02 juni, 2009

Grisar och antibiotika

Intervjuar mamma Märtha och pappa Birger här vid frukostbordet om grisuppfödning. På vår gård Klefstad har vi haft grisproduktion sen 1957 och som tonåring deltog jag aktivt i skötseln av grisarna. Diskussionen har vi efter att gemensamt läst delar ur artikeln i DN om grisar och antibiotika.

Svenska grisar får inte antibiotika eller produktionsökande medel för att växa snabbare. Däremot behandlas alla sjuka grisar med antibiotika precis som människor när de är sjuka säger pappa.

I konventionell drift, i motsats till KRAV produktion, vaccineras alltid suggorna mot inälvsparasiter, rödsjuka och koliinfektion. När grisar som fått rödsjuka slaktas är det vanligt att köttet kasseras. Speciellt viktigt att vaccinera slaktgrisar som går utomhus då rödsjukebakterier finns i marken.

Vidare så berättar mamma och pappa att halm inte är det mest effektiva för grisarna. Halmen är glatt och glider undan när de diar. Man måste ha en tjock bädd med halm för att det ska fungera men då bildas det massor med flugor. Bättre med torvströ som ligger kvar på golvet. Då håller sig grisarna torra och fina och får inga skador.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...