11 januari, 2009

Kockarna på slottet

Kockarna på slottet, en artikel i Svenska dagbladets kulturdel idag gav väldigt intressant läsning. Artikeln handlar om världens främsta kockar som diskuterar vart Gastronomin är på väg. Att den nya matmedvetenheten nått gastronomitoppen. Nu söker man äkta råvaror och närproducerat.

Framförallt intressant för att kocken Albert Adrià på el-Bulli har fått nog. Tröttnat helt enkelt. Ändå är det han som är pappa till mycket av den experimentella matlagningen (Texturas) med pulver och tillsatser som varit högsta mode på lyxkrogarna de senaste åren. Nu vill han hitta rötterna till maten i de olika köken och resa runt i världen. Bra tänkt tycker jag som inte varit imponerad av att smaka på laxromkorn som smakar melon. Bara konstigt och på gränsen till artificiellt. Att det sedan är "samma komponenter i bl a laxeringsmedel, klister och brandsläckare till vanliga proteiner som finns i styrketränares och porrfilmsskådespelares dietlistor" gör det hela oaptitligt. "Vissa saker kan vara canecerframkallande andra är helt ofarliga...". Den tyska journalisten Jörg Zipprich har skrivit en bok i ämnet som snart släpps.

I artikeln står det också att René Redzepi på danska Noma är "förmodligen en av de som kan hitta en framtida naturlig gastronomi". Trendsiarna från Tasteline häromdagen verkar ha prickat in rätt. Han jobbar bl a med de skandinaviska råvarorna. Mathias Dahlgren (också deltagare i diskussionen) jobbar efter samma filosofi och texturas passar inte i hans kök. Att gå till Grand och njuta av maten står högt på min önskelista. Jag ser med spänning fram emot 2009s nya matvärld som har en historia i våra rötter.

Om el Bulli på wikipedia

Inlägget är upp daterat med länkar till artikeln i SvD, Noma och Tastelins trender.

5 kommentarer:

Mattias Kroon sa...

Tack. Artikeln blev kort och lite snäv, men jag är nöjd. Har nog matrial till en hel bok om allt som hände de där dagarna på palatset.

Emma sa...

Kom nog ut senare under dan på nätet: http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_2303715.svd

Kinna sa...

Mattias - Kul att du hittade mig!
Jag tyckte inte den var kort men jag förstår om alla intrycken inte fick plats.

Emma - tack för länken. Då kan fler läsa. Jag trodde kanske att ni inte lade ut den.

Silver sa...

Hej, tycker det är den stora utmaningen att vi skall hitta tillbaka till det enkla och okomplicerade i att laga bra, nyttig och framförallt god mat. Försöker lära mina ungar att vi följer årstider mm vilket gör att de uppskattar sommarens havskräftor lika mycket som vinterns rotfrukter.

Fin och kul blogg,

Hälsningar,

Ola

Kinna sa...

Ola - du tar orden ur munnen på mig. Det är precis så jag känner om jag äter säsong. då kan man längta efter de nya smakerna och njuta av att laga "nya" rätter dvs de som man inte sett länge på matbordet.
Tack för komplimangen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...