09 november, 2009

Purjo- och potatissoppa

I helgen ville jag att vi skulle skippa fancy food och äta enkelt. Falukorvring, stekt fläsk med löksås och någon soppa. Vi invigde lördagens enkla kosthållning med soppa och efterrätt, på säsongens frukt och grönt. Ibland kan jag tycka att det är befriande att inte använda massor med kryddor eller ingredienser utan spontant bara ta vad man har. I korgen med mat från kylen i stan hade jag purjolök, potatis och matlagningsgrädde. Pricken över i var ett par skivor bacon som knaperstekts. Det blev en riktigt god och grön soppa. Till efterrätt stekta äppelskivor med citroncreme fraiche. Inget fancy men oerhört gott.

Purjolökssoppa
4 portioner
En hel kraftig purjolök
3 medelstora potatisar
9 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
ca 1 dl matlagningsgrädde
salt, vitpeppar

1 pkt bacon (8 skivor)

Koka upp vatten och buljong. Skala och tärna potatisarna, koka dem ca 10 min i vattnet. Snitta purjolöken på längden, skölj bort ev jord. Strimla ganska så fint. Lägg i kastrullen och låt koka ytterligare 10 min. Mixa allt, tillsätt grädde efter smak och ev lite mer vatten om soppan är tjock. Smaka av med salt och vitpeppar. Toppa med en knaperstekt baconskiva.

9 kommentarer:

Emmas Kök sa...

Detta som är så gott :) Skall laga det själv i veckan för jag har köpt hem 3kg purjolök!

Kinna sa...

Javisst är det gott. purjolök är tacksamt att göra saker med.

Ehsanologi sa...

Hej där!
Ehsan heter jag och jag vet inte om du minns mig men jag jobbar på SR och en kanal som heter Din Gata 100,6 i Malmö. Varje dag har vi ett middagstips och idag tänkte jag tipsa om detta. Jag länkar givetvis till din blogg från vår sida och du får all credd!
Tack för en fin blogg.

www.sr.se/dingata

Kinna sa...

Ehsan, jag minns dig och älskar Din gata. Tack för att du tipsar om bloggen. Må gott!

Bendel sa...

Har också ätit mkt purjo senaste veckorna, smarrigt! Och jag kan också verkligen längta efter sådan typ av mat som du skriver om.

Åsa sa...

tillfälligheternas spel...? Jag gjorde samma sak i fredags, fast hade en fänkål liggande i kylen som jag tärnade tillsammans med potatis och gul lök. Vitpeppar och en skvätt havregrädde på slutet :-) Måste vara mörkret och det ruggiga vädret som framkallar sopporna!

Ha det gott! Vi ses snart igen
/åsa

Nässelblom och choklad sa...

Jättegott med soppor i novembervädret. Potatis och purjolök är riktigt bra tillsammans. Och även om man gillar att laga mat, är det ibland skönt att gå tillbaka till det enkla. Ha det så bra! Kram/Eva

Mikaela Mars sa...

Asså, stekt fläsk med löksås är VERKLIGEN urtypen av mormors/farmorsmat för mig, vilka minnen!

Veronica sa...

Soppan såg helt ljuvlig ut :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...