22 juli, 2009

90-årsjubileum

Vilken historia den gamla damen berättar. Hennes pappa seglade många gånger förbi på fjärden och gillade området. Det var för länge länge sen - närmre bestämt 90-år sen. Plötsligt var marken till salu och han slog till. Eftersom han kunde bygga blev det sedan ett antal hus och idag är det mer eller mindre en liten bullerby där röda hus med vita knutar trängs.

Alla samlas, vitklädda i 1900-talsstil, på ängen till toner av dragspel och fläderblomssaft. Vi är bjudna för att fira och alla de som bott, hyrt, köpt mark eller har annan anknytning till vikarna runtom är inbjudna.

Över hundra personer bänkar sig sedan i ett stort tält. Alla känner inte varandra men många har lekt och vuxit upp tillsammans och en del är här i flera generationer.

Den gamla damen är inte mindre än Måns Falcks farmor och Måns är en av ägarna till Cajsa Warg på söder. Därför är det givet att råvarorna till maten kommer från butiken. All mat är gjord av familjen ute här i Skärgården berättar Måns medan han och de andra lägger upp ättiksströmming och nubberöra på egenhändigt bakad kavring. Gott, gott!

Några visor, tal och skratt senare serveras huvudrätten i stora fina skålar. Det är fräsch potatissallad och kall inkokt lax med en gräddfilsås. Lax som var fin sommarmat även i början på 1900-talet. Och det är nu som Måns farmor håller sitt underbara tal. Beundransvärt då hon är över 80-år. Man riktigt känner hur det var då när det begav sig.

Sen hamnar vi i en diskussion om punsch och att det inte säljs arrak på systemet längre. Familjen Falck gör liksom, min sambos familj, egen punsch och till den behöver man arrak. Dagens punsch har man framställt på essens och den har fått koka om tre gånger innan de var nöjda med resultatet.

Somriga Brita tårtor serveras på skärgårdsbrickor och Måns säger att det är den optimala tårtan när man är många för både sockerkaka och maräng görs på en gång. På toppen ligger mindre berg av blåbär och hallon. Vilken fest och jag är så glad över att vara bjuden!

2 kommentarer:

Hannele sa...

Festligt värre.

Anonym sa...

Hej Kinna!
The last photo looks idyllic...
Lycka till!

Gabriela

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...