30 januari, 2009

Fredagsmat - hjorttournedos och grönsaksrösti

Vad ska vi ha till middag? Den frågan ställer vi oss nästan varje morgon när vi sticker iväg till jobbet. Vi har gemensam resväg och får en stund över att fundera tillsammans. Har du tagit något ur frysen? Ibland har någon av oss det och tänkt till. Ganska skönt att veta i förväg för det spar tid och pengar - inget panikhandlande i sista sekund kl sex på ICA. Då får man ofta dyra saker med sig hem, tvekar om kryddorna finns hemma och har då och då dubbelt upp i kryddhyllan för man vill vara säker. Egentligen borde vi börja göra veckomenyer igen för det är verkligen effektivt.

Så, vad blir det ikväll? Vad har vi i frysen och kylen? Det är en sport att försöka laga något av det som finns hemma. Lite som TV programmen där man ska trolla fram en måltid av det som man hittar i skåpen.

Vi kommer nog att plocka fram lite hjort ur frysen. För någon vecka sen gjorde Fredrik hjorttournedos med grönsaksrösti. Jättegott! Man kan ta vilka rotfrukter man vill. Se bara till att det är lite mer potatis än övrigt för att stärkelsen i potatisen ska kunna hålla ihop kakan.

Grönsaksrösti (en skiss)
(4 pers)
4-5 potatisar
1 liten bit kålrot
1 morot
1/2 gul lök
1/2 purjolök (det gröna)
1 vitlöksklyfta
salt
peppar

Skala och strimla potatis, motor och kålrot i matberedaren. Skala löken och skiva fint. Rengör pujon och strimla. Lägg allt i en skål, pressa över viktlök. Dra ett par tag med salt och pepparkvarn. Blanda. Hetta upp en stekpanna, smält smör och lägg i blandningen. Sänk värmen. Forma och platta till med en stekspade. Låt den få en stekyta (ca 10 min). Ta ett stort lock, smöra in. Vänd på kakan och låt den sakta glida ner för att stekas på andra sidan. (Har du inget lock kan man ta en skärbräda täckt med smort smörpapper och vända mot. Upprepa och vänd igen när det blivit yta på andra sidan. Kakan behöver ca 40 min för att bli genomstekt.

Hjorten är skivad i tjocka bitar som plattats ut något och sedan stekt i grillpanna. Köttet har fått vila lite i folie innan det läggs på tallriken.

29 januari, 2009

Apelsinmarmelad

Nu är det säsong för apelsiner och dags att göra en liten omgång marmelad igen. Tankemässigt gör man ju all konservering och inläggningar på hösten men egentligen finns det apelsiner, torkade fikon och annat att göra goda saker av även på vintern. Och hade vi inte saker i frysen skulle vi t ex inte ha ett enda plommon för i höstas gav träden ingen skörd alls och hösten innan dignade de av frukt.

Fredrik gör alltid en god marmelad som kommer från hans mormor. Den är härligt engelsk, lite bitter i sin smak. Själv gör jag en modern variant med diverse citrusfrukter.

Apelsinmarmelad med ingefära
700 g apelsin
1 lime
50 g kumquat ca 7 st
2 msk finriven färsk ingefära
6 dl vatten
800 g socker

Tvätta all frukt noga. Dela apelsin och lime i klyftor. Skär i tunna skivor och ta bort eventuella kärnor. Skiva kumquaten fint. Lägg all frukt och ingefära i en stor kastrull och tillsätt vatten. Koka under lock i 45 minuter till en timme. Tillsätt socker och koka utan lock ytterligare ca 20-25 min. Gör marmeladprovet dvs lägg lite marmelad på en tallrik, ställ in i kylen. Dra sedan med fingret genom marmeladen. Bildas en ränna är den klar. Häll på väl rengjorda burkar.

Tips! Har du kärnor i frukten, spara dem, bind in i kryddpåse och låt koka med. De avger geléämne (pektin) och ger lite bitter smak.

28 januari, 2009

Testa nya frukostalternativ

Våga testa nya vägar. Bryt gamla invanda stigar. Ja, ibland måste man ta sig lite i kragen och göra något nytt. Bovetegröt var definitivt något jag inte gjort förut. Lite fin sylt med hallon från frysen var gott till. Recept till gröten finns på förpackningen. Med sylt som tillbehör kan aprikoserna uteslutas. Däremot sockrar och saltar jag alltid gröten en aning.

26 januari, 2009

Svarta fynd i frysen

Det är nu jag njuter av sommarens frysta delikatesser. Finns det något godare än hemgjord svart vinbärssylt på filen eller vaniljglass? Vi brukar koka lite efterhand för att ha färsk sylt hela vintern.

Svart vinbärssylt (Märtha)
1 kg svarta vinbär
1 dl vatten
ca 500 g socker
natriumbensoat (NB)

Mixa bären i matberedaren. Koka upp med vatten i ca 10 min. Blanda ner socker och låt koka ytterligare ca 3 min. Tillsätt NB. Häll på väl rengjorda, varma burkar. Paraffinera när sylten är kall.

Mer om apelsiner

Lisa berättar på Taffel om de Sicilianska apelsinerna Moro, Tarocco och Sanguinello, 3 spännande apelsinsorter. Där hittar du också inspiration utöver det vanliga vad man kan använda dem till.

Själv kommer jag att göra en inläggning med apelsiner och vanilj som jag äter till grekisk yoghurt och pistagenötter. En stor burk räcker länge och är en enkel och mycket god dessert att överraska vänner med. En apelsinsalld brukar också landa på mitt bord flera gånger under vintern, när apelsinerna har säsong.

25 januari, 2009

Köpa viltkött och nötkött

För en tid sedan fick jag frågan var man kan köpa viltkött. Jag fick ett tips om att Ekologiska kompaniet jobbar med det i Stockholm.

Ekologiskt nötkött köper jag direkt halvt eller kvarts djur från Ullälva gård som levererar direkt till Stockholm.

24 januari, 2009

Burkbytarkväll och taffelmiddag

Sitter med en kopp varm choklad och njuter av tanken på gårdagen då det var mingel och middag med bloggare och bloggläsare. Så jättetrevligt organiserat av Lisa Förare, matälskaren. Tack Lisa!

Jag var först på plats och blev snabbt invinkad av Seymus att "hjälpa till" dvs få kika ner i grytorna och njuta av dofterna. Vilken kärlek och omtanke som var nerlagd där. Det var fylld mild chili med hirs och fårost, Börek, maskrossallad, linssoppa och mycket annat gott! Tack Seymus på Seymus Vegetariska på Varvsgatan).

Sen droppade det in människor hela tiden. Först kom Örjan från Fest & Catering i Eskilstuna. En trogen vän IRL och på bloggen. Tätt följd av Malin som berättade lite om kemin i matlagningen, Tomas (som hade en korkskruv tack och lov) och KB, Lyxpiraya, The blogger Formerly Known as Ensamma Mamman, Patrik Rydman, Andreas från Kanonmat (min brors kokbok), Pyttes matblogg, Fröken Dill, Annika-smaskens, Glassmannen, längst in i skafferiet, som hävdar att de "vann" med rökt siklöja i rape oil... Jag hade också nöjet att göra Ninnas bekanskap från Favoritmat och äntligen få träffa Husmoderns vilket var superroligt. Martin på Pain de Martin hade förstås med sig lite torkad surdeg i paketet. Vid deras bord satt kokboksförfattaren Mia Öhrn och en ekologisk vinimportör som jag läst om tidigare. (snälla ge mig länken). Gunilla på Travelogue kände igen mig då hon läser hos lillasyster Elina. Sen var det ett helt gäng med bloggläsare, gamla och unga vilket var superroligt.

Med mig hem hade jag Andreas vildsvinspastej från Italien. Annikas Valnötskakor tog många vändor för de var åtråvärda liksom en jättestor burk med hemgjord Müessli. Fröken Dill vågade sig på att byta till sig en burk med okänt innehåll som jag hade fått. En burk med gröna valnötter verkade riktigt spännande liksom den torkade röksvampen och palmsockret, Gula Melacka, som Örjan direktimporterat. Sanna fick en burk Haggis som inte hittade någon annan spekulant. Var mina egna burkar med äppelgelé med pistage och röd tomatmarmelad hamnade vet jag inte men rekommenderar att de äts med någon god ost.

Sist men inte minst hade jag bjudit in Walter Carvajal med Whats's going on Stockholm. En helt ny och trevlig bekantskap som jag hoppas se mer av.

PS Lisa ordnade loppis på kokböcker och ätbara saker. Pengarna gick till microlån i tredje världen. Bra initiativ och jag hoppas det kom in lite pengar. DS

Jag har säkert glömt namn och länkar. Maila mig så uppdaterar jag.

23 januari, 2009

Fredagsmat och apelsiner

Härligt med en artikel i SvD av Mats-Eric Nilsson om säsongens frukt nämligen apelsiner. Tyvärr hittar jag inte bilagan på SvDs sajt så jag kan inte länka till den lågmälda och insiktsfulla artikeln. *Uppdaterad

I stort sett handlade den om att liksom det finns äppelsorter finns det apelsinsorter. De mest känsliga ser vi knappt i Sverige då de inte håller för lagring men om man ser dem ska man köpa dem oavsett prislapp för de är värda sin vikt i guld. Moro och tarocco, blodapelsiner från Sicilien, var de som nämndes. Dessutom rekommenderades säsongens mat nämligen rotsaker och musslor samt komplettera med medelhavets frukt som är aktuell just nu. Det är just min melodi och jag lägger tonvikt på därtill närodlat och lokalodlat.

Här finns lite förslag på fredagsmat med rotfrukter. Varför inte servera med en bearnaise som smaksatts med apelsinjuice istället för dragon. Det kan bli riktigt coolt tror jag och ska genast hem och testa.

Päronefterrätten passar också bra den här årstiden då det som regel inte finns färska päron. Ta då en konserv på hyllan och förvandla den till något gott.

Köttbit
Välj utskuren biff av innanlår eller en entrecôte. Torka av med hushållspapper så osar det mindre när du steker köttet, salta och peppra. Använder du grilljärn (för att få snygga rutor) ska grilljärnet stå på spisen en bra stund. Gärna att det blir nästan grått av hetta.

Rostade grönsaker
Rosta några av säsongens grönsaker t ex potatis, morötter, kålrot, rotselleri, rödlök, fänkål, paprika, rödlök, palsternacka. Låt fantasin flöda. Total mängd kan vara drygt ett kilo skalade rotfrukter och grönsaker för 4 pers.

Förslag för 2-3 pers
2 morötter2 medelstora palsternackor
2 potatisar (tvättas bara, skalas ej)
ca 200 g selleri
ca 200g kålrotolja till formen
½-2/3 tsk socker
1 tsk balsamvinäger (eller varför inte lite apelsinjuice)
salt
peppar ur kvarn

Dela grönsakerna i ungefär lika tjocka delar men i olika form t ex stavar, kuber mm. Olja in formen. Lägg i grönsakerna. Strö över salt, peppar, balsamvinäger, socker samt sparsamt med olivolja. Blanda om och sätt in i ugnen på 225 grader. Rosta tills de fått fin färg och är mjuka ca 35 min.För att ytterligare förhöja smaken tillsätts körsbärstomater i klyftor till grönsakerna när allt kommit ut ur ugnen. Tomaterna blir endast lätt ljumna. Kan serveras som en ensamrätt eller som tillbehör till en stekt köttbit och sauce Bearnaise.


Päron med nöttäcke
(4 pers)
5-6 färska stora päron eller 10-12 inlagda päronhalvor(en stor konservburk alt två små burkar inlagda päron)
50 g margarin
100 g nötter, hackade
1/2 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
1 msk päronspad

Päronen kan antingen vara färska päron som är lätt kokta i lite sockerlag, eller päron på konservburk.Lägg päronen i en ugnssäker form. Hacka nötterna grovt i matberedare. Smält margarinet, tillsätt nötter, socker, vetemjöl och mjölk. Fördela blandningen över päronen och häll över lite päronspad. Sätt in formen i 225 grader. Grädda tills nötblandningen har fått färg, ca 15 minuter.Servera ljummen med mjuk vaniljglass eller lättvispad grädde.

22 januari, 2009

Enkel och lättlagad gryta

Grytor är perfekta den här tiden på året. Värmande och räcker länge. Men grytorna tenderar att innehålla både det ena och andra och över matlådan på jobbet efterlyste jag något superenkelt och gott. Min äldre kollega berättade om en gryta med chutney och fläskkött som hennes småkillar uppskattat för sisådär 15 år sen. Med ett hum om ingredienserna komponerade jag den här grytan och serverade den med mammas superenkla äppel och morotssallad. Bra att äntligen bli av med ytterligare en överliggare i kylen.

Gryta på fläskkött med chutney
ca 700 g grytbitar på gris
smör
1 stor lök eller 2 små
1 dl chutney (jag hade en som smakade mycket ingefära)
ca 2 msk crème fraiche
soja
salt
peppar

Bryn köttet runtom i het stekpanna. Salta och dra ett tag med pepparkvarnen. Lägg i en gryta. Vispa ur stekpannan med lite vatten. Bryn löken lätt och häll i grytan. Tillsätt chutney. Låt småkoka i ca 40 min. Rör ner crème fraiche. Låt puttra en stund till. Smaka av och ge grytan lite färg med en aning soja. Servera med bulgur eller råris och en sallad.

Fler span på Formex

Jag älskar användbara saker som inte bara är hyllvärmare och på Formex kollade jag in några hos Rosendahl och Holmegaard. Holmegaard är en design som för danskarna är vad Orrefors är för en svensk. Rosendahl, som länge varit min favorit, har maskintillverkat glas och Holmegaards är munblåst.

Form och funktion hand i hand utmärker vinägerflaskorna från Rosendahl.


Jag gillade den nya serien Arabica, förvaringskärl med lock och även Minima, en serie ”karaffer” med lock som kom under 2008. Designade av Cecilie Manz. De sistnämnda är tänkta att användas i kylskålet för förvaring av saft, olja, vinäger eller dressing.
Användbara saker fanns också hos Good Company, bl a en ”Compact Herbshoper där en skålliknande platta för kryddorna hörde till.

Och varför inte göra det lätt för sig med en kavel där millimetrar för tjockleken på degen kan ställas in en ”Adjustable rolling pin”. Båda design Joseph Joseph.

21 januari, 2009

Formex spaningar

Formex är en rolig present och design mässa där jag kan gå runt i timmar. Tur att det inte är någon försäljning för då skulle jag inte kunna komma därifrån med några pengar kvar. (Det är en fackmässa för branschfolk).

Tematutställningen i år var sagor och drömmar, Wonderland Stories, som suveräne Jan Rundgren gestaltat på entrétorget. "Många av barndomens klassiska sagor har varit vår största inspirationskälla. Sagor är också ett sätt att bearbeta den skräck som barnet känner inför vuxenlivet ­ och som en del av oss för alltid känner inför plikter, ordning och förordningar". Källa Formex hemsida.
När jag tänker sagor tänker jag på storytelling och att en väl berättad historia ger saker vingar, liksom en inspirerande förpackning får igång fantasin och skapar köplusta. Därför lyssnade jag lite extra på historier som berättades bland de utställare jag pratade med.

Muddus hjortron presenterade choklad utan konserveringsmedel. Det har vi haft i många år men först nu känner vi av en större efterfrågan berättar Lars Hansson. Stolt visar han lakritstryffeln med flingsalt skapad då kungen skulle inviga huvudnivån i Malmbergets gruva, 1 100 m under mark. Det är deras mest sålda pralin. Att de sedan tillverkas av vilt växande kakaobönor i Bolivias Djungel gör ju inte det hela sämre.

Scandchoco med webbutiken Goda saker har läckra chokladsorter. Jag har skrivit om dem förut men gör det gärna igen. Martin Jörgensen berättade om Shawn Askinosie, en försvarsadvokat i USA som aldrig förlorat ett fall. Han försvarade mest fattiga och kriminella. Choklad hade alltid varit hans stora intresse och för 2 år sen sadlade han om. Han sökte upp den typ av personer han försvarat och började med chokladtillverkning och gav produkterna sitt eget namn. 10% av vinsten går tillbaka till de som arbetar med tillverkningen. Askinosie besöker dem och visar slutprodukten samt håller koll på hur mycket de jobbar. Det är rättvisemärkt choklad och produkterna är goda. Mest tycker jag om den med kakaoflingor på ytan. Formatet är också lagom på portionspackade påsarna sk itty bars. Kakobönorna är Trinitario som kommer från Mexico och Arriba som kommer från Ecuador. Tillverkningen sker i Springfield Missouri USA. Den vita chokladen, baserad på getmjölk, är ljust brun av kakaorester men den mörka är min favorit. Mer historia hittar du på http://www.askinosie.com/.

En vacker förpackning och historia har Soconusco chokladen från Askinosie där snöret kommer från det repade tyget av säckarna i vilka kakao bönorna transporterats. Inuti förpackningen ligger en karta över Mexico och utanpå står ursprungsmärkningen med odlarens namn. Vad kan man önska sig mer? Chokladen hittar du hos Goda saker.

Martin visar även lite nyheter, en bröllopsserie med vackra förpackningar för téer. De små papperspåsarna kan användas som placeringskort eller som småpresenter till bröllopsgästerna. Brudparets namn och bröllopsdatum sätts på varje som ett minne. En större ask i form av ett hjärta innehåller smakerna nectar, cinnamon, mint, vanilla och truffle. Mer om téerna hittar du på Teaforte som snart kommer att säljas hos Goda saker.

Grenna polkagriskokeri är Joacim Laurin fjärde generationen sockerbagare. Hans farfars far hade grundat ett polkagriskokeri som inte bar sig men farfar, pappa och mamma byggde upp ett nytt. Han har bokstavligen vuxit upp i köket och varit med sedan barnsben. Joacim visade mig de handgjorda polkagrisrosorna och berättade att en bagare börjar göra flera stycken rosor och bara de innersta bladen. Ny deg och nya kronblad efter hand. Precis som en marsipanros byggs den på. Degen stelnar fort så det gäller att kunna sina saker. Det tar tid att lära sig hantverket säger Joacim stolt.

Den sista historien jag vill berätta är om Malmö Chokladfabrik som tillverkar sin egen choklad. Deras produktion bygger på gamla traditioner i fabriken där Emil Nissen hade sin tillverkning. Emil var en av två chokladtillverkare i Malmö 1888. Han blev snabbt störst och du känner säkert till honom under varumärket Mazetti. Eller kanske har du hört uttrycket ”Killar med sprätt i gillar Mazetti”.

Emil Nissen upptäckte snabbt att det var någon mer som hade samma namn och tog sig namnet Mazetti som betyder bukett på italienska. Redan som ung var han förmögen och hade rest en del till Italien, därav namnvalet.
Malmö chokladfabrik tillverkar på det klassiska belgiska viset säger Lars, en av delägarna. Vi gjuter pralinskal som fylls och sedan sätts ett lock på. Ett gammalt recept som de jobbar efter är från 1910 med en blend på tre olika bönor. Det sägs att det var Emils favoritshocklad. Chokladen heter Master Blend. Släktingar till Emil sitter i styrelsen och kan berätta om hur det var när det begav sig och värna om historierna. På Malmö chokladfabrik hålls chokladprovningar flera gånger i veckan berättar Peter Hansson, VD och grundare.

Till slut vill jag presentera min favoritsagotant, min mamma Märtha, som alltid berättat om de gamla ting och personer som vi har runtomkring oss. Hur hon varit vän med de mest speciella människor för att de haft något att berätta. På Formex ställde mamma och jag ut I mormors berså, vår bok som är fylld av historier. Tack vare henne har jag fått historien om vår familj, vår receptskatt och ett spännande samarbete över generationer. Jag hoppas jag får höra historier många år till. kram =)

19 januari, 2009

Matiga muffins och Biscotti

Muffin Company, på Kungsholmen, besökte jag för många år sen och bara älskade det. Igår hade jag förmånen att få träffa jättetrevliga Cheryl Lindblad som är upphovskvinna till Muffinsbageriet och har skrivit boken Muffins och smoothies. Boken har jag själv och gillar all inspiration som bara lyser igenom den. Här hittar du några härliga matmuffinsrecept som Cheryl gjort tillsammans med Aftonbladet.

Nu är hon aktuell med boken Biscotti som kom i höstas. Cheryl är också representant för de mest underbara bakformar jag vet som jag skrev om när förra vårens Formex gick.

16 januari, 2009

Överleva på musslor

Någon berättade för mig att man kan överleva på bara musslor om man äter dem råa. De innehåller nämligen c-vitamin förutom allt annat nyttigt. Vad spännande tyckte jag!

Sen är de repodlade musslorna bra för miljön. De finns de som kallar dem för havens reningsverk. Musslorna behöver heller inte matas utan lever på plankton och näringsämnen som de filtrerar ur havet.

Källa: Recepthjälpen

13 januari, 2009

Off topic

Off topic. Vill slå ett slag för lillasyster elinas blogg. Hon har precis anlänt till Gori, Georgien och kommer att blogga därifrån. Det tror jag kommer bli mycket spännande läsning.

11 januari, 2009

Kockarna på slottet

Kockarna på slottet, en artikel i Svenska dagbladets kulturdel idag gav väldigt intressant läsning. Artikeln handlar om världens främsta kockar som diskuterar vart Gastronomin är på väg. Att den nya matmedvetenheten nått gastronomitoppen. Nu söker man äkta råvaror och närproducerat.

Framförallt intressant för att kocken Albert Adrià på el-Bulli har fått nog. Tröttnat helt enkelt. Ändå är det han som är pappa till mycket av den experimentella matlagningen (Texturas) med pulver och tillsatser som varit högsta mode på lyxkrogarna de senaste åren. Nu vill han hitta rötterna till maten i de olika köken och resa runt i världen. Bra tänkt tycker jag som inte varit imponerad av att smaka på laxromkorn som smakar melon. Bara konstigt och på gränsen till artificiellt. Att det sedan är "samma komponenter i bl a laxeringsmedel, klister och brandsläckare till vanliga proteiner som finns i styrketränares och porrfilmsskådespelares dietlistor" gör det hela oaptitligt. "Vissa saker kan vara canecerframkallande andra är helt ofarliga...". Den tyska journalisten Jörg Zipprich har skrivit en bok i ämnet som snart släpps.

I artikeln står det också att René Redzepi på danska Noma är "förmodligen en av de som kan hitta en framtida naturlig gastronomi". Trendsiarna från Tasteline häromdagen verkar ha prickat in rätt. Han jobbar bl a med de skandinaviska råvarorna. Mathias Dahlgren (också deltagare i diskussionen) jobbar efter samma filosofi och texturas passar inte i hans kök. Att gå till Grand och njuta av maten står högt på min önskelista. Jag ser med spänning fram emot 2009s nya matvärld som har en historia i våra rötter.

Om el Bulli på wikipedia

Inlägget är upp daterat med länkar till artikeln i SvD, Noma och Tastelins trender.

10 januari, 2009

Love-bloggar

Det har inte blivit av att jag skickat den här fina uppskattningen vidare som jag fått från underbara Kryddburken där hon skrev följande motivering: Kinnas blogg - Mormors Mat för hennes bevaranade stil till mat & traditioner!

Men nu tar jag mig i kragen och skickar den vidare. Det finns många fina matbloggare och det är svårt att välja men några som jag vill slå ett extra slag för och rekommendera är: Brasilian Linda som delar med sig om mat och vardagsliv i Brasilien och snart kommer med en bok där hon samlat sina recept. Linda driver också matbloggarna.

Nässelblom och choklad gillar jag mycket för fina bilder. Bloggen inspirerar mig med bra vardagsnära vegetariska recept.

Taffelmiddag och burkbyte

Lisa, matälskaren, har tagit upp bollen med att ses den 23 januari i Hornstull. Det blir både vegetarisk buffé och möjlighet att byta burkar.

08 januari, 2009

07 januari, 2009

Tastlines tips om billig och smal mat

Tipsen på Tasteline om billig och smal mat var inget nytt men det är ungefär så jag själv gör för att kunna lyxa till det lite mellan varven. Hushållskassan räcker länge länge. Det jag kan tillägga är att vi köper en del kött på en gång t ex en kvarts kalv, en halv hjort osv. Sedan köper vi storpack av allt möjligt och plockar bär mm på sommarhalvåret. Det hjälper till att både hålla kassan och kroppen i fin form.

Nyårskrönika om dieter

En liten nyårskrönika såhär vid årsskiftet med tankar kring dieter och debatt kring mat från Christopher på matblogg. Jag håller med Christopher om att dieter spär på folks osäkerhet om sig själva - man frossar i böcker, tidningar, bloggar hur det ska gå till samtidigt som man smäller i sig lite extra godis, choklad, pizza eller läsk eller som jag själv lite för stora portioner för att det är så gott med mat.

Jag har provat dieter för att bli av med trivselkilona. Det funkar väldigt sällan. Men som Christopher skriver: med GI i titeln så kvittar kvalitén på innehållet i böcker, artiklar, inlägg. En liten tid kanske vikten rasar och sedan tillbaks till gamla vanor och då vänder vikten på vågen uppåt. Skadligt för hjärta, knän osv. Jag ser exempel på det varje dag.

Sunt förnuft och vardagsmotion borde de flesta kunna komma långt med. Även jag!

06 januari, 2009

Matiga musslor

Testade att göra musslorna mer matiga genom att göra en sofrito dvs hacka grönsaker fint och låta dem fräsa först i pannan. Sedan i med musslorna lite vin och på med locket. Efter någon minut hade alla friska fina musslor öppnat sig. Lätt att äta genom att använda en tom mussla som kniptång och nypa tag i nästa musslas innehåll. God och nyttig mat som passar bra på vinterhalvåret då musslor är som bäst.

05 januari, 2009

Skeppsbron och Le Rouge

Stenbecks gran är grann där den står på Skeppsbron. Jag har nu tagit ett par längre promenader igenom Stockholm på morgonen då det är folktomt och absolut bäst. Vinden biter i kinderna längs kajen men har man bra med kläder på sig så är det inte kallt.

Inte långt härifrån ligger gamla Källaren Diana där nu Le Rouge huserar. Vi hade nöjet att äta där före jul och det var det bästa jag ätit i Sverige. Meny med vinpaket - helt i min smak. Tveka inte om du är där - ta det.

I korthet serverades en amuse bouche, krabbsallad, gåslever ravioli i buljong, blankette de veau med senapssås, ostbricka med bl a kvittenmarmelad, frukt/kryddbröd och pommeau. Litet minus för en tunn, tunn hårdostskiva som jag har för mig var Appenzeller. Sån ost vill jag äta i tjockare bit.

Till efterrätt fick vi en Savarin indränkt i kaffe och rom på en bädd med aprikoser. Här serverades en kir på cassis och sauternes. Helgerån må man tänka men kombinationen med efterrätten var utmärkt.

Småkakor efteråt till kaffet där en violmaräng blev min favorit. Stämningen i lokalen var härlig med cabaretinspirerade cancankläder och franska chansons som sjöngs live. De välvda taken i tegel hade trollats bort med sidentyg à la Napoleons tält i slutet av 1800-talet. Daniel Coyets skapelse får alla vispar man kan få för det kändes verkligen som om hans franska rötter haft stort inflytande.

Det enda som saknades var alla intressanta fransmän runtomkring som finns på ett sån't här ställe i Paris - ja, jag vet att jag är lite bortskämd med sånt men bordssällskapet jag hade med mig var det bästa. =)

Genomgående användes Villeroy & Boch porslin. Ursnyggt!

Strömmingslåda

Vad härligt med rätter som sköter sig själva. Olle skriver att han gör den här strömmingslådan, sätter in den i ugnen och sen sticker han ut och joggar. Det innebär att bara allt lagts i formen så sköter det sig självt. Något som borde passa småbarnsförälrar - förutsatt att barnen vill äta fisk.

04 januari, 2009

Frysrensning - äntligen

Känner mig så stolt för att jag äntligen fått tummen ur och frostat av frysen. Nu vet jag vad som finns i varje låda och kan göra slut på förråden av bär, bröd, kött och fisk. Varje låda är väl märkt och det ligger rätt saker i rätt låda. Alla burkar har ordentliga lappar av frystejp. En diverselåda innehåller kaffir lime löv, vårrulledeg, citrongräs och kryddor från gården i somras. Bra-att-ha-låda med andra ord. Då är det bara kylskåpet kvar...

Långfärdsskridskor

Matlagningen får stå tillbaka för matsäck på isen. Gott med surdegsbröd, en kopp kaffe och apelsin. Både igår och idag har vi åkt långfärdsskridskor. Igår på Järla sjö där de här isjakterna stod.



Idag har vädret visat sig från sin bästa sida - soligt men ganska kallt.

Vi åkte på Mälaren nära Bro och slottet Ådö som var imponerande både från landsida och ute från isen. Lite otäckt när vi skulle därifrån för det riktigt sjöng i isen och på sina ställen var det öppet vatten. Det gällde att se upp. Tur att de flesta i gänget är mycket vana långfärdskridskoåkare och gör noggranna kontroller innan vi åker vidare.

Butternut squash med kryddor


En butternut squash ligger sen länge i kylskåpet. De håller länge om man inte skär itu dem. Inspirerad av Jamie Oliver och det här klippet gjorde jag en läcker förrätt där löken karamelliserades och gifte sig i smaken med koriander och rosmarin. Det blev jätteläckert. Jamie serverade den som ett tilltugg med mozzarella och ett basilika blad men jag tycker att det var gott som det var, till lite rödvin.

Butternut squash med kryddor
1 butternut squash
torkad rosmarin
koriander
1 torkad chili
2 vitlöksklyftor
1/4 rödlök
rapsolja
salt
peppar

Halvera squashen, ta ur kärnorna. (Skala inte). Halvera varje del 2 ggr (ska vara 8 bitar). Lägg i en ugnsfast form. Strö över rosmarin, koriander och chili. Pressa över vitlök. Finhacka rödlöken. Ringla över olja. Dra ett par tag med salt- och pepparkvarn. Sätt i ugnen på 200°C och baka allt under ca 30-35 minuter. Vänd dem något då och då.

03 januari, 2009

Grönkålssoppa

En soppa som jag har hört talas om men inte provat själv fram till idag är grönkålssoppa. Den brukar göras på samma sätt som nässel- eller spenatsoppa. Någon vecka före jul köpte jag lite grönkål som skulle bli långkål men som nu har legat på balkongen i en påse i mer än 3 veckor. Ingen skada skedd för den håller sig bra t o m när det är snö ute. Snabbt skar jag bort de stora nerverna i mitten. Resten av bladen sköljde jag ganska så noga och tur var väl det för det fanns en levande snigel kvar i sköljvattnet. Sedan fick bladen koka i lättsaltat vatten knappt 15 minuter. En del av kokvattnet hälldes av i ett kärl och snabbt gjorde jag en puré med stavmixern. Lite grädde och mjölk med mjöl skakades upp och soppan reddes. Smaksättning var salt, buljongtärning en aning vinäger. Med en ostmacka blev det en superenkel och värmande lunch. Det bästa är att det är säsong för grönkål såhär i dec/jan. Närodlat skulle jag tro att det också är då vi inte behöver gå över ån....

02 januari, 2009

Nyår 2008

Först vill jag önska dig som läser ett riktigt Gott Nytt År och god fortsättning på 2009!

Nyår gick av stapeln och blev väldigt roligt trots att både vattkoppor, vinterkräksjuka och allmän feber grasserade. Vi som höll oss på benen började kvällen med många små canapéer och champagne.

Pizza beställdes till barnen och därefter klövs ett antal humrar. Alla behöll i sina champagneglas och fortsatte med bubbel även till första rätten.

I år hade vi minskat ner från 5-rätters till 3-rätters meny. Skönt för då fanns tid att prata och de flesta var inte ute i köket och förberedde nästa rätt utan höll sig vid bordet mesta delen av tiden. Varmrätten var klassisk oxfilé som var perfekt stekt och serverades med madeirasås och gröna bönor sauterade med schalottenlök. Potatisen var bakad, urgröpt blandad med ost och chili. Sen var massan tillbakalagd i skalet och gratinerad. Jättegoda!



Panna cottan var i en klass för sig och receptet finns i senaste Buffé. Kryddad med stjärnanis och kanel hälldes massa i glas som stod på sned i grovt salt. När de stelnat restes de upp och halloncrème hälldes på. Mycket eleganta och väldigt goda!

Barnen hade bio-kväll i ett av rummen som var inrett med kuddar, filtar och en stor skön matta. Vid tolvslaget lyssnade vi på Ring klocka ring, sabrerade lite champagne genom fönstret, skålade och några vänner ringde och kom förbi. Vips var klockan två och det blev dags för hemgång.

Nyårsmenyn med viner
Nykokt hummer
Jeanmarie Brut

*

Oxfilé Ugnsbakad potatis med chili och ost
Gröna bönor med schalottenlök Madeirasås

WATERFORD KEVIN ARNOLD SHIRAZ 2005

*

Panna cotta med anis och kanel Halloncrème Chokladtryffel

Coteaux du Layon Beaulieu Clos de la Mine



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...