30 mars, 2009
Besökare på Trädgårdsmässan
Det var över 60 000 besökare på mässan. Och några trevliga kom förbi vår monter; grönsaksbloggen, antikmässans blogg, elina elina elina var t ex där.
25 mars, 2009
Lansering av I mormors skafferi

Innehåll
I boken vill vi visa hur man tar till vara trädgårdens överflöd på ett hållbart sätt. Gamla beprövade metoder som konservering med socker, salt eller ättika, liksom infrysning eller torkning beskrivs och förklaras på ett enkelt och inspirerande sätt. Dessutom ger vi tips på hur det som konserveras, saftas och syltas kan användas på olika sätt. Saft kan bli soppa, sås, kräm eller en läskande drink medan inlagda frukter passar utmärkt i efterrätter.
Idé och författare eller snarare bakgrund
När de gamla ärvda vaxduksböckerna föll i delar började jag dokumentera recepten och tillsammans med mamma Märtha ta fram I mormors berså och nu I mormors skafferi. Tanken är att det ska vara enkelt och roligt i köket och därför innehåller böckerna både tips och anekdoter. Mamma har bakat och lagt in medan jag har fotograferat. Fotona är till större delen tagna i familjens trädgård med familjens porslin och textilier.
Jag kommer själv ihåg hur mormor odlade gurkor, jordgubbar, plommon och äpplen som hon sedan sålde på torget. Idag är det snarast exklusivt att odla och laga sin egen mat.
- Idag kan vi återknyta till mycket av tidigare generationers kunnande, då vi måste hushålla med energin och värna vår miljö säger mamma. Dessutom vet man vad egenproducerad mat innehåller. För oss är det viktigt med mat efter säsong och helst närproducerad mat.
Formgivning
Min lillasyster Elina Jonsson, har formgivit böckerna så att de enkelt kan ligga uppslagna i köket, med matt papper som bjuder in till anteckningar och en slitstark pärm som tål att användas. Samtidigt leder den enkla bruna pärmen tankarna till de gamla vackra vaxduksböckerna.
Tidigare utgivning
I mormors skafferi är helt producerad i egen regi och ges ut på eget förlag. Tidigare böcker är I mormors berså - fem generationers bröd bakverk & tårtor samt In Grandma’s Arbor - five generations of bread pastries & cakes.
Varmt välkommen!
Sponsor av montergolv: Bjoorn - klickgolv på nätet.
24 mars, 2009
Lokala producenter i Östergötland
Uppdaterad: Läs mer på LRFs sida samt fler bilder. SVT Östnytt, TV4 nyheterna Norrköping, 24Corren och Corren var där.
VÄLKOMSTDRYCK
varm, stjärnaniskryddad äppelmust
PÅ BORDET
Bröd, bakat på dinkel, hembakat knäckebröd
FÖRRÄTT
Potatis- och löksoppa
rostad kavring
DRYCK
Äppeldricka
Östgötamjölk
Vatten
BUFFÉ
Ansjoviskryddade oxrullader med syltgurka
Plommonspäckad kotlettrad med nobissås
Lammfärsbiffar med morot- och äppelsallad
Rökt tunnskivad strusrulle
Ugnsrostade rotfrukter
Gäddpaté med kräftsjärtsås
DESSERT
Potatisflarn med äppelmos kryddad med pistasch
Leverantörerna
Äppelmust
Klefstad Gård, Örtomta, Märtha Jonsson
Fläskkött
Evertsholms Gård, Söderköping, Catrin Siverskog
Potatis och lök
Bjälbo Trädgård AB, Skänninge, Gunnar Ivarsson
Mjölk
Östgöta Mjölk, Anders Birgersson
Morötter
Uddens Gård, Norrköping, Lennart Ekman
Nötkött
Ullälva Gård, Örtomta, Gunilla Aschan
Ägg
Lilla Greby, Askeby, Patrik Ahlsén
Gädda
Hageby, Örtomta, Karl-Olov Rydh
Speltmjöl
Hargodlarna, Kisa, Ann-Sofi Johansson
Lammkött
Hackel Lilla Stugan, Rimforsa, Karl-Johan Bönner
Strutskött
Vånga Häradshammar, Vikbolandet, Daniel Andersson
De här personerna var med i kvällens diskussioner och levererade råvarorna.
23 mars, 2009
Från jord till bord med LRF
Vi befinner oss på en sammankomst som arrangerats runtom i hela Sverige av LRF. Det här är den tionde och en av de sista gångerna att samla producenter och konsumenter. Paul Svensson är opinionsbildare, Stina Wollter moderator.
Många intressanta frågor kommer upp och både konsumenter och producenter kommer till tals. Vad ska man t ex välja om det både finns mjölk som är krav producerad och som är lokalproducerad, en liter av varje föreslås. Vi får då höra att bonden Anders som lokalproducerar mjölk som inte är ekologisk ser det som en global resursfråga. Han har valt att inte producera ekologiskt för att man ska kunna producera mer mat till flera. Genom att producera konventionellt får man ut större skördar. (På ekologiska odlingar får man ut ca 50% av vad man normalt skulle kunna producera).
Olika uppfödningsbetingelser skapar en snedvriden konkurrens, något som konsumenterna sällan får reda på berättar grisbonden och tar ett exempel på att på danska grisar kuperas svansen, något som är förbjudet i Sverige.
Att protestera med fötterna vid offentlig upphandling är en annan intressant aspekt. Det finns kryphål som heter sällanköp och att man som förälder kan påverka skolorna.
Äntligen böcker
22 mars, 2009
Plommonspäckad kotlettrad
Ett potatismos blev perfekt tillbehör. Bättre söndagmiddag får man leta efter.
21 mars, 2009
Gratinerade svartrötter
Golv till vår monter på trädgårdsmässan

Tack till alla kamrater på www.bjoorn.com. You are the best!
Monter A06:215, www.tradgardsmassan.
18 mars, 2009
Direktsändning på radio Värmland

Vad kul! Direktsändning om gammaldags efterrätter där jag blir intervjuad om sagosoppa av Hedvig Nilsson. Vill du höra går du in på sr.se/varmland och klickar ordet honung eller så finns intervjun på 30-dagars arkivet idag kl 10-10.30. Det är lite intressant matprat om bl a fattiga riddare innan jag är med ca 17 min in i sändning.
17 mars, 2009
Vilhelmsdals Gårdsmejeri
15 mars, 2009
Surdegsbröd Pain de Martin
Surdegsbröd hos Olof Viktors
Även om det regnade var det vackert på gården Olof Viktors vid Kabusa inte så långt från Ystad.
Vi åt underbart bröd med kräftstjärtar. Dill och vitlök i vinägretten till. Som vanligt kunde jag inte låta bli att spana runt med kameran.
Surdegsbröden låg i drivor och dörren var öppen intill själva bageriet.
Där hittade jag Mattias som öste mjöl i hinkar. Surdeg? sa jag frågande. Han nickade - syns det så tydligt? Nej, men om man som Jan Hedh, konditor och grundare till stället, är känd för bl a surdegsbröd finns det inte så många saker att välja på.
Eller förresten det kunde varit saffransskorpor, handkavlat knäckebröd eller något annat gott i och för sig.
Andra bloggar om surdegsbröd
Personal shopper och potatismos till fisk
Underbart att kunna slappna av ibland och att någon annan bestämmer middag. Lasse min bror är suverän på matlagning. När vi kom in i mataffären rann all inspiration av mig. Han gav mig då middagstips och med korgen på armen plockade han ihop varorna. Visst, jag fick laga själv men vad gott det blev.
Potatismos till fisk. 2 pers
Blanda potatismos med en finhackad halv liten rödlök och dill. Voila, gott till bl a stekt fisk.
13 mars, 2009
Exklusiva ostar
Godare ost får man leta efter. Det är iallafall vad mina smaklökar säger när jag sätter kniven i de här två godingarna. En Stafva blå och en Stafva Couvré. Stafva Couvré är en komjölksost som inspirerats i namnet från chèvre. Uppfinningsrikt! Båda goda men den blå är favoriten. Lite hemgjord röd tomatmarmelad till och himmelriket är nära.
12 mars, 2009
Efterlysning pärmöverdrag
Har du ett tips om var vi kan få tag på material till pärmöverdrag för hårdbandsbok, Baladore Mundior Heritage? Maila till mig på kinna.jonssson @ bredband.net
11 mars, 2009
Bloggar om knivar
Kolla in de här fina bloggarna av Fredrik som skriver om knivar. Instruktivt och intressant och han verkar kunna utveckla ämnet mycket. Knivslipning och kockknivar.
08 mars, 2009
LRF om mat på Klefstad
Välkommen till Klefstad den 23 mars till LRF i dialog med konsumenter. "En kväll fylld med intressanta samtal över en måltid komponerad på lokala råvaror och fokus på Sveriges viktigaste frågor; maten vi äter och naturen vi lever i." Moderator Stina Wollter, Opinionsbildare Paul Svensson.
06 mars, 2009
Daniel Roos - chefskonditor på Operakällaren
Lite nyfiken är jag så jag frågar hur allting började. Jo, redan i åttan var Daniel på Coop på Sveavägen och hjälpte till i bageridelen. Han började hänga där och efter nian var han fast. Det blev konditorlinjen. En riktigt målmedveten herre, det förstår jag, för inget runtvalsande med olika saker utan han vill lära sig så mycket som möjligt. Snart är det dags för tävlingar och han vill nå till grand finale i Spanien, inte stupa på målsnöret. Drömmen om något eget hägrar men det blir några år fram till dess. Gå långt är det minsta man kan säga om Daniel - han kommer att gå väldigt långt med sin målmedventenhet, kompetens och underbara personlighet.
05 mars, 2009
Lunch på Ulriksdals värdshus
I matsalen är vi till en början nästintill ensamma. Men efterhand ramlar det in familjer som är där för att fira en födelsedag eller par som precis som oss är ute och njuter av en lördag i solen. Stämningen är skön och personalen urtrevlig.
03 mars, 2009
Danskt griskött och salmonella
Nu kommer rapporterna om salmonella i det danska fläskköttet. Danmark, som varit det stora undret i att producera kött, har själva erkänt, att man har problem. Tyvärr hjälper det inte att uppmana konsumenter att köpa svenskt kött, för den svenska produktionen sjunker varje dag och har nått skrämmande låga nivåer. Det är inte bara finanskris och bilkris utan även kris för de svenska bönderna. Men det finns andra anledningar till att köpa svenskt kött. Jag tänker fortfarande på den franska äppelbonden som sa, att han sysselsatte 6 led. Fler arbetstillfällen
borde även kunna översättas på den svenska marknaden.
borde även kunna översättas på den svenska marknaden.
I Sverige har vi helt salmonellafritt griskött. Upptäcks salmonella i en besättning isoleras den och grisarna destrueras säger pappa Birger, som är grisuppfödare.
Vidare ger han mig följande info bl a hämtad från Land: Vi producerar 2,9 milj grisar i Sverige mot c:a 25 milj i Danmark. Vilket motsvarar en självförsörjningsgrad på 75% (jmfr nötkött ca 40-50%). Danmarks grisproduktion exporteras naturligtvis till största delen. Vi konsumerar ungefär 30 kg griskött per person och år i Sverige.
Sen får man inte glömma att salmonella kan vara riktigt farligt för små barn och gamla som kan torka ut och dö av det. Det är inte heller särskilt roligt att ha det länge. Inte särskilt kul för man kan bli riktigt dålig. Salmonella kan inte kureras utan läker ut vad jag vet. Och har man otur kan man som jag (för mer än 10 år sen) just ha startat en liten catering och vara tvungen att säga nej till uppdrag pga det.
Ingen rolig läsning men väl så viktig i debatten.
Sen får man inte glömma att salmonella kan vara riktigt farligt för små barn och gamla som kan torka ut och dö av det. Det är inte heller särskilt roligt att ha det länge. Inte särskilt kul för man kan bli riktigt dålig. Salmonella kan inte kureras utan läker ut vad jag vet. Och har man otur kan man som jag (för mer än 10 år sen) just ha startat en liten catering och vara tvungen att säga nej till uppdrag pga det.
Ingen rolig läsning men väl så viktig i debatten.
Vinter och krusbärskräm
Mitt på dan under helgerna äter vi väldigt enkelt. En omelett med lite bacon och grönsaker går fort att fixa och är gott. Det lämnar också plats för en efterrätt och i frysen finns olika bär. Här hittade jag krusbär som blev till en kräm. Det är livet på en pinne.
01 mars, 2009
Rättika på mormors vis
Nu ligger det stor rättika i grönsaksdisken och svensk rättika har säsong sept-feb (alltså i sista momangen att äta den). Här är ett bra tips på rättika som tillbehör från Lyxpiraya. Annars äter vi den som tillbehör på leverpastejsmörgåsen. Den smakar lite som en rädisa.
Korv på kungsholmen bättre sent än aldrig
På stan Elin DN har spanat in korv på kungsholmen. Efter en googling vet jag att det är lite sent att kommentera fenomenet Taylors & Jones korvar som både Taffel, Lisa matälskaren, Ragazzetjejerna och Bendel mfl skrivit om. Men bättre sent än aldrig.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)