08 september, 2009

Falu rödfärg och middag på Operaterrassen

Kontrasternas helg får man säga. Ena minuten sticker man huvudet ner i en burk målarfärg för att måla vårt nya hus på landet. Vi klängde på stegar och monterade upp ställningar för att komma åt - huset är ett sous-terrain hus så högst upp är det väldigt högt upp. Sen in till stan. Hoppa i festklänningen väldigt fort - det blev stressigt för det var ovanligt mycket trafik in mot Gamla stan. In i en taxi och trafik jam på Sveavägen.


Ja, så var man äntligen där, på festligheterna kring Chaîne de Rôtisseurs för att fira 50-årsjublileum då Tore Wretman startade svenska Chaîne 1958. Nyblivne Bailli Délegué Carl Wachtmeister med grönt band hälsade alla välkomna. Bra jobbat Calle! Nya medlemmar dubbades och invigdes. Den som utförde detta med ett svärd hade jobbat med Tore W just 1958 och pratade fortfarande svenska. Mycket imponerande. Här invigs Stefano Catenacci.

Sedan stor middag på Operaterrassen för 270 personer. Menyn var i Tore Wretman anda med skagenröra till drinken. Sillsorter och viltterrin, gäddqueneller med spenat, anka med svartvinbärssås, svenska ostar och hjortronsuffle med vaniljglass. Stefano Catenacci presenterade menyn för hela sällskapet. Sittningen tog minst 4 timmar och tur att jag hade så trevliga bordsgrannar. Min Fredrik satt ganska nära mig och hade Cajsa som driver Cajsa's kök i Uppsala till bordet. En duktig företagare med 28 anställda som både har stor catering och levererar mat till Stockholm dagligen. Bl a NK.

Jag hade mycket trevligt bredvid VDn på Lejontornet som berättade om de hotell och restauranger som ingår i koncernen Collector Hotels. Men mest spännande var ändå att de importerar viner själva och har lyckats få in 24 flaskor Jean Grivot, Echezeaux 2006 på Systembolaget.

Att de också öppnat en bakficka till Lejontornet i veckan gjorde att jag blev verkligen sugen på att gå dit. Det nya stället heter Djuret och en vegetarian eller en ickekarnivore göre sig ej besvär. Med andra ord, det passar oss som är köttälskare. Som konstintresserad är jag mycket spänd på att se inredningen som jag bara fick beskriven för mig. Kött och jakt är främsta inspirationskällor. Lamporna är gamla köttkvarnar!! Bara en sån sak.

Matkonceptet ligger i linje med vad jag gillar nämligen säsong, biodynamiskt och närproducerat där t o m gårdarna är angivna. Ekologiskt diskuterade vi förstås då jag inte är så övertygad om att det är rätt väg.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...