09 juli, 2009

L'heure bleue och ädla drycker

Den blå timmen som infaller när natten faller och solen försvinner, är något som vi inte har motsvarighet till i Sverige. Vacker, romantisk och ganska kort då mörkret inträder mycket fortare på sydligare breddgrader. Namnet den blå timmen har inspirerat ett av de stora modehusen, Guerlain, att skapa en parfym med samma namn. Som ung hade jag den på blå flaska.
Här njuter vi av den blå timmen men andra vätskor nämligen en aperitif som heter Pineau de Charentes. Den kommer från Cognacsdistriktet. Motsvarigheten i Champagnedistriktet heter Ratafia. I Normandie heter den Pommeau. Framställningsmetoden är densamma. Druvmust eller i Normandies fall äppeljuice som precis börjat jäsa blandas med starksprit. I Cognac med cognac, i Champagne med Marc de Champagne och i Normandie används Calvados. Marc är ett destillat som framställts av sista pressningen av druvorna liknande en Grappa. Syftet med att tillsätta sprit är att få jäsningen i musten att avstanna. Dryckerna är något söta och passar ofta med salta eller syrliga drinktilltugg. I Normandie fick vi t ex vinägerinlagda grönsaker.

Antagligen finns det fler liknande produkter i världen men det här är de som jag känner till.

2 kommentarer:

Ebba sa...

Vi har visst en motsvarighet i Sverige! I Norrland kan man uppleva den blå timmen om vintern. Helt otroligt vackert med den vita snön och det kraftiga ljuset.

Kinna sa...

Ebba - häftigt och roligt att man kan lära sig något nytt nästan jämt. Jag har inte varit i Norrland på vintern så jag visste inte det. =) Tack för kommentaren!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...