14 september, 2009

Inlagda rödbetor

Dags att skörda eller gå till Bondens marknad och köpa färska fina rödbetor. Små rödbetor läggs in hela, de stora skivas med en sk legymkniv. Rödbetorna är goda till smalmat som sylta, eller klassiker som pytt-i-panna och kalops. Ett riktigt härligt vintertillbehör som jag gärna äter. Rödbetssallad dvs sillsallad utan sill ett måste på julbordet hos oss.

Inlagda rödbetor

Omkr. 2,5 kg späda rödbetor
350 g socker
1° ättika per l vatten

Ta bort blasten och borsta rödbetorna noga. Skär inte bort spetsen på dem. Lägg dem i en kastrull och koka dem mjuka. Skala dem genom att trycka bort skalen medan de ännu är varma. Ansa med en liten kniv. Koka upp lagen och lägg i rödbetorna. Låt koka 10 minuter.

9 kommentarer:

Stefan sa...

Ett tips som var riktigt, riktigt bra.
Förra hösten gjorde jag en inläggning efter recept från Tasteline, med vitlök, timjan och ffa pepperrot.
http://www.tasteline.com/Recept/Inlagda_rodbetor_med_vitlok_och_timjan

Det är inte ofta som mina kidz uttalar sig över hur lyckade vissa tillagningar är. De bara äter och sen får man tolka deras reaktioner efter egen erfarenhet av deras personligheter. Men den där rödbets- och pepparrotsinläggningen fick frivilliga ovationer. Gör bland annat jättemackor till lunch på helgerna med leverpastej, sallader, de här inlagda rödbetorna och andra färska grönsaker, rostad lök mm.

Kinna sa...

Tack för tipset!
Låter som en utvecklad variant av mormors. Roligt när barn också gillar hemlagat.

Hanneles paradis sa...

Bäst rostade i ugn...

Har du smakat på åsnekorv?

Kinna sa...

Hannele- ja, jag rostar också och det är supergott. Men åsnekorv låter inte som någon läckerbit. Har antagligen däremot ätit kattkorv i Italien. Hihi

Hallon & Blåbär sa...

Hemmaskördade inlagda rödbetor är ju bara så gott, min farmor gjorde alltid det, dock har jag aldrig teta själv.

Birgitta Höglund's Mat sa...

Vad gott med höstens alla läckerheter.
Stefans lunchmackor låter ju så goda.

Nu har jag fått till en fungerande länk till min blogg också, är ju nybörjare i bloggvärlden. Men jag lär mig, sakta men säkert.
Ha det bra./ Birgitta

Stefan sa...

@ Birgitta Höglund:
Glömde säga att det skall helst vara hemgjord majonnäs istället för smör på mackorna. Och salladsbladen skall verkligen vara rejäla, minst 2-3 ggr så stora som mackan i övrigt. Gillar man "bett", som jag gör, så kan man ha finhackad syltad jalapeno ovanpå rödbetor och alltihopa.

dennisMat sa...

Dett är vardagslyx. Gott till isterband och dillstuvadpotatis.

Gardenlife sa...

Ahhh nu blev jag riktigt rödbetssugen....
Även goda kokta och äta med chévre... ; )
/Janne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...