11 april, 2009

Ägg och påsktradition i Skillinge

Varför äter vi ägg på påsken och varför är ägg så viktiga? Klart att man blir nyfiken. På Österlen leker man med äggen. Äggapickning och äggarullning förekommer i Skillinge, Brantevik och Baskemölla. Med alla andra står jag i hamnen och huttrar när äggakungen koras.

Jag hittade lite om varifrån traditionen med ägg till påsk kommer och inte är den svensk utan kyrkan har övertagit de hedniska riterna från bl a Egypten.

I Skillinge kan man köpa såhär vackra ägg, ristade av Maria Lancing. Äggen står för fruktbarhet och bär både symboler som tro, hopp och kärlek och kompassrosor. Vackra skepp som Albertina och Försök pryder äggen. När kaptenerna som förde skeppen runt hela världen kom hem till Skillinge hade familjen sparat de största och finaste äggen till att dekoreras. Kaptenerna färgade äggen svarta över ljuslågor och sedan ristades de. Idag färgas äggen med bl a blåbär och lökskal. Betydligt hållbarare. De här äggen ska tas fram till påsken till lyst säger Maria. Sen ska de ligga i en liten ask med silkespapper under resten av året. De är kokta och såsmåningom torkar innehållet ihop. När man skakar dem hör man gulan slå mot insidan och då blir man enligt sägen rik. Själv har hon ägg som är från slutet av 1800-talet.

6 kommentarer:

Daniel sa...

Vilken intressant ägg-text! Och tänk va allt tjusigt man kan hitta på med ägg!

Kinna sa...

Daniel - tack! Visst kan man och jag älskar verkligen de här historierna och äggen.

Plymen sa...

Hej!
Vad kul att du såg mig där i Skillinge hamn. Men fy vad kallt det var denna morgon! Ja det var jättekul att komma till semifinal och min systerson var ju i final, men blev slagen där. Han var uppspelt hela dan för denna händelse. Jag har mina föräldrar i Skillinge och brukar vara där över påskhelgen. Mysigt med konstrunda och miljön där nere.
/Plymen

Kinna sa...

Plymen - om du kollar in länken till Ystads Allehanda så finns en liten film där. Du är med på den ett par gånger. Vi har hus i Skillinge så jag brukar vara nere i hamnen på äggapickningen.

Hexmaster sa...

Nja, du -- jag skulle inte ta "Bibelfrågan" på orden vad gäller kristna resp. hedniska bruk.

Vad gäller just äggen så kan det ju vara så enkelt som att hönsen kom igång vid den här tiden (särskilt före 1753 års kalender-reform), mitt under fastan då ägg inte fick ätas; så vid påsk hade det bildats ett lager. Låter inte det enklare och troligare än Thor-Leifs druiders m.fl. hedniska ägg, vars roller han definitivt överdriver rejält? Eller hans missionerande hedningar från öster?

"Vårblot" torde vara ett modernt påfund. Fast vill man påvisa den moderna påskens hedniska rötter, så passar den ju bra.

Bara en grej till; påskskinka finns ju, men särdeles allmän är den väl inte?

Kinna sa...

Hexmaster - det där med värpning osv tror jag redan att jag skrivit och tyckte att Thor-Leifs teorier var intressanta. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...