30 januari, 2009

Fredagsmat - hjorttournedos och grönsaksrösti

Vad ska vi ha till middag? Den frågan ställer vi oss nästan varje morgon när vi sticker iväg till jobbet. Vi har gemensam resväg och får en stund över att fundera tillsammans. Har du tagit något ur frysen? Ibland har någon av oss det och tänkt till. Ganska skönt att veta i förväg för det spar tid och pengar - inget panikhandlande i sista sekund kl sex på ICA. Då får man ofta dyra saker med sig hem, tvekar om kryddorna finns hemma och har då och då dubbelt upp i kryddhyllan för man vill vara säker. Egentligen borde vi börja göra veckomenyer igen för det är verkligen effektivt.

Så, vad blir det ikväll? Vad har vi i frysen och kylen? Det är en sport att försöka laga något av det som finns hemma. Lite som TV programmen där man ska trolla fram en måltid av det som man hittar i skåpen.

Vi kommer nog att plocka fram lite hjort ur frysen. För någon vecka sen gjorde Fredrik hjorttournedos med grönsaksrösti. Jättegott! Man kan ta vilka rotfrukter man vill. Se bara till att det är lite mer potatis än övrigt för att stärkelsen i potatisen ska kunna hålla ihop kakan.

Grönsaksrösti (en skiss)
(4 pers)
4-5 potatisar
1 liten bit kålrot
1 morot
1/2 gul lök
1/2 purjolök (det gröna)
1 vitlöksklyfta
salt
peppar

Skala och strimla potatis, motor och kålrot i matberedaren. Skala löken och skiva fint. Rengör pujon och strimla. Lägg allt i en skål, pressa över viktlök. Dra ett par tag med salt och pepparkvarn. Blanda. Hetta upp en stekpanna, smält smör och lägg i blandningen. Sänk värmen. Forma och platta till med en stekspade. Låt den få en stekyta (ca 10 min). Ta ett stort lock, smöra in. Vänd på kakan och låt den sakta glida ner för att stekas på andra sidan. (Har du inget lock kan man ta en skärbräda täckt med smort smörpapper och vända mot. Upprepa och vänd igen när det blivit yta på andra sidan. Kakan behöver ca 40 min för att bli genomstekt.

Hjorten är skivad i tjocka bitar som plattats ut något och sedan stekt i grillpanna. Köttet har fått vila lite i folie innan det läggs på tallriken.

8 kommentarer:

annamaria sa...

Åh det är så gott med rösti - eller rårakor eller vad dem nu heter. Det kanske får bli det till oxfiléskivorna som ligger och väntar i frysen. Lördagsmat kanske...fredagsmaten består av Lasagne med pesto och grillad paprika i, grekisk sallad till det. Trevlig helg!

Daniel Roos sa...

Hej Kinna !

Personligen tycker jag att hjort är det godaste köttet, jag tror din middag smaka lika bra som den ser ut. Ha det så bra mvh Daniel

Hanneles paradis sa...

Grönsaksrösti, låter lika gott som rsotade rotfrukter.

Kinna sa...

AnnaMaria - det låter också jättegott!

Daniel - det gjorde den. Må gott själv!

Hnnele - jag hoppas du provar.

Annika sa...

Hjort var så längesedan! Blir nästan lite avundsjuk...;).
Låter som en riktigt god måltid.

Kinna sa...

Annika - vi har en hel hjortkalv i frysen. Det är då man äter hjort ofta. Gott är det!

Annica sa...

Grönsaksrösti lät så gott att det fick bli kvällens middag, fast med ingredienser som fanns i min kyl. Tack för inspirationen!

Kinna sa...

Annica - vad kul att det kunde inspirera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...