18 februari, 2009

Gulaschgryta

En av våra favoriter i köket är gulaschgrytan. Den räcker länge och har god mustig smak. Rätten har sitt ursprung från ungerska koherdar som för ca 200 år sen fick rycka in i infanteriet i Debreczin. De tog med sin älsklingsrätt och när de förlades till Wien började rätten spridas i Europa. Snart kallades fältköken för gulaschkanoner och finare restauranger tog in rätten på menyn.
Källa: Erhard Gorys, Kokkonsten från A-Ö.

Gulaschgryta (8 pers)
1 kg benfri högrev eller grytbitar av nöt
6-7 gula lökar (600 g)
3 msk smör
4 dl vatten+2 msk vinäger eller 4 dl vitt vin+2 msk vinäger
7 dl vatten
3 msk paprikapulver
3 st vitlöksklyftor
4 tsk salt
2 tsk hel kummin
1 st köttbuljongstärning
400 g surkål

Halvera skiva löken och smörfräs. Bryn köttet väl på hög värme. Ta inte i allt köttet i pannan utan lite i taget. Häll köttet i en stekgryta. Ta lite av vattnet i pannan och häll sedan över det i grytan. Stek resten av köttet och gör om proceduren. Pressa vitlöken över köttet. Tillsätt resten av alla ingredienserna utom surkålen och koka 1 timme. Skölj surkålen under rinnande vatten, tillsätt och koka ytterligare ½ timme. Servera med potatis, färsk pasta typ tagliatelle eller italienska gnocci av potatis och mjöl.

3 kommentarer:

StyggaLillaLoppan sa...

Maken min är ungrare och vi gör denna gryta men slänger i lite korv -bratwurst eller annan god korv också. Och tänker man inte på kalorierna en klick creme fraiche bredvid . Förbenat gott...

Ehsanologi sa...

Goddagens...

Jag plockade detta receptet till dagens middagstips.

Givetvis får du FULL credd för ditt verk, och min eviga tacksamhet.

Jag gillar din blogg skarpt.

kolla hur det blev på www.sr.se/dingata

du finns under middagstips.

Kinna sa...

Ehsan - du är bäst!!! Tack, jag ska gå in och lyssna på programmet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...