01 juni, 2009

Grönsaker på längden och tvären

Det bästa med grönsaker är att man kan äta så mycket man orkar utan att tänka på kalorier. Sen får man vara måttlig med tillbehören.

Grönsakerna är så lätt tillagade också bara man inte kokar dem för mycket. Rödbetorna får koka och sedan "trycker" man av skalet på dem. Eventuellt behöver de ansas lite med en liten kniv. Rödbetsblasten förvälldes enligt ett recept som jag hittade på DN. Att koka potatis är en konst. Salta inte potatisen för lite. Den får absolut inte vara överkokt. När potatisen har lite motstånd i mitten häller vi av vattnet och lägger hushållspapper överst under locket. Är det en större kastrull lägger vi en ren frottéhandduk överst - hett tips till midsommar. Hushållspapper eller handdukar suger upp överflödig ånga och potatisen "kokar" lite till under tiden.

Till de grillade skärbönorna, färskpotatisen, rödbetorna och sparrisen serverade vi ett smakrikt smör* och ett ramslökssmör. Köttet ackompanjerades av Nobissås. Rödbetsblasten fick fin smak av olivolja och citron. Men självklart man fick blanda som man ville. Sparris är t ex jättegott med olivolja och citron. Allt smakade helt underbart eftersom det var så färskt och säsong.

*Jag älskar smör. Det vi serverade hade vi fått från Valio i 3 olika format, bordsmör, ett saltat och ett osaltat. När smörpaketen kom med budet för någon vecka sen så ställde jag mig och åt smör teskedsvis direkt ur förpackningen. Suveränt gott! Osaltat ställer jag mig dock lite kallsinnig till och vi har använt det till Hollandaise sås till - ja, just det primörer som sparris...Helt galet grönsaksfreakig just nu.

2 kommentarer:

Rebecca sa...

Åh, vilket underbart fat. Jag ska nog gå på jakt efter Valios smör. Deras övriga produkter är riktigt bra, och smöret verkar ju inte vara ett undantag om du äter det med sked.

Veronica sa...

Jag blir full i skratt när du berättar om smöret ... jag köpte själv ett paket av Valios normalsaltade smör för ett par veckor sedan och jag kunde inte motstå att öppna lite på paketet för att smaka och sen ge mig på mitt vanliga smörpaket (Milko/Arla/Norrmejerier) för att kunna jämföra :-)

Det är bara att konstatera att man är en riktig matnörd!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...