31 maj, 2009

På besök i Årsta partihallar

En inbjudan som en matälskare inte kan motstå det är att få gå direkt till källan och kapa mellanleden. I det här fallet hette källan Lena Franzén & Jens Eriksson på Wermfood som bjöd in till Skafferi Stockholm - Öppet potatislager. De erbjöd ett gäng underbara vårprimörer till hugade spekulanter och en soppa från Långbro värdshus till den som kände sig lite hungrig och frusen. Lagret håller nämligen en temperatur på 5-10 grader.

Wermfoods jobbar med mycket svenska produkter och produkter i säsong, oemotståndligt för mig. Deras specialisering är rotfrukter men till det här tillfället hade de plockat in mer i sortimentet. Vill du ha en inbjudan till nästa gång så mailar du till Jens. Om intresse finns så vill de bjuda in en gång i kvartalet.

Det var inte lätt att välja av rabarber, svenska jordgubbar, rödbetor, morötter, ramslök, palsternacka, färsk potatis, knipplök, grön och vit sparris, mjäll sommarkål, kronärtskockor, ståtlig dill, gurkor som smakade grönt/blommigt och mycket mera. Lådan med hem var rätt fullpackad.

Självklart fanns det färskpotatis, både tvättad och otvättad. Den otvättade var sorterad efter storlek för leverans till bl a restauranger.

Skärbönor är något som jag aldrig ätit hemma då pappa fick lite för mycket som barn. Så därför var jag lite rådlös vad som kunde vara gott att göra av dem. Härlige Måns från ICA-kuriren tipsade mig bl a om att förvälla dem 3-4 min, pensla med olja och grilla. Det blev verkligen jättegott!

Vit sparris från Gotland! Wow, vilken kvalitet.

Ramslöksknopparna var otroligt läckra. Jag frågade vad man kunde göra med dem och fick tipset att leta recept på producenten Ryftes sida. Att marinera ramsknoppar enligt Mor Ingas recept blev lyckat och jag skulle tro att de smakar ännu godare om jag kunnat hålla mig ett dygn men ett par timmar i marinad fick räcka. På deras sida finns också tips om ramslökssoppa.

22 maj, 2009

Ägg direkt hos bonden

På vägen hem hämtar vi 5 fack med ägg hos en bonde inte så långt från Linköping. Dem serverade jag idag till frukost till de som deltar i körtävlingarEkenäs slott.
Tänk vad underbart att kunna få möjlighet och förtroende att bara gå in i ägglagret, lägga pengar i burken och ta sina fack med sig. Mer närproducerat och färskt får man leta efter.
När vi kommer in på vår egen väg så ser vi ett par fasaner. De är inte lättfångade med kameran men en springer en bra stund framför oss på vägen. Du ser den lilla lilla fasanen framför bilen. En annan hinner ner till höger om oss och in i min brors hampafält. Väldigt snabbt är den helt osynlig. Längst bort i bilden skymtar våra svinhus och silo.

20 maj, 2009

Isterband

När vi lämnade Ulriksdal häromkvällen fick vi en alldeles underbar påse med oss. I den fanns Skärvångens ost, en hemgjord jordgubbs- och rabarbermarmelad, fruktbröd och isterband. Allt var jättegott men insterbanden var i särklass. Hemgjorda var de förstås och vakumpackade.

Fredrik serverade dem på klassiskt manér med dillstuvad potatis. Egentligen borde de varit skurna i mitten (utan att skinnet går sönder) men avsett hur de serverades var de verkligen urgoda. Sådana skulle jag vilja lära mig göra.

19 maj, 2009

Min photoshopkurs

Mina tankar går åt till att göra min photoshopkurs (PS) klar (och att fundera på vad jag vill med mitt liv). En uppgift till som blev godkänd och nu har jag bara sluttentan och 2 lektioner till att göra. Sitter just nu hela tiden med PS och försöker hinna med Mattias i hans videofilmer. Om du vill bli bättre på dina bilder så kan jag varmt rekommendera den - men den tar tid och kräver energi så var beredd på det. Jag återkommer när jag hinner laga mat som är tillräckligt intressant att lägga ut på bloggen och när jag tagit mina 7,5 p på Jönköpings universitet om någon vecka.

Här är bilden som blev godkänd igår. Jag tycker det är läckert att man kan göra kontrast så att både former och färger framträder på ett markant sätt. Däremot är det inte så säkert att man varje gång ett inlägg ska in, hinner att göra bilderna så snygga. Det tar tid.

Före är bakgrunden brun - efter är den sv/v

15 maj, 2009

Film med oss på Kanal Lokal

Vi har fått möjlighet att använda de 2 filmer som gjordes för Kanal Lokal 2007 och 2008. Kika gärna om du tycker det är kul att se lite bilder från vår gård och se oss live när vi pratar om I mormors berså.



Nästa film är inspelad när vi jobbade som mest med I mormors skafferi. Vi sitter nära vår jordkällare ute i fruktträdgården och samtalar om återvinna, spara och ta till vara.

Filmare är Janne Berglund och intervjuare är Tomas Malm

Nässelpaté och rökt struts

Nässlorna är nu på upphällningen och snart för stora för att skörda. Vi passade på att göra en entrérätt med nässlor och rökt struts. Patén är i princip en ugnsomelett med mixade nässlor. Extra smakförstärkning fick patén av gräslök. Ett superbra tips här är att det går att lägga plastfolie i botten av formen så att allt lossnar lätt. Den smälter inte in i patén.

Kombinationen var mycket god med den rökta strutsen i tunna skivor.

14 maj, 2009

Gör en fisksallad på rester av fisk

Torsksallad?! Min väninna tittade klentroget på mig. Ja, sa jag, det är jättegott. Det här var någon gång i början av 80-talet innan alla kryddblandningar, färskta örter, torkade tomater och TV-kockar gjort sitt intåg i våra kök. Långt senare berättade väninnan att hon ofta serverat fisksallad efter den kvällen.

Fortfarande är salladen även min personliga favorit och underbar att ta till när det är fiskrester över. För, vad gör man med fisk som blivit över. Den är ju inte alltför lustig att värma igen som den är - eller?
Fantasin kom igång när mamma försåg mig med en större bytta kokt fisk. Hennes sista ord var - du kan alltid göra en fisksoppa mer matig med lite kokt fisk eller varför inte göra fisksalladen. Jag gillar de här uppfinningsrika tipsen som hon alltid kommer med.

Fisksallad
4 dl kokt fisk i bitar
1 dl långkornigt ris
250 g gröna ärtor
Sås
4 msk majonnäs
4 msk gräddfil
1 msk vinäger
1 vitlöksklyfta
salt
vitpeppar
3 msk klippt dill
Servering
citron
sallad

Koka riset. Koka upp de gröna ärterna med lite salt. Kyl ärter och ris. Blanda samman ingredienserna till såsen. Blanda ner fisk, ris och ärter i såsen. Smaka av. Lägg upp på salladsblad, garnera med dill och citron.

13 maj, 2009

Violer direkt från trädgården

Blå violer till glassen höjde stämningen rejält på middagen på Klefstad.

Receptet på fläderblomsglass kommer från I mormors skafferi.

Grön kväll i Ulriksdal

Slut ögonen, känn efter och stå på en träbalkong. Se en vy med träd i sin första vårskrud, ett blommande äppelträd, ett par välansade lindar, grusgångar och lite längre bort Edsvikens stilla vatten. Hör bredvid dig hur ostronskalen krasar lite lätt. Fåglar kvittrar och det är lite smårysigt men precis lagom för att gilla att stå där på den vitmålade balkongen. Glada skratt och bubbel i glaset.
Jag ser och hör för mitt inre. Bilden finns där. Det är en grön kväll nära Margretelund precis som Olle Adolfsson skrev i sin visa och man kan förstå varifrån orden kommer. Jag äter svenska belon ostron, småpratar med kocken.



Går in på de såpaskurade plankorna. Hämtar lite havskräftor och räkor. Provsmakar de bruna pinnarna - ett bröd i pinnform som en finsk konditor på Ulriksdal gjort. Tommy (som jag tror han heter) har jobbat på Ulriksdals värdshus i 12 år. Nu står han ute i matsalen och månar, nästan blygt, om oss med en tjock finskt brytning.



Tommy berättar om bröden, Skärvångens ost medan alla andra ser till att vi är välförsedda både på tallrikar och i glas. Vi frossar i havskräftor, räkor och annat smått och gott.



Vad händer då på Ulriksdal? Jo, Gunnar Ström, krögaren, lanserar Ulriksdals Wärdshus småmysiga bok med Nio menyer och en kungamiddag. Lite utöver det vanliga då den innehåller en del historia och bilder på interiör och exteriör förutom alla recept. Det som jag tycker är extra fint är att Tommy och de andra kockarna är fotograferade och med fina porträtt i boken. Kanske skulle man kunnat ta ut svängarna ännu mera i formgivningen och proppat in lite fler av de unika recepten på sill som jag ätit flera gånger, där på Ulriksdals värdshus.

09 maj, 2009

Fiskelycka i skärgården

Näten läggs ut på kvällen med båt och tas upp tidigt på morgonen. Sen hängs de upp på den här ställningen som heter gistgång.





























Det blev några abborrar som antingen stuvas eller serveras med en vitvinssås. Fredrik är oftast den som gör vitvinsåsen medan jag stuvar enligt ett gammalt recept från Blå Porten på stuvad abborre med massor av dill, gräslök och persilja.







Killarna inspekterar näten.

07 maj, 2009

Taffelmiddag på Råkultur

Grönt te serverades genomgående hela middagen.



Langoustine - mobil oskärpa...

Sashimi - min favorit. Kolsyreis ringlade sig läckert runt fisken.







Vi var ca 20 pers, de flesta matbloggare, som med pinnar plockade upp läckerbit efter läckerbit. Lokalerna var superfina och att få personalens hela uppmärksamhet är fantastiskt! Tack Lisa för att du samlar ihop oss på de här trevliga tillställningarna.

Updaterat med bloggare som var där: ung farbror, Patrik, grönsaksbloggare, Sahar, Glassman, Anna, Pytte, Fröken Dill, Marianne, underbare David, Annika, Rebecca bakar, Johan och Lisa försås samt Magnus och trevlig tjej som var med och drack vin efteråt.

06 maj, 2009

Lagrad squash - en övervintrare

Lite skeptisk var jag allt när mammas väninna gav oss de här squasharna. Jag har inte hittat något fel på dem och kan inte äta upp allt själv sa hon. De kändes fina förutom helt hårda i skalen och de hade övervintrat någonstans. Jag gissar i en jordkällare. Iallafall är jag inte den som är rädd och jag älskar ju squashgratin men köper inte när det inte är säsong så nu passade jag på att laga till höstens favorit. Det blev mycket gott. På något sätt karamelliserade sig squashen och fick en delikat smak. Kanske berodde den extra goda smaken på att jag bytte basilika mot dragon eftersom de förstnämnda inte fanns hemma. Om jag hade grönsaksland och lagringsmöjligheter skulle jag definitivt satsa på den här övervintraren.
Receptet på squashgratängen.

05 maj, 2009

Bröd Martin på TV

Ha, vad kul att sitta vid TVn och plötsligt få se Martin i rutan. Ska leta efter klippet från SvT senare idag för jag missade början. Ca fem i sju var han med i Morronsoffan.

Uppdaterat: Här är länken till sändningen. ca 11:45 min in i videosnutten.

04 maj, 2009

Rabarbersaft en rosa skönhet

När man står med sin rosa skapelse på bänken vet man att det är vår på riktigt, men det går att tjuvstarta. De frysta rabarberna fungerar utmärkt att göra saft på. Resultatet blir minst lika gott. På rabarberprovningen använde vi även frysta rabarber till en del av de pajer vi gjorde. Rabarbern saftade sig där den låg på långpannor och tinade. Den saften gick utmärkt att blanda med angiven mängd socker enligt receptet nedan och få en koncentrerad saft.

Rabarbersaft blandar vi med vatten och dricker som den är men använder den också som bas i en bål. I en tidning såg jag att med mousserande vin kallade de drycken rabarberbellini. Men även utan alkohol med mineralvatten blir den ett festligt alternativ på t ex studentmottagningen.

Rabarbersaft

3 kg rabarber
4 citroner
50 g citronsyra
750 g socker per liter saft
konserveringsmedel

Skär rabarbern i bitar, citronerna i skivor. Lägg allt i en hink. Häll över hett vatten så att det knappt täcker. Rör ner citronsyran. Låt stå 2 dagar, sila och mät saften. Tillsätt samt konserveringsmedel och rör tills sockret löst sig. Fyll på flaskor.

Recept ur boken I mormors skafferi.
I kannan är det koncentrerad saft.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...