23 juli, 2009

Om att kasta mat

Inslaget i nyheterna om att kasta mat såg jag men hann inte skriva om det. Men lillasyster Elina har refererat till det på ett bra sätt. Själv har jag varit inne i affären rakt över gatan och frågat om jag kunnat få köpa varor som sett halvvissna ut men då fått veta att man inte får utnyttja att varorna gått ut utan att man i ICA-affären hellre kastar dem. Samtidigt i en annan ICA-affär fick jag en hel kartong med hängiga/torra champinjoner som jag gjorde underbar soppa på samt skivade och frös det som jag inte hann använda. Varför kan vi inte som när jag var liten få köpa kryssade varor med kort bäst före datum till lägre pris?

En stor eloge till den butik som det refereras till i programmet som anställt en kock som lagar rätter av de varor som är för tråkiga att sälja och ratas av konsumenterna.

Att kasta mat bidrar verkligen till miljöförstöring.

12 kommentarer:

Örjan sa...

Referens til butik med egen kock??

Taffels egen Billing???

sLars sa...

Dårpippi att kasta mat. Heder åt affären som sålde.

Det finns ungdomar som läser på förpackningens datum, säg, mjölk, och häller ut den. Utan att lukta på den.

Sanslöst slöseri.

Lyxpiraya sa...

Vårt ICA säljer ut mat billigare som närmar sig sitt bäst före datum. Sist så köpte jag färdigskivat bogfläsk som vi gjorde en god gryta på. Med spenat som hade sitt bästföredatum snart. Bloggar om det i morgon.Tralalala

Örjan sa...

Gammal mjölk?
Gammalt tips.
Häll lite av mjölken i varmt te eller kaffe.
Är den gammal flockar sig mjölken.
men
Du kan fortfrande använda den till att baka bröd på!
Gammal kunskap för att ingent skall förfaras.

Dvs
Även om början mjölken surna är den ännu ej hälsovådlig.

Därför har vi många varianter av surmjölkslimpor i vårt svenska brödsortiment.

Kinna sa...

Örjan, inslaget från SVT ligger inte kvar, (sändes 12 juli) men man kan alltid ringa och fråga vilken butik det var. Håller med dig om att gamla beprövade metoder är bra. Lukta och smaka - det mesta går att äta.

sLars - håller med om att det är dumt att kasta mjölk bara för att datumet gått ut. Smaka och lukta!

Lyxpiraja - låter gott. En köttbit som legat för länge hemma hos oss tvättade jag (enligt gammal kunskap) med ättika och stekte. Det var den möraste bit jag någonsin ätit. Vinäger funkar även bra i sammanhanget. Smak från vinäger och ättika försvinner vid stekning.

Sanna sa...

Ja jag ser dagligen, där jag jobbar nu i en ICA-butik, hur massor av mat hamnar rakt ner i soporna för att de hade utgångsdatum idag eller i morgon. Det skär i hjärtat men som sagt så måste vi tydligen göra så.

Har också hört om den affären som anställt kock och tycker det är en så genial och självklar idé. Underbart med folk som tänker ett steg längre.

Karin sa...

Där jag bor säljer både Ica och Konsum varor till halva priset när datum håller på att gå ut. Gammal pastöriserad mjölk får man nog vara försiktig med. Den mjölken surnar ju inte utan ruttnar eftersom pastöriseringen dödar de flesta naturliga mjölksyrabakterierna. Men man kan förstås frysa in mjölken innan den ruttnar. Fryst mjölk är helt OK för matlagning och bakning.

Lasse sa...

Butiken som lagade mat på varor med "kort" datum var ICA Tuna i Lund.

Kinna sa...

Karin - bra att du skriver att man kan frysa mjölk. Utmärkta frysblock dessutom.

Lasse - tack!!!

Fröken Dill sa...

Det måste vara helt sjukt mycket mat som slängs både i butiker och i hemmen. Det är mitt stående löfte till mig själv - att bli bättre på att ta hand om allt och INTE SLÄNGA MAT! Helt lätt är det inte, men jag tycker att jag har blivit lite bättre.
Hälsar fröken Dill

Anna B sa...

Hej Kinna! Tack för de snälla orden om vårt arbete med resurskock i butik. Jag kommer att skriva mer om det framöver.
Hälsningar Anna

Kinna sa...

Anna - inget svårt att skriva när jag tycker folk gör bra saker. Keep up the good work!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...