24 december, 2009

Sylta eller kandera apelsinskal

Nu är det apelsinsäsong och apelsinerna är saftiga och goda. Apelsinskalen samlar sig på hög så varför inte ta tillvara på dem också och inte bara innanmätet. Syltade apelsinskal går att använda till mycket. Här är några tips:

* Tillsammans med suckat, kardemumma och smör i vanliga bullar gör bullarna till något alldeles extra.
* Saffranslängder blir mycket saftiga med samma fyllning som ovan plus russin.
* Krydda mjuk pepparkakan med lite hackade apelsinskal och lingonsylt
* Ambrosiatårta är både vacker och god med hackade skal på glasyren.
* Breda strimlor av skal fryses styckvis, doppas sedan hastigt i mörk choklad, läggs på ett smörpapper för att torka. Gott till en espresso

Syltade apelsinskal
apelsiner
vatten
1 ½ dl vatten
3 dl socker

Apelsinerna skalas med kniv för att få fina jämna kanter på skalen. Blötlägg skalen i en skål i några dagar, byt vatten varje dag. Koka skalen i nytt vatten, ca 10 min, tills de är mjuka. Låt rinna av och svalna. Skär bort det vita, som är beskt, med en vass kniv. Koka ihop lagen. Lägg i apelsinskalen och låt koka i ca 10 minuter. Låt svalna. Ta ur apelsinskalen. Frys i hela bitar, hackade i tärningar eller som breda strimlor.

Receptet kommer från boken I mormors skafferi

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...