30 mars, 2009

Besökare på Trädgårdsmässan

Det var över 60 000 besökare på mässan. Och några trevliga kom förbi vår monter; grönsaksbloggen, antikmässans blogg, elina elina elina var t ex där.

25 mars, 2009

Lansering av I mormors skafferi

Nu lanserar vi boken I mormors skafferi fem generationers konservering dryck & dessert. Lanseringen sker på Trädgårdsmässan 26-29 mars, monter A06:215. Och det ska bli så roligt!

Innehåll
I boken vill vi visa hur man tar till vara trädgårdens överflöd på ett hållbart sätt. Gamla beprövade metoder som konservering med socker, salt eller ättika, liksom infrysning eller torkning beskrivs och förklaras på ett enkelt och inspirerande sätt. Dessutom ger vi tips på hur det som konserveras, saftas och syltas kan användas på olika sätt. Saft kan bli soppa, sås, kräm eller en läskande drink medan inlagda frukter passar utmärkt i efterrätter.

Idé och författare eller snarare bakgrund
När de gamla ärvda vaxduksböckerna föll i delar började jag dokumentera recepten och tillsammans med mamma Märtha ta fram I mormors berså och nu I mormors skafferi. Tanken är att det ska vara enkelt och roligt i köket och därför innehåller böckerna både tips och anekdoter. Mamma har bakat och lagt in medan jag har fotograferat. Fotona är till större delen tagna i familjens trädgård med familjens porslin och textilier.

Jag kommer själv ihåg hur mormor odlade gurkor, jordgubbar, plommon och äpplen som hon sedan sålde på torget. Idag är det snarast exklusivt att odla och laga sin egen mat.

- Idag kan vi återknyta till mycket av tidigare generationers kunnande, då vi måste hushålla med energin och värna vår miljö säger mamma. Dessutom vet man vad egenproducerad mat innehåller. För oss är det viktigt med mat efter säsong och helst närproducerad mat.

Formgivning
Min lillasyster Elina Jonsson, har formgivit böckerna så att de enkelt kan ligga uppslagna i köket, med matt papper som bjuder in till anteckningar och en slitstark pärm som tål att användas. Samtidigt leder den enkla bruna pärmen tankarna till de gamla vackra vaxduksböckerna.

Tidigare utgivning
I mormors skafferi är helt producerad i egen regi och ges ut på eget förlag. Tidigare böcker är I mormors berså - fem generationers bröd bakverk & tårtor samt In Grandma’s Arbor - five generations of bread pastries & cakes.

Varmt välkommen!


Sponsor av montergolv: Bjoorn - klickgolv på nätet.

24 mars, 2009

Lokala producenter i Östergötland

På kvällen med konsumenter och producenter var menyn komponerad i samarbete med mamma Märtha baserad på regionala mattraditioner och traktens bästa råvaror. Här presenterar Märtha maten i samspråk med Stina Wollter.

Uppdaterad: Läs mer på LRFs sida samt fler bilder. SVT Östnytt, TV4 nyheterna Norrköping, 24Corren och Corren var där.

VÄLKOMSTDRYCK

varm, stjärnaniskryddad äppelmust

PÅ BORDET
Bröd, bakat på dinkel, hembakat knäckebröd

FÖRRÄTT
Potatis- och löksoppa
rostad kavring

DRYCK

Äppeldricka
Östgötamjölk
Vatten

BUFFÉ
Ansjoviskryddade oxrullader med syltgurka
Plommonspäckad kotlettrad med nobissås
Lammfärsbiffar med morot- och äppelsallad
Rökt tunnskivad strusrulle
Ugnsrostade rotfrukter
Gäddpaté med kräftsjärtsås

DESSERT
Potatisflarn med äppelmos kryddad med pistasch






Leverantörerna
Äppelmust
Klefstad Gård, Örtomta, Märtha Jonsson

Fläskkött
Evertsholms Gård, Söderköping, Catrin Siverskog

Potatis och lök
Bjälbo Trädgård AB, Skänninge, Gunnar Ivarsson

Mjölk
Östgöta Mjölk, Anders Birgersson

Morötter
Uddens Gård, Norrköping, Lennart Ekman

Nötkött
Ullälva Gård, Örtomta, Gunilla Aschan

Ägg
Lilla Greby, Askeby, Patrik Ahlsén

Gädda
Hageby, Örtomta, Karl-Olov Rydh

Speltmjöl
Hargodlarna, Kisa, Ann-Sofi Johansson

Lammkött
Hackel Lilla Stugan, Rimforsa, Karl-Johan Bönner

Strutskött
Vånga Häradshammar, Vikbolandet, Daniel Andersson

De här personerna var med i kvällens diskussioner och levererade råvarorna.

23 mars, 2009

Från jord till bord med LRF

Man upphör aldrig att förvånas och jag blev extra glad när jag hörde Paul Svensson prata om det som han säger "naturliga köket". Att saker smakar som de ser ut. Det som står på menyn är det man får i munnen. Numera är det hans livsstil att leta efter bra produkter och jag känner igen mig. För mig är det nästintill en sport. För honom är kärnan i matlagningen inte en kaffeböna från de djupaste djunglerna utan det som finns bakom husknuten. Vem som producerat produkten, var den kommer ifrån. Han ställer sig frågan varför intolerans mot livsmedel ökar. I debatten som följer i rummet visar det sig att många av dessa allergiframkallande ämnen redan finns i barnmaten. Alla är överens om att barnen är framtiden och att det gäller att börja i tid för att skapa en grund för att kunna känna naturliga smaker.


Vi befinner oss på en sammankomst som arrangerats runtom i hela Sverige av LRF. Det här är den tionde och en av de sista gångerna att samla producenter och konsumenter. Paul Svensson är opinionsbildare, Stina Wollter moderator.





Många intressanta frågor kommer upp och både konsumenter och producenter kommer till tals. Vad ska man t ex välja om det både finns mjölk som är krav producerad och som är lokalproducerad, en liter av varje föreslås. Vi får då höra att bonden Anders som lokalproducerar mjölk som inte är ekologisk ser det som en global resursfråga. Han har valt att inte producera ekologiskt för att man ska kunna producera mer mat till flera. Genom att producera konventionellt får man ut större skördar. (På ekologiska odlingar får man ut ca 50% av vad man normalt skulle kunna producera).

Olika uppfödningsbetingelser skapar en snedvriden konkurrens, något som konsumenterna sällan får reda på berättar grisbonden och tar ett exempel på att på danska grisar kuperas svansen, något som är förbjudet i Sverige.

Att protestera med fötterna vid offentlig upphandling är en annan intressant aspekt. Det finns kryphål som heter sällanköp och att man som förälder kan påverka skolorna.

Äntligen böcker

Nu har våra böcker kommit...

...och Pelle min bror hjälper oss med traktor och frontlastare.

Första pallen på plats. Känslan är helt otrolig.

Äntligen är I mormors skafferi - fem generationers konservering dryck & dessert här.

Om man nån gång får känna sig lycklig så är det nu!

22 mars, 2009

Plommonspäckad kotlettrad

Ibland är det vanliga så vanligt att man glömmer bort att göra det. Att späcka en benfrikotlettrad är enkelt och så jättegott. Den sköter sig själv i ugnen medan man gör iordning annan mat. Genom att sticka ett brynstål i mitten av köttet får man bra kanaler att stoppa katrinplommonen i. Den här köttbiten har jag klappat in med mortlad salvia, salt och vitpeppar. Med en köttermometer blir köttet perfekt genomstekt. Steklök gjorde vi vid sidan av och fänkkålen fick puttra med i ugnen.
Ett potatismos blev perfekt tillbehör. Bättre söndagmiddag får man leta efter.

21 mars, 2009

Gratinerade svartrötter

Svartrötter är en av mina favoritrotsaker. För det mesta gör jag soppa men nu ville jag ha ett gott tillbehör istället för potatis. (Vi hade råraka till förrätten). Att gratinera mjukkokta rötter med en bechamelsås är ett sätt av servera dem. Till såsen använde jag crème fraiche istället för mjölk. Sen tillsattes en äggula för att få gyllene färg vid gratineringen och ost blandades i och ströddes över. Ca 225 grader blev lagom för att få en läcker färg. Enkelt och gott!

Golv till vår monter på trädgårdsmässan

Underbara vänner har man inte för mycket av. De här vännerna sponsrar oss med klickgolv på mässan. Igår fick jag den här bilden där de målar golvet mörkbrunt, i samma färg som bokomslaget på vår nya bok I mormors skafferi. Sen ska det bli lackat! Det verkar som om hela kontoret är engagerat...! Och ja, den nya boken är också brun.

Tack till alla kamrater på www.bjoorn.com. You are the best!

Monter A06:215, www.tradgardsmassan.

18 mars, 2009

Direktsändning på radio Värmland


Vad kul! Direktsändning om gammaldags efterrätter där jag blir intervjuad om sagosoppa av Hedvig Nilsson. Vill du höra går du in på sr.se/varmland och klickar ordet honung eller så finns intervjun på 30-dagars arkivet idag kl 10-10.30. Det är lite intressant matprat om bl a fattiga riddare innan jag är med ca 17 min in i sändning.

17 mars, 2009

Vilhelmsdals Gårdsmejeri

Bara namnen på de här ostarna får mig att börja drömma om sommaren. Änglaost låter hur romantiskt som helst även för en icke romantiker som jag. Vilhelmsdals Gårdsmejeri är definitivt ett nytt resmål på kartan.

Mjölken till alla tre ostarna kommer från Jersey kor men här tillverkas även getost.

Den lilla fästmön har jag träffat på tidigare. Hon var bitsk i tonen och föll mig i smaken. Den här gången fick hon ändå ligga kvar i kylen och vänta på någon annan friare.

15 mars, 2009

Surdegsbröd Pain de Martin

Att få provbaka till Martin då han jobbade med sin brödbok fick mig att på allvar testa surdegsbakning. Det tar tid men bröden blir goda och nyttiga. Jag gjorde en surdegsgrund som gick att använda flera gånger. Den stod längre än Martin sagt att den kunde stå och när den skulle användas togs en del och stoppades i ny burk, matades lite och kom igång. Precis som Martin säger, det blir olika varje gång. Till sist surnade innehållet så mycket att den inte luktade särskilt gott längre. Då åkte den ut. Men man kan både torka och frysa surdegsgrund. Min luktade gott och fräscht i flera veckor fast den stod i värme uppe på kylskåpet så spara den ett tag går tydligen också. Bröden på bilden är från första omgången som jag gjorde.

Surdegsbröd hos Olof Viktors

Resan till Österlen var nästintill av mediterande karaktär. Grått ute, en aning regn, skön musik i bilen och i gott sällskap. Man kan inte önska sig mer.
 









Även om det regnade var det vackert på gården Olof Viktors vid Kabusa inte så långt från Ystad.













Vi åt underbart bröd med kräftstjärtar. Dill och vitlök i vinägretten till. Som vanligt kunde jag inte låta bli att spana runt med kameran.











Surdegsbröden låg i drivor och dörren var öppen intill själva bageriet.













Där hittade jag Mattias som öste mjöl i hinkar. Surdeg? sa jag frågande. Han nickade - syns det så tydligt? Nej, men om man som Jan Hedh, konditor och grundare till stället, är känd för bl a surdegsbröd finns det inte så många saker att välja på.









Eller förresten det kunde varit saffransskorpor, handkavlat knäckebröd eller något annat gott i och för sig.

Andra bloggar om

Personal shopper och potatismos till fisk


Underbart att kunna slappna av ibland och att någon annan bestämmer middag. Lasse min bror är suverän på matlagning. När vi kom in i mataffären rann all inspiration av mig. Han gav mig då middagstips och med korgen på armen plockade han ihop varorna. Visst, jag fick laga själv men vad gott det blev.

Potatismos till fisk. 2 pers
Blanda potatismos med en finhackad halv liten rödlök och dill. Voila, gott till bl a stekt fisk.

13 mars, 2009

Exklusiva ostar


Godare ost får man leta efter. Det är iallafall vad mina smaklökar säger när jag sätter kniven i de här två godingarna. En Stafva blå och en Stafva Couvré. Stafva Couvré är en komjölksost som inspirerats i namnet från chèvre. Uppfinningsrikt! Båda goda men den blå är favoriten. Lite hemgjord röd tomatmarmelad till och himmelriket är nära.

11 mars, 2009

Bloggar om knivar

Kolla in de här fina bloggarna av Fredrik som skriver om knivar. Instruktivt och intressant och han verkar kunna utveckla ämnet mycket. Knivslipning och kockknivar.

06 mars, 2009

Daniel Roos - chefskonditor på Operakällaren

Daniel Roos är en virtuos på desserter och utan att tappa koncentrationen lägger han upp de mest ljuvliga saker medan vi småpratar - i Operakällarens restaurangkök. Kvällen har inte kommit igång än. De flesta runtomkring står och förbereder, hackar och skär. Daniels kollega lyssnar på oss medan en kolasås hälls i en kastrull. Så presenteras den roliga efterrätten med mariekexglass där lite bladguld ligger på toppen, mariekex i smulor och en rolig tub med en kräm på brynt smör. Vad innehåller den här frågar jag om tuben. Allt möjligt onyttigt säger Daniel och skrattar. Små dammsugare, violmaccroner och marmeladkonfekt trollas fram. En dessert till orkar jag och god rostad kokossorbet och passionspanacotta smälter i munnen.

Lite nyfiken är jag så jag frågar hur allting började. Jo, redan i åttan var Daniel på Coop på Sveavägen och hjälpte till i bageridelen. Han började hänga där och efter nian var han fast. Det blev konditorlinjen. En riktigt målmedveten herre, det förstår jag, för inget runtvalsande med olika saker utan han vill lära sig så mycket som möjligt. Snart är det dags för tävlingar och han vill nå till grand finale i Spanien, inte stupa på målsnöret. Drömmen om något eget hägrar men det blir några år fram till dess. Gå långt är det minsta man kan säga om Daniel - han kommer att gå väldigt långt med sin målmedventenhet, kompetens och underbara personlighet.

05 mars, 2009

Lunch på Ulriksdals värdshus

Ulriksdals värdshus ligger idylliskt inbäddat bland träd och småhus. Det är lugnt och tyst för lunchen har inte börjat när vi kommer. Vi är alldeles för tidiga men chansar på att det ska finnas bord utan att vi bokat i förväg. Solen skiner. Det är klart och kallt i luften.

I matsalen är vi till en början nästintill ensamma. Men efterhand ramlar det in familjer som är där för att fira en födelsedag eller par som precis som oss är ute och njuter av en lördag i solen. Stämningen är skön och personalen urtrevlig.

Inga problem att få bord och vi kikar som hastigast på vad som är framdukat. Ett rejält sillbord med diverse inläggningar möter oss först. Det är nog det här som jag gillar allra mest.

Därefter kallskuret med fisk, olika patéer och röror. Tillbehör som syltlök, gurkor och kapris tycker jag mycket om.

Sen kallskuret med kött. Det lämnar mig lite mera kallsinnig men jag kikar över till det småvarma och kan inte låta bli att puffa på något som jag inte kan klura ut vad det är. En potatisbulle eller...vadå. Tyvärr har de inga lappar vid rätterna så man gissar lite.

Den lilla fläsksteken är helt delikat. Katrinplommon och rårörda lingon till är sensationellt gott. Den sak som jag puffat på lite visar sig vara....en fattig riddare gjord på baguette. Supergoda men lite felplacerade på småvarma bordet. Vi äter ändå med förtjusning.

Självklart är det något gott efter. Små panacottaglas med passionsfrukt, marmeladkonfekt (som de inte gjort själva), chokladbröd, morotskaka med glasyr, mjuk chokladkaka och frukt. Ostarna orkar jag inte ens med fast jag älskar ost!

Vi rullar hem och fast vi inte tycker vi ätit så mycket är vi mätta och belåtna till nästa morgon.

03 mars, 2009

Danskt griskött och salmonella

Nu kommer rapporterna om salmonella i det danska fläskköttet. Danmark, som varit det stora undret i att producera kött, har själva erkänt, att man har problem. Tyvärr hjälper det inte att uppmana konsumenter att köpa svenskt kött, för den svenska produktionen sjunker varje dag och har nått skrämmande låga nivåer. Det är inte bara finanskris och bilkris utan även kris för de svenska bönderna. Men det finns andra anledningar till att köpa svenskt kött. Jag tänker fortfarande på den franska äppelbonden som sa, att han sysselsatte 6 led. Fler arbetstillfällen
borde även kunna översättas på den svenska marknaden.

I Sverige har vi helt salmonellafritt griskött. Upptäcks salmonella i en besättning isoleras den och grisarna destrueras säger pappa Birger, som är grisuppfödare.

Vidare ger han mig följande info bl a hämtad från Land: Vi producerar 2,9 milj grisar i Sverige mot c:a 25 milj i Danmark. Vilket motsvarar en självförsörjningsgrad på 75% (jmfr nötkött ca 40-50%). Danmarks grisproduktion exporteras naturligtvis till största delen. Vi konsumerar ungefär 30 kg griskött per person och år i Sverige.

Sen får man inte glömma att salmonella kan vara riktigt farligt för små barn och gamla som kan torka ut och dö av det. Det är inte heller särskilt roligt att ha det länge. Inte särskilt kul för man kan bli riktigt dålig. Salmonella kan inte kureras utan läker ut vad jag vet. Och har man otur kan man som jag (för mer än 10 år sen) just ha startat en liten catering och vara tvungen att säga nej till uppdrag pga det.

Ingen rolig läsning men väl så viktig i debatten.

Vinter och krusbärskräm

På lördagen var fjärden grå. Grå isflak flöt förbi och grå svanar simmade runt nedanför fönstret.

Nästa dag var det strålande sol. Himmel och hav var blått. Vilken skillnad i kulör! Solen riktigt la ner strålarna på snön. Jag kikade lite på spår från harar och rådjur.

Mitt på dan under helgerna äter vi väldigt enkelt. En omelett med lite bacon och grönsaker går fort att fixa och är gott. Det lämnar också plats för en efterrätt och i frysen finns olika bär. Här hittade jag krusbär som blev till en kräm. Det är livet på en pinne.

01 mars, 2009

Rättika på mormors vis

Nu ligger det stor rättika i grönsaksdisken och svensk rättika har säsong sept-feb (alltså i sista momangen att äta den). Här är ett bra tips på rättika som tillbehör från Lyxpiraya. Annars äter vi den som tillbehör på leverpastejsmörgåsen. Den smakar lite som en rädisa.

Korv på kungsholmen bättre sent än aldrig

På stan Elin DN har spanat in korv på kungsholmen. Efter en googling vet jag att det är lite sent att kommentera fenomenet Taylors & Jones korvar som både Taffel, Lisa matälskaren, Ragazzetjejerna och Bendel mfl skrivit om. Men bättre sent än aldrig.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...