03 februari, 2009

Råraka och löjrom

Något så enkelt är genialiskt gott. Bara stekt potatis med lite salt blir en delikatess. Tunn som en spetsduk. Här serverad med löjrom, hackad rödlök och gräddfil. Gott och riktigt typiskt svenskt! Lika schweizisk är röstin, en tjockare kaka med kokt eller råriven potatis. Jan-Öjvind Swahn skriver i Mathistorisk uppslagsbok att i Blekinge läggs rårakan på en skiva rågbröd och rejält med smör på.

9 kommentarer:

Njut i din trädgård sa...

Ja det där är verkligen underbart gott.

Vi har fått lite löjrom från våra vänners föräldrar i Kalix. Jag tror jag vet vad vi ska göra...

Fröken Dill sa...

Frasig råraka med färsk löjrom är verkligen LÖJ-ligt gott!

tycker fröken Dill

Husmodern sa...

Ja, åh, vad bra inspiration, det ska jag göra ikväll!

Sarah Sofia Ganborg sa...

meget dejlig blog und lækker mad!
hvor kan man registreres som blog-follower?
kærlig hilsen fra Danmark, sarah sofia

Kinna sa...

Sarah Sofia - vad kul att du vill kolla in bloggen. Nu finns det flera möjligheter att följa bloggen. Fanclub (längst upp till höger), RSS och Atomflöden. Följ bloggen (under blogger bannern och jag har lagt upp bloggintreserad. Såg att den sistnämnda var ett sätt för dig att kolla in bloggar du gillar.

kristin sa...

Ååh frasiga potatiskanter med gräddfil och löjrom... En annan variant är judiska latkes också är riktigt, riktigt gott!

Katinkas Kitchen sa...

Det här tycker jag är ett exempel på utsökt svensk mat - den underbara kombinationen av enkel potatis och exklusiv råvara från havet i ljuv smakkombination!

Katinkas Kitchen sa...

Alltid härligt läsa inspirerande recept!

Kinna Jonsson sa...

Skoj att du uppmärksammad det. Tack!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...