställen i Sverige, oberoende av varandra, nämligen i Kivik, Skåne och i Finspång, Östergötland. Jag blev helt fascinerad av hur den är byggd i halm med en liten ingång på framsidan. När jag såg den för andra gången tog jag mig friheten att vända på den för att se hur den såg ut inuti. Längst upp satt två korsade träpinnar. Men då uppstod frågan. Gör bin billor eller finns det bara getingbillor? Det fanns nämligen rester av en billa på träpinnarna. Någon som har mer koll?

18 september, 2009

Lek med brödmix

Brödmix är inte något som jag testar ofta men det här stod lägligt i skåpet. Knappt om tid och på sommaren har vi en bit att åka till närmsta affär. Jag behövde fixa något till väninnan som kom på lunch med två hungriga kids. En sallad svängdes ihop och sen ville jag göra något kul med mixen. Inspirerad från när jag bodde i Tyskland och Österrike tänkte jag på vackra dekorerade bröd i bageriernas fönster. En del var så fina att jag när jag flyttade hem till Sverige hängde dem som dekor på väggen i köket. Nåja, den här limpan skulle inte dekorera en vägg utan fylla våra magar.

Det första jag kan rekommendera är att läsa på paketet. Degen skulle delas och bli två limpor. Jag tog bort ca 1/3 deg och använde till dekor och det blev en JÄTTElimpa. Men man kan göra mindre bröd till att börja med. Gör f ö enligt anvisning på förpackningen. Eventuellt kan man pensla med ägg på sina ställen om man vill ha blanka ytor. Lägg till lite lagerblad, grovt salt, vallmofrön osv för att förgylla blomblad eller annat som växer fram ur fantasin.

17 september, 2009

Holstenhof gårdsbutik

Strax efter premiären i juni var jag på Holstenhofs utanför Sjöbo. Sophie berättade att alla de stenungsbakade surdegsbröden hade gått åt med en gång. Tror t o m att hon sa att bilarna hade ringlat sig in i rad på gårdsplan med brödspekulanter.

Hon och Joachim visade mig runt i köket där surdegarna sätts och stenugnen där bröden bakas. Deras dröm är att vidareutveckla med eget café och Bed & Breakfast. Lite coolt är det att brödälskare som bor en bit ifrån kan få mail om när det finns färdigt bröd att köpa. De som bor nära ser när skånska flaggan är hissad som en signal på att brödet är klart.

Sen tog vi en liten sväng ut i lagårn och kikade på Linderödsgrisarna som föds upp i liten skala. Det kändes som om jag var tillbaka när jag var liten och hade egen gris som jag skötte om.

Håll tummarna för att succén håller i sig och att de kan fortsätta att förverkliga sina drömmar!

14 september, 2009

13 september, 2009

Humlekottar

Humlekottar kommer endast på honplantor så det gäller att se till att det är en sån man köper om man vill odla humle. Kottarna kommer fram om honplantan inte befruktas.

Kottarna används till te, sömnkuddar, öl och Gotlandsdricka.

Källa Odla.nu

11 september, 2009

Syltade kantareller

Svampfynd gör man inte bara i skogen utan här gjorde jag ett fynd på "the foodie sthlm" med syltade kantareller.

Plommon i konjak

Såg att söta Husmoderns länkat till mig när hon skriver om plommon i konjak och passar på att lyfta det egna plommonreceptet då det är aktuellt. Det verkar vara mycket plommon i trädgårdarna. Kamraten häromdagen berättade att hon har så mycket och undrade vad hon skulle göra med plommonen. Så ett annat tips är att halvera dem, ta ur kärnorna och frysa dem som de är. Gott att ta upp till pajer och efterrätter under vintern.

Fler recept och tips finns vår bok I mormors skafferi, fem generationers konservering dryck & dessert.

09 september, 2009

Träffa HAPPYsthlm, Mariatorgets blommor & Klefstad förlag

Formgivarna bakom HAPPYsthlm, Mariatorgets blommor och Klefstad förlag bjuder in dig på Skördefest till Gula byggningen i Gustavsberg den 26 sept 11-16. Klicka på bilden för att förstora inbjudan.

HAPPYsthlm designar grymma gjutjärnsunderlägg, vackert porslin, behagliga mönster till textilier och smycken i organiska former. Textilierna är bl a handdukar och kuddöverdrag gjorda av Frösötryck.

Mariatorgets blommor kreerar vackra buketter som går att köpa med eller utan vas från Happys design.

Mamma Märtha har bakat saffransskorpor med syltade apelsinskal och chokladbröd att köpa med sig och provsmaka förutom att jag har med oss har vi våra böcker I mormors skafferi, I mormors berså och In Grandma's Arbor.

Jag hoppas du har vägarna förbi för Gula byggningen med Ateljébutiken där vi presenterar oss är en helt underbar designbutik med både unika objekt och läckra designsaker.

08 september, 2009

Falu rödfärg och middag på Operaterrassen

Kontrasternas helg får man säga. Ena minuten sticker man huvudet ner i en burk målarfärg för att måla vårt nya hus på landet. Vi klängde på stegar och monterade upp ställningar för att komma åt - huset är ett sous-terrain hus så högst upp är det väldigt högt upp. Sen in till stan. Hoppa i festklänningen väldigt fort - det blev stressigt för det var ovanligt mycket trafik in mot Gamla stan. In i en taxi och trafik jam på Sveavägen.


Ja, så var man äntligen där, på festligheterna kring Chaîne de Rôtisseurs för att fira 50-årsjublileum då Tore Wretman startade svenska Chaîne 1958. Nyblivne Bailli Délegué Carl Wachtmeister med grönt band hälsade alla välkomna. Bra jobbat Calle! Nya medlemmar dubbades och invigdes. Den som utförde detta med ett svärd hade jobbat med Tore W just 1958 och pratade fortfarande svenska. Mycket imponerande. Här invigs Stefano Catenacci.

Sedan stor middag på Operaterrassen för 270 personer. Menyn var i Tore Wretman anda med skagenröra till drinken. Sillsorter och viltterrin, gäddqueneller med spenat, anka med svartvinbärssås, svenska ostar och hjortronsuffle med vaniljglass. Stefano Catenacci presenterade menyn för hela sällskapet. Sittningen tog minst 4 timmar och tur att jag hade så trevliga bordsgrannar. Min Fredrik satt ganska nära mig och hade Cajsa som driver Cajsa's kök i Uppsala till bordet. En duktig företagare med 28 anställda som både har stor catering och levererar mat till Stockholm dagligen. Bl a NK.

Jag hade mycket trevligt bredvid VDn på Lejontornet som berättade om de hotell och restauranger som ingår i koncernen Collector Hotels. Men mest spännande var ändå att de importerar viner själva och har lyckats få in 24 flaskor Jean Grivot, Echezeaux 2006 på Systembolaget.

Att de också öppnat en bakficka till Lejontornet i veckan gjorde att jag blev verkligen sugen på att gå dit. Det nya stället heter Djuret och en vegetarian eller en ickekarnivore göre sig ej besvär. Med andra ord, det passar oss som är köttälskare. Som konstintresserad är jag mycket spänd på att se inredningen som jag bara fick beskriven för mig. Kött och jakt är främsta inspirationskällor. Lamporna är gamla köttkvarnar!! Bara en sån sak.

Matkonceptet ligger i linje med vad jag gillar nämligen säsong, biodynamiskt och närproducerat där t o m gårdarna är angivna. Ekologiskt diskuterade vi förstås då jag inte är så övertygad om att det är rätt väg.

07 september, 2009

Rosa rattar och raketer i rymden med Ahlgrens

Innovativt och roligt med glimten i ögat i båda kampanjerna som Ahlgrens bilar gör just nu. I morse såg jag hur Christer Fuglesang hade rosa rymdfarkoster med sig i rymden. De svävade fritt omkring framför honom där han kunde böja sig ner och sluka en åt gången. Coolt!

Den andra kampanjen är de "rosa rattar" som tagits fram för att stötta Bröstcancerfonden. 10% av överskottet från försäljningen går till kampen mot bröstcancer. Äntligen lite godis som gör nytta!

03 september, 2009

Italiensk upphovsrätt

Tortellini, vad kan vara mer italienskt än det? Rätten Tortellini med stekt salvia och smält smör har jag lagat med minne av en gudomlig eftermiddag. Solen strilade ner genom ett vasstak där vi satt utomhus ett helt gäng goda vänner. Alla hade åkt ner till Italien för att fira en en nära vän som fyllde 40. Vännen hade "lånat" ett slott där festen skulle gå av stapeln samma kväll. Själva bode vi med 25 pers på ett jaktslott, Villa val Lemme. Eftersom Fredrik och jag hade kommit tidigt hade vi kunnat välja "a room with a view". Vackra, svala mosaikgolv att sätta fötterna på. Fönster åt nästan alla väderstreck där vinden sakta svalkade oss när den drog igenom rummet. Festen ja den var fantastisk men det är en annan historia. Lunchen är något som jag kommer att minnas med värme. Glada skratt i goda vänners lag. Så borde man alltid ha det. Mer om vår italienska resa kan du läsa om under juni 2007.

Äkta vara - originalet

Det var van Houten som uppfann kakaopulvret och maskinerna för att utvinna det berättar Günther Bea från Pralinhuset. Det är originalet och på 1870-talet blev det ett eget märke.

Drömmen om kakao började redan för Johannes van Houten 1828 då han lyckades skilja det fina pulvret från cellulosan och kakaofettet i kakaobönan. Kakaomassan som blev kvar efter proceduren kunde blandas med socker och kakaofett. Et voilà...chokladkakor.

Pralinhuset jobbar även med Coppeneur vars choklad med ingefära och banan verkligen föll mig i smaken!

02 september, 2009

Direktsändning på Radio Värmland

Direktsändning i SRs lokaler kändes ju väldigt spännande men jag fick lite rampfeber när Hedvig Nilsson från Radio Värmland kom in på linjen i studio 45 där jag satt. Hon pratade lite och gjorde ett ljudtest innan vi sände. "Du har nu 3 minuter på dig. Berätta vad du åt till frukost så jag kan ställa in ljudet". Direktsändning? frågade jag. Ja, det måste man alltid vara beredd på, sa Hedvig. Tur att jag inte tänkt på det innan...men jag hann bli lite nervös ändå.

Här kan du lyssna på intervjun på Radio Värmland/Honung. Ca 10.35 kommer jag in i sändning och pratar om konserverat och att torka frukt, svamp, kryddor, blommor etc.

Receptet som jag lämnade var kräm på torkad frukt. Här torkar vi päron och äppelskivor som vi använder på vintern och blandar med katrinplommon och torkade aprikoser. Men man kan lika gärna göra kräm på bara de torkade äpplena.

Kräm på torkad frukt
(Märtha)
4-5 personer

250 g torkad frukt
1,2 l vatten
1 dl socker
3/4 dl potatismjöl
1 1/2 dl vatten
Blötlägg den torkade frukten i vatten i någon timme. Koka frukten mjuk och tillsätt socker. Red med potatismjöl utrört i vatten. Låt krämen koka upp. Häll i en skål och strö över lite socker. Servera med kall mjölk.

Torka äppel- och päronskivor på hösten och blanda med katrinplommon och torkade aprikoser till en god kräm.

Ur I mormors skafferi, fem generationers konservering dryck & dessert, klefstad förlag

01 september, 2009

Formex - Åre bageri

Åre bageri har lagt om kursen och tillverkar nu knäckebröd, biskotti och småkakor. Med fina förpackningar och stor entusiasm säljer Anna-Karin kakorna. Hela mässan igenom är hon ett enda stort solsken och det syns att hon verkligen älskar det hon gör. Hon smyger t o m in en påse i min monter och nu gottar jag mig härhemma med alla godsakerna.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...