23 januari, 2009

Fredagsmat och apelsiner

Härligt med en artikel i SvD av Mats-Eric Nilsson om säsongens frukt nämligen apelsiner. Tyvärr hittar jag inte bilagan på SvDs sajt så jag kan inte länka till den lågmälda och insiktsfulla artikeln. *Uppdaterad

I stort sett handlade den om att liksom det finns äppelsorter finns det apelsinsorter. De mest känsliga ser vi knappt i Sverige då de inte håller för lagring men om man ser dem ska man köpa dem oavsett prislapp för de är värda sin vikt i guld. Moro och tarocco, blodapelsiner från Sicilien, var de som nämndes. Dessutom rekommenderades säsongens mat nämligen rotsaker och musslor samt komplettera med medelhavets frukt som är aktuell just nu. Det är just min melodi och jag lägger tonvikt på därtill närodlat och lokalodlat.

Här finns lite förslag på fredagsmat med rotfrukter. Varför inte servera med en bearnaise som smaksatts med apelsinjuice istället för dragon. Det kan bli riktigt coolt tror jag och ska genast hem och testa.

Päronefterrätten passar också bra den här årstiden då det som regel inte finns färska päron. Ta då en konserv på hyllan och förvandla den till något gott.

Köttbit
Välj utskuren biff av innanlår eller en entrecôte. Torka av med hushållspapper så osar det mindre när du steker köttet, salta och peppra. Använder du grilljärn (för att få snygga rutor) ska grilljärnet stå på spisen en bra stund. Gärna att det blir nästan grått av hetta.

Rostade grönsaker
Rosta några av säsongens grönsaker t ex potatis, morötter, kålrot, rotselleri, rödlök, fänkål, paprika, rödlök, palsternacka. Låt fantasin flöda. Total mängd kan vara drygt ett kilo skalade rotfrukter och grönsaker för 4 pers.

Förslag för 2-3 pers
2 morötter2 medelstora palsternackor
2 potatisar (tvättas bara, skalas ej)
ca 200 g selleri
ca 200g kålrotolja till formen
½-2/3 tsk socker
1 tsk balsamvinäger (eller varför inte lite apelsinjuice)
salt
peppar ur kvarn

Dela grönsakerna i ungefär lika tjocka delar men i olika form t ex stavar, kuber mm. Olja in formen. Lägg i grönsakerna. Strö över salt, peppar, balsamvinäger, socker samt sparsamt med olivolja. Blanda om och sätt in i ugnen på 225 grader. Rosta tills de fått fin färg och är mjuka ca 35 min.För att ytterligare förhöja smaken tillsätts körsbärstomater i klyftor till grönsakerna när allt kommit ut ur ugnen. Tomaterna blir endast lätt ljumna. Kan serveras som en ensamrätt eller som tillbehör till en stekt köttbit och sauce Bearnaise.


Päron med nöttäcke
(4 pers)
5-6 färska stora päron eller 10-12 inlagda päronhalvor(en stor konservburk alt två små burkar inlagda päron)
50 g margarin
100 g nötter, hackade
1/2 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
1 msk päronspad

Päronen kan antingen vara färska päron som är lätt kokta i lite sockerlag, eller päron på konservburk.Lägg päronen i en ugnssäker form. Hacka nötterna grovt i matberedare. Smält margarinet, tillsätt nötter, socker, vetemjöl och mjölk. Fördela blandningen över päronen och häll över lite päronspad. Sätt in formen i 225 grader. Grädda tills nötblandningen har fått färg, ca 15 minuter.Servera ljummen med mjuk vaniljglass eller lättvispad grädde.

10 kommentarer:

enAnnan sa...

Perfekt fredagsmat! Låter mumma.
Närodlat och säsongsbetonat håller jag med om.
Och apelsiner och blodapelsiner som är så gott. Äter minst en om dagen nu.

Hexmaster sa...

"I säsong: Blodapelsin" är här:

http://www.svd.se/kulturnoje/mer/minhelg/artikel_2364345.svd

Inte för att det är närodlat :-) men att säsongen för blodapelsiner infaller just nu hade jag ingen aning om. Intressant på flera sätt.

Christian sa...

Låter- och ser vansinnigt gott ut! Rostade grönsaker blir alltid en succé och man kan nästan variera i det oändliga. Hel spetspaprika är en höjdare.

Dina päron med nöttäcke... Är det samma recept som till toscapäron om man använder flagad mandel istället för någon annan nöt?

Kinna sa...

Hexm - tack för länken.

Christian - ja, kanske det är samma. I mormors handskrivna receptbok hette de äpplen surprise, i Mildas bakbok på 70-talet (som f ö var exakt samma recept) hette de något annat. Vi bytte till päron och tyckte det blev jättegott när jag var liten.

Njut i din trädgård sa...

Låter oerhört gott! Vad spännande tips att man ska torka av köttet för att slippa en del av oset! Tack, det måste jag prova imorgon!
Trevlig helg!

sanna sa...

Hej igen Kinna!
Trevligt att träffas, tycker Sanna som visst har läst din blogg emellanåt och kommer läsa den oftare framöver!

Fröken Dill sa...

Aha, det är därför apelsin som man köper i Italien är så otroligt goda.

Kul att se dig i verkligheten på burkbytet.

Många hälsningar från fröken Dill

Kinna sa...

Sanna - dito - jag hade jättetrevligt och hoppas din Haggis passar till jul..=) ska hälsa Palle från er.

Fröken Dill - tyckte också det var jättetrevligt. önskar det var lite oftare så att man kan prata lite mera men jag får läsa din blog.

SannaJanz sa...

Jag köpte ett kilo tarocco-blodapelsiner på Cajsa Warg idag!
Ska blindtesta dem snart parallellt med "vanliga" moro...

Kinna sa...

SannaJanz Åh, den blinprovningen hade jag velat vara med på.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...