31 maj, 2009

På besök i Årsta partihallar

En inbjudan som en matälskare inte kan motstå det är att få gå direkt till källan och kapa mellanleden. I det här fallet hette källan Lena Franzén & Jens Eriksson på Wermfood som bjöd in till Skafferi Stockholm - Öppet potatislager. De erbjöd ett gäng underbara vårprimörer till hugade spekulanter och en soppa från Långbro värdshus till den som kände sig lite hungrig och frusen. Lagret håller nämligen en temperatur på 5-10 grader.

Wermfoods jobbar med mycket svenska produkter och produkter i säsong, oemotståndligt för mig. Deras specialisering är rotfrukter men till det här tillfället hade de plockat in mer i sortimentet. Vill du ha en inbjudan till nästa gång så mailar du till Jens. Om intresse finns så vill de bjuda in en gång i kvartalet.

Det var inte lätt att välja av rabarber, svenska jordgubbar, rödbetor, morötter, ramslök, palsternacka, färsk potatis, knipplök, grön och vit sparris, mjäll sommarkål, kronärtskockor, ståtlig dill, gurkor som smakade grönt/blommigt och mycket mera. Lådan med hem var rätt fullpackad.

Självklart fanns det färskpotatis, både tvättad och otvättad. Den otvättade var sorterad efter storlek för leverans till bl a restauranger.

Skärbönor är något som jag aldrig ätit hemma då pappa fick lite för mycket som barn. Så därför var jag lite rådlös vad som kunde vara gott att göra av dem. Härlige Måns från ICA-kuriren tipsade mig bl a om att förvälla dem 3-4 min, pensla med olja och grilla. Det blev verkligen jättegott!

Vit sparris från Gotland! Wow, vilken kvalitet.

Ramslöksknopparna var otroligt läckra. Jag frågade vad man kunde göra med dem och fick tipset att leta recept på producenten Ryftes sida. Att marinera ramsknoppar enligt Mor Ingas recept blev lyckat och jag skulle tro att de smakar ännu godare om jag kunnat hålla mig ett dygn men ett par timmar i marinad fick räcka. På deras sida finns också tips om ramslökssoppa.

7 kommentarer:

bakmammorna sa...

vit sparris från gotland.... ååååå så gott!

Båthuspernilla sa...

Det är väl ändå skärbönor på bilden, inte bondbönor? Bondbönorna är ju de där tjocka kamraterna med ludd på insidan av skidorna.

(Inte 17 märkte jag att jag blev fotograferad)

Kinna sa...

Båthuspernilla - du har så rätt. Felskrivning. =) Så det var du som stod där.

pipopp sa...

Jag hade planerat in att åka dit. När sommaren sedan slog till proriterade jag sol, bad och blomplanteringar.
Det var mysigt, men när jag ser dina bilder undrar jag om det ändå inte var ett felval. :-)

Fröken Dill sa...

Avundsjuk! Var upptagen hela helgen, men nästa gång ska jag pricka in!
Hälsar fröken Dill

Jessika sa...

Jag var på sextioårsfest på grand hotel för några år sedan. Vad satt jag och åt till förrätt? Sparrissoppa på gotländsk sparris :)

Jessika sa...

Och apropå ramslöksknopparna. Vad du än gör, om du är på just Gotland, köp gör guds skull inte de färdiginlagda ramslöksknopparna. För en rätt tolerant matnörd så var det nog bland det äckligaste jag har ätit på flera år.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...