30 april, 2009

Betessläpp

Att se ett betessläpp med kossor och kalvar som skuttar runt skulle vara kul. Frun på gården och hennes man Anders arrangerar ett utanför Linköping på söndag. Anders jobbar med Östgötamjölk och de kommer både att ha butiken på gården öppen och bjuda in andra lokala producenter att delta.

Rabarberprovningen

Vad kul att testa alla rabarberrecepten i boken på en gång. Tyvärr gick allt så fort så jag hann bara dokumentera hälften med bilder men det här är vad som serverades.

Rabarberkompott med kardemumma som lades på en hemgjord kavring med en tunt skuren skiva kotlettrad. Det tror jag var den största sensationen för de flesta. Kompotten får nämligen samma effekt som en chutney, att det sötsyrliga ger en härlig smak till köttet. Jag skulle mycket väl kunna tänka mig servera den som ett annorlunda tillbehör till grillad karré. Kompott äts annars som regel som en finare efterrätt och kan kryddas med vanilj istället, eller varför inte med hela valnötter? Rabarberkompotten syns uppe till vänster på bilden med marmeladerna.



Rabarberbål som var fint med sin ljust rosa färg.

Smulpaj med rabarber. I smuldegen är det havregryn, något som vi själva älskar.



Lättgjord paj med rabarber är en av de pajer som förekommer ofta på olika ställen och som man kan variera på många olika sätt. I boken finns den med just därför att vi gör så många olika saker med pajen och den är så väldigt lätt att göra.

Rabarber med nöttäcke har jag ingen bild på men grovhackade nötter med syrliga rabarber blir förunderligt gott.

Till pajerna fanns en hemgjord vaniljsås.

Mamma hade bakat Hälsingekex (från Bersåboken) som serverades med ost och olika sorters rabarbermarmelader. Rabarbermarmelad med morot är min personliga favorit. Rabarbermarmelad med mandel är primörmarmeladen vi alltid fick när vi var små. Falsk hjortronsylt är en mild fin marmelad som verkligen kan påminna i smaken av hjortronsylt.

Vi ville också visa att man kan använda marmeladen på annat sätt än bara med kex eller bröd och mamma hade bakat Annatårta (från Bersåboken). Det är tunna bottnar där bl a potatis ingår och påminner om pariservåfflor, luftiga och frasiga på samma gång. En bild på Annatårtan finns här

Tack alla ni som kom och firade med oss! Ha en skön valborg!

24 april, 2009

Förberedelser för rabarberprovningen

Då är rabarbersaften satt. Den ska förädlas till en god bål.


Falsk hjortronsylt, visst får namnet dig att smälta och fantisera. Konsistensen blev fastare än förra gången jag gjorde den.

Nu ska jag ut i köket igen och göra fler godsaker.


Rabarberprovning

23 april, 2009

Reflektioner kring tid och annat

Våren är här. Tiden rusar på i rekordfart. Jag hinner knappt tänka på bloggen men det borde jag ju hinna kan man tycka. Men att inte ha ett vanligt jobb att gå till innebär inte att dagarna inte är fyllda med saker. På mornarna sätter jag igång som vanligt, är uppe med tuppen, har en lång lista att bocka av. Jag har det lite osocialt hemma så jag ser till att träffa vänner och bekanta på lunch. Sen förstås som arbetslös måste man skriva in sig på arbetsförmedlingen för att inte bli utförsäkrad. Och jag blev en erfarenhet rikare av hur det fungerar.

Jag är en priviligierad person som har chans att få träffa en karriärcoach och fundera i strukturerade former kring vad jag vill göra. Det tar timmar att fundera, skriva ner och sedan träffas för att reda ut tankarna. Första insikten är att jag inte ska fortsätta jobba med teknik - även om det är där jag skulle ha min största inkomstkälla. Frågan är bara vart jag är på väg och framför allt vill jobba med. Där är frågetecknen stora. Några huvudspår finns annars vore det konstigt. Ingen av de jag träffar är särskilt orolig över att jag ska få något nytt mer än jag själv. Rapporter från media gör ju ingen mindre orolig.

Mat då, vad gör jag. Jo, när tankarna hela tiden måste vandra i nya banor blir det helt enkelt inte så mycket inspiration till mat. Därför har jag plockat fram en underbar bok, Under valnötsträdet, som jag fick till min födelsedag och har satt upp en veckomeny efter den. Ny inspiration får jag genom att hålla fast vid ledstången som heter recept. Att någon annan får tänka åt mig och inspirera mig istället för tvärtom är bra för mig.

Sen hindrar det inte att jag i helgen tog den vanliga överblivna våfflan som varit fint mellanmål och danade om den med sill, gräddfil och lök som drinktilltugg. Lite frasig blev den i ugnen och en våffelsmet med endast lite socker och en nypa salt blev utsökt i ny skepnad. =)

13 april, 2009

Fira I mormors skafferi med rabarberprovning

Varmt välkommen på rabarberprovning hemma hos mig på Sveavägen!

Nu vill vi fira att vår nya bok I mormors skafferi, fem generationers konservering dryck & dessert är klar genom att bjuda Dig på rabarberrecept ur boken. Ta gärna med en vän.

Datum: 27 april (obs ändrat till måndagen)
Tid: från kl 16
Plats: Sveavägen
OSA med mail så mailar jag tillbaka med exakt adress och portkod några dagar i förväg.
kinna.jonsson @ bredband.net


Här berättar mamma Märtha och jag om I mormors skafferi.

Säkra vårtecken

Lurigt väder - som det är i april. Ena dagen strålande sol och varmt andra dagen dis och regn. Vackra vyer möter våra ögon längs kusten mellan Skillinge och Gislövs hammar. I motvind är drar det kallt om öronen och i medvind relativt behagligt.

På fältet sticker kraftig höstsådd upp, kanske höstvete. Minst fyra harar leker om varandra i det gröna, svårfångade med kameran.

Dags att sätta sparris. Plantor till salu hos Österlensparris och Karin von Schenk. Rambo, Ravel och Rapsody, någon tidigare, någon senare sort för att förlänga den annars alltför korta säsongen. Karin sticker ner några extra plantor av Primavera i vår påse. Den är god rå i sallader och smakar som sockerärtor säger hon med ett glatt leende.

Första nässlorna skördas vid stranden där de trängs med musselskal och fjolårets gamla löv. Väl hemma gör vi en ljuvt vårgrön nässelsoppa med hårdkokta ägg. Jag provar att göra en bottenredning där mixade nässlor tillsätts i slutet. Enda kryddning är hönsbuljong, salt, vitpeppar och en gnutta vinäger.

Rabarbern har stuckit upp sina första blad i Skåne men det dröjer lite innan den är stor nog för skörd.

Till påsken hör tyska och danska fritidsfiskare som håller till ute i vattnen längs kusen och fångar öring.

Fantastiska ägg

Ägg direkt inköpta hos äggproducenten i Örtomta är nog de godaste ägg jag ätit på länge.

Under påsken hade vi diskussion om ägg och kolesterol. Med en läkare vid bordet fick vi beskedet att man inte behöver vara orolig om man inte överkonsumerar ägg. Ät inte ägg 3-4 gånger om dagen och regelbundet var hans råd. Alltså inget att oroa sig för.

Ägg förebygger hjärt och kärlsjukdomar enligt Nyfiken vital. De innehåller enkelomättat fett som skapar kolesterol men den typ som är nyttig. Sen innehåller de massor av andra nyttigheter som bl a A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, folsyra, järn och kalcium. Ägg är fantastiska även ur näringmässig synvinkel.

11 april, 2009

Ägg och påsktradition i Skillinge

Varför äter vi ägg på påsken och varför är ägg så viktiga? Klart att man blir nyfiken. På Österlen leker man med äggen. Äggapickning och äggarullning förekommer i Skillinge, Brantevik och Baskemölla. Med alla andra står jag i hamnen och huttrar när äggakungen koras.

Jag hittade lite om varifrån traditionen med ägg till påsk kommer och inte är den svensk utan kyrkan har övertagit de hedniska riterna från bl a Egypten.

I Skillinge kan man köpa såhär vackra ägg, ristade av Maria Lancing. Äggen står för fruktbarhet och bär både symboler som tro, hopp och kärlek och kompassrosor. Vackra skepp som Albertina och Försök pryder äggen. När kaptenerna som förde skeppen runt hela världen kom hem till Skillinge hade familjen sparat de största och finaste äggen till att dekoreras. Kaptenerna färgade äggen svarta över ljuslågor och sedan ristades de. Idag färgas äggen med bl a blåbär och lökskal. Betydligt hållbarare. De här äggen ska tas fram till påsken till lyst säger Maria. Sen ska de ligga i en liten ask med silkespapper under resten av året. De är kokta och såsmåningom torkar innehållet ihop. När man skakar dem hör man gulan slå mot insidan och då blir man enligt sägen rik. Själv har hon ägg som är från slutet av 1800-talet.

06 april, 2009

Påsktårta

Min kollega frågade mig om påsktårta och vad jag skulle föreslå. Mitt val faller då på en helt vanlig tårta med sockerkaksbotten, vaniljkräm eller fromageaktig kräm dvs en som är ganska så fast emellan. Dekor är grädde och persikor så att tårtan får "stekta ägg" på toppen.

Man kan också göra en rulltårta med fyllning av t ex äppelmos. Skär rulltårtebitarna som höga stubbar, täck med grädde och en persika på toppen. Det kan bli festligt att avsluta påskaftonen med.

Glad påsk på er allihop!

02 april, 2009

Antikmässan - À table

Antikkviteter och andra rariteter intresserar mig då jag vuxit upp med en mamma som drog med mig redan som 10-åring på auktioner. Pappa fick alltid komma och hämta oss och de inropade byråerna, dörrarna eller en nedmonterad kakelugn. Jag älskade att få följa med. Lite för blyg för att ropa men gillade att traska hem med spännande saker som hade historia. Därför kan jag bara njuta av att få vara med på vernissagen på Antikmässan som nu börjar i Älvsjö.

Vi började med att lyssna på Peder Lamm och Lotta Ahlvar om idéutställningar som inspirerades av både money penny, 20-tal, att man nu inreder med reseeffekter, militärisk inspiration och orientaliskt. Att blanda gammalt och nytt har alltid varit min grej så jag känner igen mig. Peder var extra rolig med uppvisande av en helt onödigt cigarett etui och en porrig porslinsfigurin. Han menade på att nu vet vi varför det finns så många kineser.

Sanna Gebeyehu och Aia Jüdes från Rekostylisterna har gjort en fantastisk utställning med det dukade bordet som utgångspunkt. À table!


Utställningen består av sex rum; frukost/Empire & Regency, lunch/Fransk romantik, mellanmål/1970-talet & gröna vågen, afternoon tea/Orientalism & Viktorianskt, middag/Barock.

I mormors berså och I mormors skafferi ligger uppslagna i utställningens ena del.

Sanna gillar, liksom jag själv, gamla hederliga mormors kokböcker.

Vem minns inte plupp, näbbskor och palestinasjalar på 70-talet.

Svepaskar är favoriter som jag växt upp med. Där hade vi alltid stora knäckebröd.

En charlotte russe som ska hålla i fyra dagar. Mamma Märtha har konsultat med råd om hur det ska hålla ihop.


Vem drömmer inte om romantiska måltider i badet.





...eller en stramare bricka i manlig stil med pipa och annat smått och gott.



Helst skulle jag velat ha många saker med mig hem men det är nog tur att man inte kan köpa obegränsat för det skulle resultera i ändrat boende också. Det räcker med att skåpen redan dignar av vackra hushållsprylar.

Du hittar med från Antikmässanantikmässans blogg. och Antikmässans fanclub på facebook.

Sista dagen på jobbet

Mammas rågkakor tog helt slut och...

...av Annatårtan med pistageäppelmos var det bara några smulor kvar när jag tackades av på jobbet. Kakorna kommer ur I mormors berså och mamma hade hjälpt mig att baka en hel del till min sista dag.

Mina fina arbetskamrater kommer jag att sakna och livet som är på mässan. Samtidigt ser jag fram emot nya utmaningar i framtiden. Först ska jag försöka ta det lite lugnare - fast samtidigt blev jag erbjuden att jobba lite som konsult redan dagen efter vilket jag inte kunde motstå. Jag är hopplös! =)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...