28 juni, 2009

Skillinge Röken en av mina favoriter

Fläderblomssaft och fläder, bra på många sätt

Sen jag var liten har flädern varit en del av sommaren. Saft har gjorts både på blommor och bär. En del blommor har torkats för att använda till te. En bok som inspirerade mig mycket heter Örtagubben och jag läste flitigt då jag var intresserad av växternas läkande verkan. Därför blir jag extra glad då jag läser artikeln på Allt om Mats sida där de tar upp dessa effekter igen. Bl a berättar de att bären innehåller antioxidanter och att man får ett bra skydd mot influensa då man använder dem. Och vi som bara druckit saften på bären och teet på blommorna för att kloka gummor och gubbar sagt att den är feberdrivande och bra mot förkylning.
Recept på fläderbärsaft finns i I mormors skafferi. och här på bloggen.

26 juni, 2009

Rainy day

Jordgubbar är något av det bästa vi vet. Få saker kan lysa upp en regnig dag eller grå morgon bättre än härliga röda bär.

Här är de skivade och lätt sockrade för att frysas ner. I vinter blir det gott i morgonfilen eller till en efterrätt.

Uppdaterat: Jordgubbar innehåller massor med antioxidanter och C-vitamin.

25 juni, 2009

23 juni, 2009

Testar en mobil

I sommar testar jag en ny mobil för att blogga, twittra, facebooka osv. Tycker du det är kul kan du följa alla mina feeds här.

21 juni, 2009

Midsommartårta och småkakor

Spröda bondkakor från mormors receptbok
Chokladbröden var en favorit som lätt slank in i munnen.
En maffig marängtårta med jordgubbar och grädde. En tårta som är tacksam att förbereda för med ett par marängbottnar i skåpet kan man alltid svänga ihop något när det kommer oväntat besök.
...och en kaka som blev extra saftig av amaretto i smeten.

Midsommar när det är som bäst

Midsommar firades med vänner ute i Skärgården.
Självklart på bordet stod knäckebröd tillsammans med sillen.
En tjusig båt låg i viken - tror inte den tillhörde någon i sällskapet.
Eftersom vi hjälptes åt med maten fick jag smaka något helt nytt nämligen en sillsmörgåstårta. Det är hönökaka emellan lagren, västerbottenost, ägg, majonnäs. Tårtan är toppad med sill av olika slag. Den var mycket läcker. Om någon längtar efter recept kontaktar jag receptmakarna. Maila mig i så fall.

17 juni, 2009

Midsommarfika

Planering till midsommar är något som säkert bryr fler hjärnor än min. I år blir det relativt lätt för någon tar med sig silltårta, bröd och annat till lunch. Fredrik och jag har fått i uppdrag att baka lite till fikat och sen erbjöd jag mig att göra glass (parfait) till efterrätt på kvällen. Tror att det blir granskottsglass. Till glassen köper någon jordgubbar och jag tror att det kan bli en liten småkaka som påfösare. Vi får väl se.

Så, som fikabröd tänkte jag göra några snabba småkakor. Antagligen blir det chokladbröd och bondkakor. Mormors recept är härliga med rejäl smak av choklad och en fin spröd konsistens. Några bullar med fyllning lär det också bli eller kanske någonslags vetekrans. Det brukar de flesta uppskatta om jag hinner ska jag istället göra kalljästa bullar med socker och smör i. Min svärmors favorit.

Glad midsommar!

16 juni, 2009

Ystads Allehanda - tut i egen lur*

Vad kul att vara med i rena mormorstidningen. Ystads Allehanda läste mormor när jag var liten så det är verkligen extra roligt att få vara med där och berätta om hennes och de andra mormödrarnas traditioner kring konservering dryck och dessert. Mormor är ju den som inleder ett helt konserveringskapitel med Reglerna för konservering som är:

1. Renlighet
2. Raskhet
3. Påpasslighet

Sen fortsätter hon och berättar vilken typ av konserveringsglas som är bra att använda och räknar upp glasbruken varifrån glasburkarna kommer ifrån. Det här var väldigt viktigt för henne då hon hade ett stort hushåll och odlade mycket själv bl a jordgubbar, plommon, äpplen och Västeråsgurkor.

Här hittar du Ystans artikel och om I mormors skafferi och oss.

*Tut i egen lur - citerar Lisa Förare på Matälskaren. Uttrycket passar extra bra med då loggan för Ystas Allehanda har tornväktaren som ett grafiskt element.

14 juni, 2009

På väg till Skåne - off topic

Två gånger de senaste veckorna har jag åkt till Skåne. På varje resa har vi tagit olika vägar och levererat våra böcker. Resan gick till vackra Ljungs säteri utanför Vreta Kloster. Första gången jag var där fast jag hade två jämnåriga i parallellklasserna som bodde där. En av dem bodde på slottet.

Den här gången åkte vi över Kisa och lämnade böcker till Café Colombia.

Det och Växjö är de största emigrantcentren och i Kisa var det invigning i fredags och de firar 150 år. Man kunde se en hel del människor i cowboyhattar i regnet. Lite udda och kul.


Nästa stopp gjorde vi i Kivik på Äpplets hus på vinst och förlust. Jag tänkte att boken skulle kunna passa bra där. De tog gärna in den vilket var kul.

När vi fick kika runt hörnet i presentbutiken uppenbarade sig en hel parad av konserveringsburkar och flaskor. I mormors skafferi med konservering, dryck och dessert träffade helt rätt.




Trädgården med alla äpplen är ett av mina favoritställen så jag blev väldigt glad.

13 juni, 2009

Granskott och tallskott


Ljust gröna, syrliga i smaken och ljuvligt doftande hänger nu skott på tall och gran. Jag har plockat en mindre påse, kokt av dem i vatten och tillsatt socker. På bänken tronar nu 2 stora behållare med granskottssirap. Den är supergod i glass och som extra sötma på frukt istället för socker eller balsamsirap på jordgubbarna. Riktigt läcker och annorlunda i smaken. Observera att inga skott få tas utan jordägarens tillåtelse.

Vid mormors hus finns en hel häck med gran och jag är starkt frestad att gå ut och skörda ännu mer men egentligen har jag inte avsättning för så mycket om jag inte ska ge bort.

Fler såna här tips hittar du i vår bok I mormors skafferi.

Jordärtskockan har kommit upp


...och visar sig med blad i det lilla landet jag har. När jag ser bladen kommer jag ihåg att den fanns hemma i trädgårdslandet. De här plantorna och knölarna fick jag av mamma i påsar. Inte trodde jag att de skulle ta sig så bra. Bakom växer en underbar fransk dragon som kommer år efter år.

Sommarkål

Ta till vara den mjälla sommarkålen nu för den är underbar i färg och smak. Här har jag använt den till en coleslaw som blev väldigt god.

Receptskiss
Fint skuren kål, ett halvt huduv räckte till 4 port
1 morot
hemgjord majonnäs
yoghurt
senap
citronsaft och rödvinsvinäger
salt
en gnutta honung

Botaniserar bland ogräset - svinmålla

Svinmållesallad på en kavring med sardin är gott. Mållan är lite "fet" i sin struktur och vattnet som jag sköljer med rinner kvickt av som vatten på en gås. Smaken är inte något som står ut men mållan har fräscht gröna blad som passar i sallad.

10 juni, 2009

Lika barn leka bäst - en östgöte och en skåning i sällskap.

Strömming panerad i rågmjöl

Köpt rensad strömming får sig en extra omgång då jag helst klipper av ryggfenan. De ben jag ser tar jag bort då ben är det värsta jag vet. Jag sköljer dem och hänger upp dem på en skål för att rinna av. Sedan paneras strömmingen i rågmjöl blandat med salt och steks i smör. Det är en Österlensk variant för att ersätta ströbröd. Gott blir det.

Sillen serverar mamma med mycket gräslök och färsk tjock grädde. Med potatis blir det mycket gott. Om det blir sill över lägger vi in den till ättiksströmming. Då försvinner garanterat alla ben.

Till midsommar kan det vara gott att servera lite olika sorters inläggningar och ättiksströmmingen är definitivt en som jag gärna rekommenderar.

09 juni, 2009

Sparrisodlaren på Österlen

Sparrisplantor som antagligen är färdigskördade och kommer att växa sig höga under sommaren. Då får sparrisen röda bär som är giftiga.

Alla möjliga redskap behövs för att odla sparris. Bilden är tagen på Österlensparris hos Karin von Schenck där jag köpte mängder med sparris. Hon är just nu aktuell med boken Sparris : sanningar & myter, odling & recept.

En improviserad sparriskastrull fann vi i den här ugnsfasta formen. Det fungerade utmärkt att koka i den på spisen.

07 juni, 2009

Korvstoppning


Visst är de vackra, korvstoppningshornen. Kanske skulle jag inte använda dem för att stoppa korv då jag har en bra hushållsassistent och det skulle vara tidsödande att stoppa för hand men som servettring skulle de absolut vara dekorativa.

06 juni, 2009

Runöl från Väderstad

På väg till Skåne svänger vi in till Millingstorps gårdsbryggeri och Karolina Johansson utanför Väderstad för att köpa ett par backar Runöl. Ölet tillverkas i Tyskland men från början var det tänkt att man skulle brygga det på gården. Stora investeringar och en önskan om jämn kvalitet gjorde att man till slut bestämde sig för att lägga tillverkningen där. Verksamheten har funnits i 10 år och ölet finns i beställningssortimentet på Systemet.

På Millingstorps hemsida skriver står det att "Runöl har med sin utsökta smak och kvalitet nått stora framgångar bland ölkännare runt om i världen. Under årens lopp har paret Johansson bland annat vunnit tre guld, ett silver och ett brons på Stockholm Beer and Whiskey Festival..."

Skärbönor i vinägrett

När jag köpte primörer fick jag fler tips på vad man gör med skärbönor. Ett var att förvälla dem lätt och sedan lägga dem i en vinägrett gjord med bl a sardell. Visst låter det gott! Nästa gång jag får tag på bönor ska jag prova eller varför inte testa med vanliga gröna bönor. Resultatet borde bli likartat.

Kronärtskocka - det är säsong

Njutes simpelt med smör och salt.

Odla i city

Nu tycker jag man ser det mer och mer, stadsodling och varför inte. I Magasinet, en helgtidning, hade en kock (vars namn jag inte har i huvudet just nu) grävt upp hela sin villaträdgård. Där odlade han små runda morötter, potatis, kryddor och annat smått och gott. Han har lärt sig vilka sorter som smakar bäst då han ser odlingen utifrån ett kockperspektiv.

Så avancerad har jag inte blivit än då min trädgård är aningen skuggig och inte helt lättodlad, men jorden är otroligt fin och när Sveavägen inte var bebyggd odlades det tobak på den här marken.
Myntan som jag satte förra året ska grävas upp då den börjar sticka upp både här och där. Libbstickan har blivit otroligt hög på bara ett år. God men intensiv krydda som jag använder med måtta.

Här har jag skurit ut botten ur en hink för att plantera mynta i den. Myntan har långa rötter som den förökar sig med. Till slut har man mer mynta än man vill ha i landet så för att begränsa spridningen så att rötterna tvingas nedåt sätter man den i en bottenlös hink.

Här har jag placerat ut krukorna med växter där jag tänkt mig ha dem för att se hur det ser ut och om de får bra plats. Gräslök, oregano, citronmeliss växer bra medan rosmarin, persilja och dragon måste förnyas då de frusit under vintern.

Växterna vattendränks före plantering för att de ska klara sig bättre.

Lunchpaus med omelett på resterna av primörer. Här slank det ner både rödbetsblast och sparris.

Sist på kvällen "stampade" jag upp små gångar för att kunna nå grönsaker och kryddor lättare utan att kliva överallt i landet. Sedan sådde jag rädisor, bönor och ärtor. En del sallad och ruccola fick plats blandat med ätbara blommor på de ställen där det är mer sol. Hoppas att lite kommer upp. Fröna är fjolårets, men det är bara att fylla på så småningom där det uppstår luckor. Liksom att så lite efter hand för att få säsongen något längre.

02 juni, 2009

Grisar och antibiotika

Intervjuar mamma Märtha och pappa Birger här vid frukostbordet om grisuppfödning. På vår gård Klefstad har vi haft grisproduktion sen 1957 och som tonåring deltog jag aktivt i skötseln av grisarna. Diskussionen har vi efter att gemensamt läst delar ur artikeln i DN om grisar och antibiotika.

Svenska grisar får inte antibiotika eller produktionsökande medel för att växa snabbare. Däremot behandlas alla sjuka grisar med antibiotika precis som människor när de är sjuka säger pappa.

I konventionell drift, i motsats till KRAV produktion, vaccineras alltid suggorna mot inälvsparasiter, rödsjuka och koliinfektion. När grisar som fått rödsjuka slaktas är det vanligt att köttet kasseras. Speciellt viktigt att vaccinera slaktgrisar som går utomhus då rödsjukebakterier finns i marken.

Vidare så berättar mamma och pappa att halm inte är det mest effektiva för grisarna. Halmen är glatt och glider undan när de diar. Man måste ha en tjock bädd med halm för att det ska fungera men då bildas det massor med flugor. Bättre med torvströ som ligger kvar på golvet. Då håller sig grisarna torra och fina och får inga skador.

01 juni, 2009

Grönsaker på längden och tvären

Det bästa med grönsaker är att man kan äta så mycket man orkar utan att tänka på kalorier. Sen får man vara måttlig med tillbehören.

Grönsakerna är så lätt tillagade också bara man inte kokar dem för mycket. Rödbetorna får koka och sedan "trycker" man av skalet på dem. Eventuellt behöver de ansas lite med en liten kniv. Rödbetsblasten förvälldes enligt ett recept som jag hittade på DN. Att koka potatis är en konst. Salta inte potatisen för lite. Den får absolut inte vara överkokt. När potatisen har lite motstånd i mitten häller vi av vattnet och lägger hushållspapper överst under locket. Är det en större kastrull lägger vi en ren frottéhandduk överst - hett tips till midsommar. Hushållspapper eller handdukar suger upp överflödig ånga och potatisen "kokar" lite till under tiden.

Till de grillade skärbönorna, färskpotatisen, rödbetorna och sparrisen serverade vi ett smakrikt smör* och ett ramslökssmör. Köttet ackompanjerades av Nobissås. Rödbetsblasten fick fin smak av olivolja och citron. Men självklart man fick blanda som man ville. Sparris är t ex jättegott med olivolja och citron. Allt smakade helt underbart eftersom det var så färskt och säsong.

*Jag älskar smör. Det vi serverade hade vi fått från Valio i 3 olika format, bordsmör, ett saltat och ett osaltat. När smörpaketen kom med budet för någon vecka sen så ställde jag mig och åt smör teskedsvis direkt ur förpackningen. Suveränt gott! Osaltat ställer jag mig dock lite kallsinnig till och vi har använt det till Hollandaise sås till - ja, just det primörer som sparris...Helt galet grönsaksfreakig just nu.

Rabarberchutney

Nu ligger grilldimmorna täta över trädgårdar och parker. Det doftar så otroligt gott. Tillbehören är av varierande sort. Just nu aktuellt med rabarber och antingen kan man bara smälta en kompott med smak av kardemumma av den eller göra en rabarberchutney. Men sin syrliga smak passar den väldigt bra till fläskkött.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...