31 augusti, 2009

Manger c'est la vie

Att äta är livet - Manger c'est la vie. Visst är det så!!? När jag bodde i Frankrike och jobbade för Vingresor så skojade alltid min lokala guide Maria Rossignol om att Fransmännen lever för att äta medan svenskarna äter för att leva. Men för min del är jag mer som en fransman* vad gäller mat.

*Fransyskorna i Paris äter inte så mycket...

30 augusti, 2009

Formex - Malmö Chokladfabrik

Malmö Chokladfabrik bjöd på tre nyheter. Och tre som jag verkligen gillade! Jag är ju ingen chokladfan. Smakerna var lakrits, salt/lakrits och kardemumma. Den nya serien heter Bits and Pieces - ett härligt namn.

Lars visade mig att lakritsen som används kommer i små bitar och utvinns ur lakritsrot. Med andra ord the real thing och väldigt god!

Tidigare på Formex om Malmö Chokladfabrik

28 augusti, 2009

Spenathackaren - pricken över i:et

Mamma Märtha kom med de sista småsakerna som gjorde att montern på Formex blev jättefin. De vackra handdukarna med brodyr är verkligen något som är fint att hänga upp och matchar temat kring I mormors skafferi och I mormors berså. Varmt välkommen att besöka oss i monter C03:65



Spenatskärare som användes till förvälld spenat som skulle frysas in blev en dekorativ och rolig detalj på väggen.

Uppdaterad med filmen där jag flyttar in på mässan.


Formex - choklad

Formex står vi i området Tasty Things. Bredvid mig har jag Sv Michelsens Chokolade med två härliga killar från Malmö. På filmen kan du se deras version av mums-mums med gräddfyllning och tjockt lager av choklad. Botten är toppen - bara marsipan.

26 augusti, 2009

Välkommen på Formex 27-30 aug

Varmt välkommen att besöka oss på Formex 27-31 augusti 2009

Klefstad förlag ger nu ut sin andra svenska bok med utvalda recept från familjens handskrivna vaxduksböcker från 1852 fram till idag. Boken som lanserades i april har fått fin press under sommaren.

I mormors skafferi - fem generationers konservering dryck & dessert visar hur man tar till vara trädgårdens överflöd på ett hållbart sätt. Gamla beprövade metoder som konservering med socker, salt eller ättika, liksom infrysning eller torkning beskrivs och förklaras på ett enkelt och inspirerande sätt. Dessutom ger vi tips på hur man kan servera det som konserveras, saftas och syltas.

Kom gärna förbi vår monter C03:65 för att se den nya boken och smaka en hembakad kaka.

Med oss på mässan har vi förutom nya boken även bakboken I mormors berså - fem generationers bröd bakverk & tårtor och In Grandma’s Arbor – five generations of bread pastries and cakes.

Vi svarar gärna på frågor på kinnajonsson@klefstadforlag.se
Läs mer på www.formex.se eller www.klefstadforlag.se.

Beställ gärna böcker på Bokrondellens hemsida eller maila direkt info@klefstadforlag.se.
Varmt välkommen!

Märtha, Kinna och Elina Jonsson
Klefstad förlag




Sponsor av montergolvet är Bjoorn - klickgolv på nätet

Vinnare Ahlgrens bilar i rymden

Tack alla ni som varit med och tävlat om Ahlgrens rymdfarkoster. Nu har jag funderat på de olika svaren och har utsett Fredrikcl som värdig vinnare av en påse med Ahlgrens rymdfarkoster.

Motivering: Fundera på tanken "Christer har fått med sig 33 påsar så kan inget stoppa honom!" Jag älskar sådana tankar att inget kan stoppa någon från att förverkliga drömmar. I princip kan man åstadkomma vad man vill i livet.

Såhär såg Fredriks kommentar ut:
1953 rullade dom första bilarna från Ahlgrens bilar ut ur fabriken. 1971 provades den första rymd-bil-prototypen på månen, och ingen har lika mycket jag sett fram emot utvecklingens ofrånkomliga höjdpunkt: Ahlgrens bilar i Rymden! Om dessutom Christer har fått med sig 33 påsar så kan inget stoppa honom!

Grattis Fredrik - skicka din adress till mig så att en påse kan distribueras till dig.

24 augusti, 2009

Ahlgrens rymdfarkoster - svara på 100-påsars frågan

Jag är en sucker på Ahlgrens bilar, både originalen och de sura nya som är vrålgoda. Därför kan jag inte låta blir att gilla den här lilla kampanjen med Ahlgrens bilar som rymdfarkost. En liten limiterad upplaga på 100 påsar finns att vinna i samband med Christer Fuglesangs rymdfärd imorgon. De går INTE att köpa i butik. Med sig har Christer fått 33 påsar specialtillverkade Ahlgrens bilar i form av rymdfarkoster. Lyckost honom!

Nu har du möjlighet att bli en av hundra personer att få din alldeles egna påse Ahlgrens bilar som rymdfarkost. Om du vill vara med ska du svara på frågan samt skriva någon mening om varför just du ska vinna.

...och så 100-påsars frågan:

Vilket år rullade de första bilarna ut från Ahlgrens-fabriken?

Lämna ditt svar nere i kommentarerna före kl 24.00 imorgon den 25 aug.

Bäsk och malört

Idag är det den 24 augusti och enligt tradition ska malörten till de bäska dropparna skördas just idag på St Bartolomeidagen.

I somras lärde jag mig att det är blommorna som ska användas men själv brukar jag stoppa ner en hel kvist i sprit plus någon matsked honung. Det blir essens som sedan kan blandas ut efter smak.

Matbloggare och nördar på #sswc

Vad vore ett socialt medieevent, Sweden social web camp #sswc utan matbloggare? Det är klart att bland alla 280 var några där även om just ämnet mat inte blev speciellt avhandlat. Snarare handlade det om att träffas, lyssna, diskutera och få ansikten till alla dessa kontakter som fullkomligt exploderar på Twitter, Facebook och i bloggosfären. Aldrig har jag varit på något mer upplyftande, varmt, generöst, spännande och...jag har inte ord för det.


Att själva stället Tjärö i Blekinge var gudabenådat med sol, vind och vatten (nåja, inte när vi reste tälten för då regnade det) gjorde ju det till "the place to be" i helgen.



Programmet då, jo det växte fram på en vägg med ett stort "grid". De som kände sig manade satte upp olika ämnen i 20 eller 40-minuters sessioner. Vissa anmälde ämnen som de ville lyfta upp till diskussion andra mer om sina företag eller något annat matnyttigt. Mest behållning hade jag av Simon Sundén som ingående berättade om SEO. En del visste jag annat var nytt. Mycket intressant och lärorikt. Kenneth Andersson på Ztrive berättade om Getting things done (David Allen) dvs hur man organiserar alla sina to do saker och inkorgar för att få allt gjort. Till vardags hjälper han små och medelstora företag med att växa och utvecklas.

Matbloggare då? Jo en var Kinga Sandén som vanligtvis rapporterar från andra länder för Sydsvenskan. Bloggen heter Pre-tequila och drivs med två andra. Sen var sköne Bisonblog där som just ska börja med ett projekt för försvaret i Afghanistan och sociala medier. Hans passion är burgare på Bisonburgers.



Varma underbara Maria Gustavsson som driver MIKU kommunikation och utveckling visar även upp sin matglada sida på Prat & Mat. Självklart var Stellan Lövfing, Foodwire som bloggar på Salt där. Verkligen roligt att träffa honom.

Matintresserade men ej matbloggande Ingela var en skön person att diskutera med till frukost/brunchen med prinskorvar, lax och mackor. Liksom Johan Ljungström (bilder), fotograf på SR och Gunnar Lindberg Årneby, med prylkoll, nätkoll och bloggverket som jag hade sällskap av både på ner- och hemväg.

Hela eventet organiserades av Tomas Wennström och Kristin Heinonen på What's Next. Tomas har jag även matledes haft kontakt med då han även driver hittarecept.se. Fanstastiska personer!

Mat en masse till 280 pers. Ingen lätt uppgift att få ett så stort gäng en helg helg och serva dem på bästa sätt. Bra jobbat för det såg fräscht ut och var gott. Tjärö vandrarhem.

Middag i tältet.

Bilder och filmer från #sswc hittar du bl a på What's next. Men sök även på Twitter på #sswc så kan du se alla möjliga tweets på vad som hänt i helgen.

Om någon känner sig glömd, ge mig en kommentar eller maila så lägger jag gärna till länkar.

Nördar ja, det var Reinfeld som skickade en hälsning till nördarna på Tjärö. Undrar om han vet något om Twitter mm...?

Länkar:
Nördar i naturen (Det största som hänt sedan Gutenberg)
, Sydsvenskan
286 personer som gör en överlycklig
Nu förstår jag hur jesus gjorde
Fulsändning från What's Next, video på Bambuser

21 augusti, 2009

Matupplevelser i augusti

Lokal mat och att se var maten finns på nära håll är min rekommendation nu inför skördetid. När jag slog upp sista sidan på Buffé augusti/2009 fanns alla möjliga härliga event uppräknade. De som jag självklart slår ett extra slag för är smaklust som går av stapeln i helgen i Tantolunden,
Sillens dag i simrishamn 29 aug, Östgötadagarna 5-6 sept i hela östergötland, Ekorundan i Skåne 5-6 sept och Äppelmarknaden 26-27 sept i Kivik. Det finns många fler uppräknade men mitt hjärta bankar ju för Skåne, Stockholm och Östergötland.

Själv är jag i Blekinge i helgen på SSWC och träffar folk som håller på med bl a sociala medier. Det blir också en upplevelse om än kanske inte direkt i matens tecken.

Ha en underbar och skön helg med mycket härlig mat!!! kram

17 augusti, 2009

Vi grillar och skrattar

Ja, det finns väl egentligen inget att tillägga än att det är väldigt socialt och kul att grilla. Fläskkarré är en av våra favoriter. Till det har vi ett syrligt tillbehör med fänkål och citron, ett sötare med morötter, rotselleri och rödlök samt ett salt i form av haloumiost. Kvällen avnjöts och jag kan väl erkänna att det blev lite mycket vin, hi hi.


13 augusti, 2009

Örnahusens gårdsbutik

I flera år har jag åkt förbi skylten som annonserar om grönsaker men så en dag för något år sen åkte jag in för att se vad som fanns.

Den lilla gården erbjöd finfina grönsaker och sedan dess har jag varit där flera gånger. Krister som odlar är en härlig själ. Ibland har jag klivit runt i grönsakslandet och fotograferat både gurkor och bönor.

Väga själv, räkna ihop och pengar i lådan. Tänk så enkelt. Den här gången hade vi en härlig påse med primörer hem och en del av dem blev tillbehör till det grillade.

Blixtvisit i Malmö

Spanade in brorsans nya boende i området Dockside. Vilket boende med vatten intill på båda sidor av lägenheten. Det påminde mycket om Hammarbyhamnen men kändes ännu finare och om jag någonsin skulle flytta till en annan stad och ett ställe skulle det bli hit.


Massor av små fina ställen, kvarterskrogar och annat fanns och vi gick till Dockside för att äta grillat.

Kycklingen var jättefin och serverades med sås som hade en aningen rökig smak. Till det fanns en stor salladsbuffé och många olika såser att välja på.

Skymningen över dockorna var magnifik och man blir inte ledsen när man har den här vyn hela vägen hem.

Friden - cool pizzeria på Österlen

Stället Friden är omtalat för det är flera som rekommenderat det i sommar. Dessutom har ryktet gått att det är fullbokat. Men vi lyckades få en plats häromkvällen och jag kan bara säga att de vedugnsbakade pizzorna har klass. Kräftstjärtar, mozzarella, ruccola, parmaskinka and you name it. Allt var himmelskt gott. Mysigt sen att kliva ut på grusad gård med äppelträden runtomkring. Ja, bättre kan man inte ha det.

10 augusti, 2009

Bubbel på stranden

Man kan inte låta bli att tacka ja när de goda vännerna handlat lite bubbel. Jeanmarie Brut. Även om det bara var en timme kvar tills vi skulle vara på festen stack vi ner till stranden och skålade. Receptionen på Tofta strandpensionat hade några glas att låna ut.

Fötternas ägare fyller år idag så jag passar på att gratta!

Krusmyntagården utanför Visby

På snabbvisit på Gotland med en timme till fria aktiviteter gjorde att vi hamnade på fina Krusmyntagården straxt norr om Visby. Ganska mycket besökare vilket man kan förstå för det fanns en kryddträdgård och härlig butik.









Vinruta var en av de växter som fångade mitt intresse. Det är en krydda som jag aldrig använt men som tydligen både passar till kryddning av brännvin eller i en sallad.










Piplök har jag inte ätit men väl sett på våren när den är lite fräschare och inte såhär överblommad. Har hört att man kan göra soppa på den och jag ska försöka hitta exemplar att pröva nästa vår.










Hungern ansatte oss och till Krusmyntagården hörde en härlig restaurang med bl a gotländskt lamm. Mitt val blev en lammburgare med läckra såser. Fredrik tog några revben på lamm. Allt var mycket gott och stället kan verkligen rekommenderas.

09 augusti, 2009

Sylt och marmeladtips

Om du vill kunna reglera sockermängden på din sylt efter egen smak är det absolut säkraste tipset att använda Törsleffs Melatin (den röda påsen) med vegetabiliskt geleringsmedel. Den gröna påsen är till för den som helt vill utesluta socker och passar bl a diabetiker.

Och jag får inte betalt för att skriva om det här utan har fått en fråga om Pektin och för lös konsistens på marmeladen.

07 augusti, 2009

Mat och kärlek på Sjöbacka

Kom hit sa Amy när jag ringde. Det är fullbokat med matgäster ikväll men vi kan säkert fixa fram en paj och sallad. Jag kände mig hungrig och lite ensam...mat och kärlek

Amy och Göran som har Sjöbacka utanför Skillinge är några av de mest underbara personer jag känner. Deras ställe är inbjudande och varmt och dit kan jag gå när jag känner mig lite ensam i huset nere i Skillinge.
Jag får hänga så mycket jag vill och ta en kaffe säger Amy.

I sommar har de haft massor att göra men ändå hinner de byta några ord med mig när de fixar mat eller står vid grillen. Göran berättar att den första gäst som ringer får bestämma kvällens meny. Det kan då bli fisk, vilt, lamm eller något annat kött. Till så stor del som möjligt kommer det från omgivningarna eller jägare de känner.

När vi har haft hantverkare i det egna huset och värmen gick sönder då hyrde vi rum hos dem. Men inte biblioteket förstås...

När vi behövde göra våra allra första intervjuder för Ystads Allehanda och Sydsvenskan och vårt eget hus var en byggarbetsplats fick vi sitta i deras vinterträdgård. Därför måste jag bara skriva och berätta hur fina de är, Amy och Göran. Både famn och dörr är öppen jämt. Mat och kärlek!

Olof Viktors ett fynd längs vägen

Olof Viktors är ett underbart ställe att fika och njuta på, med stenlagd gård och vackra matsaker i fina förpackningar. Det är fler än jag som uppskattar omgivningarna och ruljangsen är intensiv. Och säg den som inte vill ha bröd bakat för hand med naturliga råvaror utan tillsatser.
Att det är bakat i stenugn gör ju inte saken sämre.

Allt är väldigt gott. Vårt val är en härligt bröd med rostbiff, ugnsrostade primörgrönsaker och en röra. Total njutning i minst en timme. Nästan så att man måste fylla på med en läcker kaka till, men där hejdade vi oss och min väninna shoppade loss i butiken istället.

Uppdaterat: Fikagloggen har också skrivit en låååång fyllig recension.

06 augusti, 2009

Favorit i repris - sillburgare

Kan inte låta bli att lägga upp en bild på min favvismat i Skillinge. Sillburgaren. Den serveras på Skillinge Rökeri till en modest penning och är verkligt läcker.

Idag ska jag ner till Österlen och jag gissar att jag kommer att gå dit igen för en burgare. Tredje gången gillt den här sommaren. ;-)

03 augusti, 2009

Österlenkryddor och kryddvandring

Brännvinskryddorna odlas tätt intill varandra. Vi börjar vid en riktigt illaluktande sak. Fy sjutton, men Eva berättar att man behöver en motvikt både i likörer, viner och i parfym. Allt kan inte vara väldoft eller välsmakande utan man behöver den där noten av odefinierbart i mitt tycke otäckt. Men det har säkert samma effekt som att salt ger en extra förhöjning i en söt dessert så jag kan förstå vad hon säger. Den otäckdoftande heter Muskatel salvia. Bredvid finns Johannesört, Malört, Åbrodd, Anisisop, Rölleka mfl.

Österlenkryddor odlar man blad och frökryddor på ca 5 hektar och vi får en genomgång av det mesta på en ganska liten yta. Att återberätta allt är inte möjligt utan jag rekommenderar att gå om man har vägarna förbi. Eva är en utmärkt guide och jag tror att uttrycket "det hon inte vet är inte värt att veta" passar precis för kunskaperna om växterna bara forsar ur henne - och det ÄR intressant.


Många av växterna har läkande egenskaper. En av de mera spännande som vi ser heter stevia och innehåller ett ämne som är 300 gånger sötare än vanligt socker. En diabetiker tål ämnet i växten och den går att torka och pulvrisera och använda som ersättning till socker. Än så länge får den inte säljas som livsmedel men på Österlenkryddor provodlar man den för att veta hur den fungerar så snart den är godkänd.

Eva visar också upp baldersbrå och kamomill bredvid varandra. Kamomillen är den som har som en liten kulle, till höger i bilden. Rätt ovanlig vilt växande tycker jag.

Turen avslutas i deras lilla "café" där vi får örtte, vallmosockerkaka med lavendel och kladdkaka med vallmofrö. Det är riktigt gott. Jag kan inte låta bli att köpa Evas trevliga bok Örter och smaker från Österlen med många recept där kryddorna används. Hon har precis som jag själv fotograferat allt till boken och den är verkligen ljuvlig.

Här nedan i filmen ser du hur det ser ut på gården och Eva berättar om vad hon använder libbsticka till, en krydda hon inte kan vara utan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...