03 mars, 2009

Danskt griskött och salmonella

Nu kommer rapporterna om salmonella i det danska fläskköttet. Danmark, som varit det stora undret i att producera kött, har själva erkänt, att man har problem. Tyvärr hjälper det inte att uppmana konsumenter att köpa svenskt kött, för den svenska produktionen sjunker varje dag och har nått skrämmande låga nivåer. Det är inte bara finanskris och bilkris utan även kris för de svenska bönderna. Men det finns andra anledningar till att köpa svenskt kött. Jag tänker fortfarande på den franska äppelbonden som sa, att han sysselsatte 6 led. Fler arbetstillfällen
borde även kunna översättas på den svenska marknaden.

I Sverige har vi helt salmonellafritt griskött. Upptäcks salmonella i en besättning isoleras den och grisarna destrueras säger pappa Birger, som är grisuppfödare.

Vidare ger han mig följande info bl a hämtad från Land: Vi producerar 2,9 milj grisar i Sverige mot c:a 25 milj i Danmark. Vilket motsvarar en självförsörjningsgrad på 75% (jmfr nötkött ca 40-50%). Danmarks grisproduktion exporteras naturligtvis till största delen. Vi konsumerar ungefär 30 kg griskött per person och år i Sverige.

Sen får man inte glömma att salmonella kan vara riktigt farligt för små barn och gamla som kan torka ut och dö av det. Det är inte heller särskilt roligt att ha det länge. Inte särskilt kul för man kan bli riktigt dålig. Salmonella kan inte kureras utan läker ut vad jag vet. Och har man otur kan man som jag (för mer än 10 år sen) just ha startat en liten catering och vara tvungen att säga nej till uppdrag pga det.

Ingen rolig läsning men väl så viktig i debatten.

5 kommentarer:

Hanneles paradis sa...

Dottern och jag köper ekologiskt från Gröna Gårdar, mums.

Kinna sa...

Vi köper bara svenskt och har alltid gjort.

Fröken Dill sa...

Den danska grisproduktionen verkar ju inte helt kul...

Funderar fröken Dill
som sällan äter färskt fläskkött men gärna bacon

Kristina Eriksson sa...

Kan bara hålla med!

Ron sa...

In order to be so sure if the meat you will eat is safe, ELISA test kit could really be a big help in detecting salmonella in a food.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...