04 maj, 2009

Rabarbersaft en rosa skönhet

När man står med sin rosa skapelse på bänken vet man att det är vår på riktigt, men det går att tjuvstarta. De frysta rabarberna fungerar utmärkt att göra saft på. Resultatet blir minst lika gott. På rabarberprovningen använde vi även frysta rabarber till en del av de pajer vi gjorde. Rabarbern saftade sig där den låg på långpannor och tinade. Den saften gick utmärkt att blanda med angiven mängd socker enligt receptet nedan och få en koncentrerad saft.

Rabarbersaft blandar vi med vatten och dricker som den är men använder den också som bas i en bål. I en tidning såg jag att med mousserande vin kallade de drycken rabarberbellini. Men även utan alkohol med mineralvatten blir den ett festligt alternativ på t ex studentmottagningen.

Rabarbersaft

3 kg rabarber
4 citroner
50 g citronsyra
750 g socker per liter saft
konserveringsmedel

Skär rabarbern i bitar, citronerna i skivor. Lägg allt i en hink. Häll över hett vatten så att det knappt täcker. Rör ner citronsyran. Låt stå 2 dagar, sila och mät saften. Tillsätt samt konserveringsmedel och rör tills sockret löst sig. Fyll på flaskor.

Recept ur boken I mormors skafferi.
I kannan är det koncentrerad saft.

6 kommentarer:

Lyxpiraya sa...

Den var så god! Och så är det en sådan vacker färg !
// Tatiana som ääälsaar färgen rååååsaaa

Husmodern sa...

Gud så tjusig! Blir riktigt törstig. Brukar du göra Barley Water också?

Kinna sa...

Tack båda två! Nej, jag har inte gjort Barley Water men vet vad det är. Kanske borde prova.

Mattias sa...

Har din bok, fick den av min snälla Anna. Den kommer till nytta och njutning. På min tomt har jag inte så mkt mer än sjuka äpplen, fina svarta och röda vinbär, smultron, plommon och RABARBER i massor. Har ett saftrecept med vaniljstång som är grymt. På Annas fest hade vi den och äppelcider som bas till Mojito. Upskattades.

Kinna sa...

Mattias! Tack för jättefint mail. Lycka till med all din frukt och hoppas du hittar recept som du gillar. Testa gärna svartvinbärsbladssaft nu när bladen är späda och fina. Maila om du har frågor. Lycka till och hälsa din snälla Anna!

kryddburken sa...

Kan riktigt känna doften och hur det nyper i kinderna! Rabarbersaft, hemkokt är något riktigt speciellt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...