14 juli, 2009

Om ekologiskt jordbruk

Hittade den här intressanta artikeln hos I grevens tid som i sin tur refererar till SvD och Tveksam vinst med ekolantbruk. Med föräldrar som driver jordbruk hör jag argument liknande dem i artikeln varje gång vi åker förbi fält med baldersbrå, kvickrot och tistel. Men också att det är svårt att få ett helt ekologiskt kretslopp dvs att även att producera tillräckligt med ekologiskgödning själv. Läs artikeln!

Bild från elinaelinaelina, vår bror Pelle sitter på tröskan.

6 kommentarer:

sLars sa...

Jag tror det är möjligt. Med ekologi, det är bara det att tankesättet strider mot ekonomiska tankesätt.

Kinna sa...

Jag efterlyser en mera nyanserad debatt där man ser på saken från olika håll. Idag är det i princip bara ekologiskt som förespråkas utan att ifrågasättas. I praktiken innebär det att vi går tillbaka till att ha ett jordbruk som vi hade för mer än 50 år sen. Små skördar och utarmade jordar. Vi behöver blicka framåt och hitta ännu bättre sätt att bruka jorden för att ha bra och prisvärd mat samt en miljö där man jobbar med uthålliga lösningar.

Elin sa...

Håller med, det är antingen på eller av, typ för eller emot och inte mycket mer i diskussionen. Min bror som jobbar med spannmål tror jag delar dina tankegångar en hel del.

Yoghurt sa...

De här forskarna är bara ute efter forskningsanslag! Det de säger vilar inte på vetenskaplig grund. Det går alldeles utmärkt att odla ekologiskt och få lika stor eller större skörd som med bekämpningsmedel, detta samtidigt som jorden förbättras för varje år. Det går till och med att göra samtidigt som arbetsinsatsen minskar dramatiskt jämfört med bekämpningsmedelsbaserad odling. För er naiva som tror på de här "forskarna" så föreslår jag att ni läser The One-Straw Revolution av Masanobu Fukuoka, han bevisade i praktiken motsatsen till vad de säger. "Forskarna" på SLU som gått ut i media börjar få panik eftersom deras levebröd är just bekämpningsmedel! Observera att forskarna som gått ut i media bara är de forskare på SLU som arbetar med bekämpningsmedel.

Kinna sa...

Yoghurt - jag håller inte med dig om att någon går ut i panik. De som jobbar på SLU arbetar inte med bekämpningsmedel utan forskning.

En vanlig krukväxt behöver också näringstillsats då och då för att kunna växa bra. Arbetsinsatsen med t ex att åka ut och bearbeta jorden mekaniskt många gånger och släppa ut avgaser istället för att åka ut en enda gång och använda
något medel för att bekämpa ogräs är inte i mina ögon mer miljövänligt och kräver en ökad arbetsinsats.

Nyårsmamman sa...

Instämmer helt och fullt. Mer debatt och låt de som är kritiska till ekolgiska odlingssätt komma till tals, tycker ibland att de "tryckts ned" en aning i de debatter som förekommit.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...