29 januari, 2009

Apelsinmarmelad

Nu är det säsong för apelsiner och dags att göra en liten omgång marmelad igen. Tankemässigt gör man ju all konservering och inläggningar på hösten men egentligen finns det apelsiner, torkade fikon och annat att göra goda saker av även på vintern. Och hade vi inte saker i frysen skulle vi t ex inte ha ett enda plommon för i höstas gav träden ingen skörd alls och hösten innan dignade de av frukt.

Fredrik gör alltid en god marmelad som kommer från hans mormor. Den är härligt engelsk, lite bitter i sin smak. Själv gör jag en modern variant med diverse citrusfrukter.

Apelsinmarmelad med ingefära
700 g apelsin
1 lime
50 g kumquat ca 7 st
2 msk finriven färsk ingefära
6 dl vatten
800 g socker

Tvätta all frukt noga. Dela apelsin och lime i klyftor. Skär i tunna skivor och ta bort eventuella kärnor. Skiva kumquaten fint. Lägg all frukt och ingefära i en stor kastrull och tillsätt vatten. Koka under lock i 45 minuter till en timme. Tillsätt socker och koka utan lock ytterligare ca 20-25 min. Gör marmeladprovet dvs lägg lite marmelad på en tallrik, ställ in i kylen. Dra sedan med fingret genom marmeladen. Bildas en ränna är den klar. Häll på väl rengjorda burkar.

Tips! Har du kärnor i frukten, spara dem, bind in i kryddpåse och låt koka med. De avger geléämne (pektin) och ger lite bitter smak.

3 kommentarer:

Njut i din trädgård sa...

Det här vill jag prova!

För övrigt så lagade jag Fredagsrätten med Rotfrukter i ugn och grillstekt entrecote (från Hälsingestintan. Det blev mycket gott! Vi hade bearnaisesås, men den blev nästan överflödig för att rotfrukterna blev så bra. Kändes alltså t.o.m. lite nyttigt. Tack för tips!

Kirsten sa...

Åh tack så mycket!

Kinna sa...

Njut i din...vad kul! Det är lite olika hur torra grönsakerna är men jag förstår att det kan bli överflödigt och skönt att känna sig nyttig.

Kirsten =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...