06 juni, 2009

Odla i city

Nu tycker jag man ser det mer och mer, stadsodling och varför inte. I Magasinet, en helgtidning, hade en kock (vars namn jag inte har i huvudet just nu) grävt upp hela sin villaträdgård. Där odlade han små runda morötter, potatis, kryddor och annat smått och gott. Han har lärt sig vilka sorter som smakar bäst då han ser odlingen utifrån ett kockperspektiv.

Så avancerad har jag inte blivit än då min trädgård är aningen skuggig och inte helt lättodlad, men jorden är otroligt fin och när Sveavägen inte var bebyggd odlades det tobak på den här marken.
Myntan som jag satte förra året ska grävas upp då den börjar sticka upp både här och där. Libbstickan har blivit otroligt hög på bara ett år. God men intensiv krydda som jag använder med måtta.

Här har jag skurit ut botten ur en hink för att plantera mynta i den. Myntan har långa rötter som den förökar sig med. Till slut har man mer mynta än man vill ha i landet så för att begränsa spridningen så att rötterna tvingas nedåt sätter man den i en bottenlös hink.

Här har jag placerat ut krukorna med växter där jag tänkt mig ha dem för att se hur det ser ut och om de får bra plats. Gräslök, oregano, citronmeliss växer bra medan rosmarin, persilja och dragon måste förnyas då de frusit under vintern.

Växterna vattendränks före plantering för att de ska klara sig bättre.

Lunchpaus med omelett på resterna av primörer. Här slank det ner både rödbetsblast och sparris.

Sist på kvällen "stampade" jag upp små gångar för att kunna nå grönsaker och kryddor lättare utan att kliva överallt i landet. Sedan sådde jag rädisor, bönor och ärtor. En del sallad och ruccola fick plats blandat med ätbara blommor på de ställen där det är mer sol. Hoppas att lite kommer upp. Fröna är fjolårets, men det är bara att fylla på så småningom där det uppstår luckor. Liksom att så lite efter hand för att få säsongen något längre.

2 kommentarer:

Helena sa...

Så kul med en egen liten odlingsplätt!

Jag har just fått en planta med libbsticka och det återstår att se om den vill övervintra hos mig i odlingszon 7. Smaken är lite speciell. Vad använder du den till?

Kinna sa...

Helena - i kall sås med gräddfil eller som krydda i en Crème Ninon.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...