17 juli, 2009

Att filéa abborre

Det är en konst att få rätt på abborren och skilja filéerna från alla tusen ben. Den konsten behärskar min Fredrik till fullo och jag slipper göra det som tur är. Här kan du se hur han gör. Till filéerna serverade han sen smörstekta med färskpotatis och smörslungad zucchini. Zucchinin blir jättegod till då den är mild och fin i smaken.

8 kommentarer:

Örjan sa...

För att flå småabborrar använder jag likartad teknik, och tummarna.
1.Snitt läggs ryggfenan som Fredrik
2.Använder sedan båda tummarna, och skiljer skinn och kött. Det funkar jag lovar!
3. Slutligen skär jag av ryggraden vid huvud och stjärt, och lyfter ur en skinnfri abborrkropp.

Lärt mig genom att titta på en fiskargubbe på Åbo torg.

Större abborrar rundrensar jag på sedvanligt sätt. Skär loss bukbenen,skinnet och därtill kommer byxningen. Det är för mig det snabbaste sättet.

Vill Du fjälla abborren till "Blå Porten-receptet", eller för helstekning?
Det är egentligen ganska besvärligt med abbborrens grova fjäll. Den ligger på skärbrädan och "klappar stjärten".

Björn Halling har lärt mig tricket-
Hel abborre - stick in skaftet av en träslev genom munnen och fram till analöppningen. Nu kan
du trycka fisken mot skärbrädet, under fjällningen.
Gärna utomhus, för det sprätter som f*n om fjällen.

Vi får väl hoppas att ni får flera abborrar, och att eventellt en ny film kommer.

Stefan sa...

När jag fått mycket småabborrar i Norrbottens-stugan så flår jag abborren på mindre än 60 sekunder. Snitt bakom huvudet. Med hjälp av en kniv och lite hushållspapper så drar jag av skinnet. Därefter sitter oftast ryggfenans ben kvar. De kan man bara lyfta av med hjälp av en plattång.
Får man 80-100 abborrar en morgon i mjärde så måste man rationalisera omhändertagandet, ssk som myggen svärmar omkring en. Min pappa lärde mig detta.

Hannele på Hisingen sa...

Abborre har jag inte ätit sedan...


Som barn fiskade vi små snorgärsar, stekte i smör, slemmig och taggig, med god, tydligen släkt med abborre.

Kinna sa...

Tack för bra kommentarer! Det uppskattar jag.

Stefan sa...

Jag glömde säga att ibland använder jag plattången för att ta tag i skinnet och dra av. Funkar inte alltid med hushållspapperet.
I vilket fall så går det väldigt fort.

Wolter sa...

Perfekt. jag håller dock med Örjan som sa att tummarna funkar. Jag tror att dom funkar bättre än Fredriks pill med kniven. Men det är klart - han ska ju hinna prata också *S*

Kinna sa...

=) Jag får nog låta Fredrik göra fler saker för såhär många kommentarer är verkligen kul!

Anonym sa...

Hej på er!
Måste säga att det va det knöligaste sättet jag sett o rensa en Abborre på. Gör samma jobb med en Abborre på ca en minut garanterat lika mkt kött kvar o benfritt.:) Lasse...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...