26 november, 2008

Enkel sallad av äpple och morot


En sallad som jag inte tröttnar på, som är lätt att göra, är en enkel äppel- och morotssallad.
Riv ett äpple med skalet på och skala moroten och riv. Båda rivs på det grova. Blanda. Sen är det klart. Syran i äpplet kompletterar sötman i moroten helt förträffligt. Vill man plocka upp karoten, förstadiet till A-vitaminer som finns i moroten, tillsätts en gnutta olja till salladen. A-vitamin är också en antioxidant.

Receptmakare är Märtha, min mamma och hon har proppat oss fulla med kunskaper om vitaminer och annat matnyttigt under årens lopp. Att A och D-vitaminer är fettlösliga vitaminer sitter i ryggmärgen. =)
Däremot var jag lite överförfriskad med vitaminer som barn då jag drack mina syskons AD-droppar direkt ur flaskan. Dosering var några droppar åt gången så mamma var nog orolig mer än en gång för mina olovliga intag.

21 november, 2008

Pepparkakshus - inspiration

Jag gick in på caféet på Ekenäs slottsmässa och där fanns en hel vägg med pepparkakshus uppradade. Här är några av husen och pepparkakorna som jag tyckte var mest inspirerande.

Den översta är siluetter av slottet vilket jag tyckte var riktigt smart då det är svårt att bygga upp ett slott med 3 stora torn.






Husen var dekorerade med knäckebrödsrutor. Dels så att det såg ut som stockar och dels som små minitak och "grusgångar". Till dörren var det byggt med kanelstänger.

Byggmästaren heter Riley och är amerikan som bor på Ekenäs (tror jag).

19 november, 2008

Gåslever och sauternes

Gåslever, det är riktigt gott. Särskilt den som min systers väninnas mamma lagt in. Mild och fin i smaken. En sauternes därtill som vi köpte i Bordeaux för många år sedan satt som en smäck. Jag minns verkligen den resan Fredrik och jag gjorde, framför allt för det var så varmt. Närmare 30 grader. På väg hem från Bordeaux till Toulouse där min syster Lotta bor, visade instrumentpanelen med visaren för motorvärmen att motorn närmade sig kokpunkten. Jag ringde Lotta och berättade om vårt dilemma på motorvägen. Praktisk ingenjör som hon är sa hon. "Slå på värmen i bilen och låt den blåsa in i bilen. Det borde dra ut värmen ur motorn". Sagt och gjort. Vi vevade ner rutorna - där det strömmade in varmluft, satte på värmen som spydde ut varmluft emot oss. Mycket riktigt sjönk motortemperaturen och vi svettades men hem kom vi iallafall utan att motorn bröt ihop.

Nästa dag havererade den iallafall när vi skulle till Albi och hälsa på vänner. Snabbt som sjutton kom en bärgningsbil och bogserade hem oss. Bilen hade stannat mitt i en påfart till motorvägen och vi är än idag imponerade av att bli bortbogserade knappt 10 min efter att vi blev stående. Vi hade själva inte ringt någon utan där hade vägassisstans full koll på vad som hände på motorvägen.


Att åka runt i Bordeaux var en upplevelse. Jag har läst om alla dessa vinslott och lärt mig mycket om dem men att åka förbi och svänga in på gården till Chateux Mouton-Rotschild, St Emilion, Margaux mfl. Det var riktigt cool. Gissa om vi släpade hem vinflaskor - nu har de stått tillräckligt många år och det är dags att dricka dem.

Ekenäs julmässa

Pepparkakorna är bakade, ca 500 st för att ha att bjuda på på Ekenäs julmässa i helgen. Mässan är jättefin och jag kommer antagligen köpa ihjäl mig på julgodsaker, konjakskorvar, fina ostar, honung, fina tomtar och annat hantverk förstås. Själv har jag med mig vår bok och gissar att det kan komma lite grannar från vår by och gamla klasskamrater. Mässan är i ett stort magasin så jag har ylletröjor, kängor och underställ för att hålla mig varm och på gott humör.

Mix från medelhavet

Det är min svärfar som gör den här säger E och skär upp en frasig skiva smördeg till drinken. Blandningen ovanpå smördegen är en mix av svarta oliver, kapris, tomatpuré och några fler saker jag inte kommer ihåg. Kanske en liten sardell... Men just idén att mixa medelhavssmaker tyckte jag om och man kan alltid ta lite av det man har hemma.

18 november, 2008

Roligt drinktilltugg

Kamraten som kom på middag hade det här roliga drinktilltugget med sig direkt från Hongkong. Vi uppskattade gesten men inte smaken. Små krabbor med skal!!??! Skulle tro de var friterade. Det krasade ordentligt mellan tänderna. Ha ha!

16 november, 2008

Höstmat - rotmos med oxbringa

Alltid när jag går på restaurang och det står på menyn så tar jag den här rätten. Det är för mig en delikatess och tar lite tid att göra hemma, men inte så lång tid. Nu hittade jag köttet i disken och passade på att köpa grönsakerna till.

Det är lätt att göra .Tar bara lite tid att koka köttet. Frida skriver hur man lagar till oxbringan.

Rotmos som jag gillar det

2-3 pers
ca 250 g kålrot
2 medelstora potatisar
2 medelstora morötter
ev buljong från köttet att koka i
en rejäl smörklick
salt
vitpeppar

Skala alla grönsaker. Tärna grovt. Koka kålrotsbitarna ca 10-15 min. Använd eventuellt en del av buljongen från köttet som kokvatten. Lägg i potatistärningarna och koka 10 min och därefter morötterna och koka ytterligare 10 min. Häll vattnet i en skål. Mixa och tillsätt kokvatten, en smörklick. Smaka av med salt och vitpeppar.

Det goda köket mina sista span

Jo, jag gick vidare på fredagen och hann att prata en god stund med Simon och Tomas som nu börjar med matbusiness förutom sin underbara butik på Odengatan, London W8. Jag bor ju bara ett stenkast därifrån och går förbi relativt ofta. Iallafall berättade Tomas att de varit i Nice och besökt en och samma affär inte mindre än 5 ggr under en enda helg och när de åkte därifrån bestämde de sig för att ta in sortimentet i Sverige. Deras affär A L’Olivier slår nu upp dörrarna och det var en fröjd att testa deras goda saker med hallon, passionsfrukt och cassis (svarta vinbär), balsamcrème, olivoljor och annat smått och gott.

Varje år köper vi en stor bit parmesanost av Anna-Maria Corazza Bildt och hennes Italian Tradition. Vi frågade henne om bästa sättet att förvara osten efter det att man öppnat paketet. Hennes råd var att svepa in den i en fuktig handduk eller med folie som sitter tätt tätt.

På lördagen gick jag till Torres monter eftersom jag redan förra året fått testa så mkt goda viner där. Christoph hade tagit hand om oss då och den här gången serverade han oss bl a Torres Gran Sangre de Toro Reserva 2004. God till BBQ och vilt sa han. Torres Gran Coronas Reserva 2004 mer eletant som är bra presentvin och Marimar Pinot Noir 2003 som han rekommenderade med lamm.

Det var en bra avslutning på matmässan för det här året.

14 november, 2008

Årets Hemmakock 2008

Grattis Anne, Lena och Dagmar till att bli Årets Hemmakockar! Vad kul! Ni är bara bäst!
Här bloggarna: Annes food, I Lilla Mysans kök och A cat in the kitchen.

Tävlingsrätten för SÖRMLAND:
Anne Skoogh, Dagmar Thylander och Lena Scott är tre matbloggare som ofta lagar mat tillsammans. Alla älskar amerikansk matlagning och valde därför att göra en Stockholmsvariant av chili med Coca Cola istället för öl.

Här hittar du receptet till vinnarrätten.

Juryns motivering:
Juryns motivering löd: vinnaren har tagit väl vara på råvarorna och på ett inspirerat sätt lyft smak och konsistens till en hög nivå. Varmrättens moderna presentation blir till en symbol för landskapets utveckling och framtid.

Uppdaterat. Det är alltså Tastelines tävling Årets Hemmakock.

12 november, 2008

Mina span på Det goda köket matmässan 2008

Visst är glaset snyggt! Tyvärr ser du inte den ca 30 cm höga foten. Jag provar utsökt fikonbalsamvinäger, sen lite ingefärsbalsam och får veta att den är väldigt god att marinera kyckling i. Mina berättar om Villa vinägers produkter. Av marinaden gör man sedan sås fortsätter hon. Mmmm så gott.

Kikar lite på Minas egna vackra praliner från chokladstudion. Både vinägern och chokladen säljs via nätet.

Vandrar vidare ner till Pernod Ricards monter (fd Vin & sprit). Pratar med Per Hermansson som berättar att årets Reimersholmssnaps är smaksatt med hjortron och avrundad med maltwhisky. Snapsen säljs i begränsad upplaga och är olika varje år. Inte dum men jag är ingen snapstjej. Dricker några droppar, det räcker för mig.

Nästa stopp gör jag hos French gourmet support. Salta torkade oliver som passar till aperitif tar mig med till torra olivlundar, gult gräs och brännande sol. Gott gott! Sen blir jag helt förälskad i sesamhonungen. Produkterna finns bl a på NK men också i små delikatessaffärer.

Därefter går vi till vår kamrat som jobbar på Pernod Ricard. Hon bjuder på chill out, en rosé som ar en sommarsuccé. Fräscht vin! Jag önskar att det snart är sommar igen. Ovanför henne sitter två skyltdockor och hon säger, med glimten i ögat, att den ena kunde åtminstone haft trosor på. Ha ha! Där vi står har vi full insyn...

Kamraten guidar oss runt hörnet och vi smakar på ett mindre alkoholstarkt vin bara 8% som heter By the river, en tysk vit Riessling. Carina Brydling, kocklandslaget bjuder på asiatisk inpsirerat tilltugg med lax, rostat matvete, picklade rotfrukter, limeblad mm. Toppingen är ett skum av crème fraiche och lingon. Smakproven är läckra med vinet.

Sen guidar kamraten oss vidare till Italienska Montepasso. Ett höstvin till vilt och svamp där 10% torkade druvor används. Druvan heter Montepulciano och vinet odlas öster om Toscana. Lite strävt vin som rundar av en gräddsås. Med andra ord ett vin i vår smak.




Josena Flaireley är en Bourgogne gjord av den typiska druvan för området, Pinot Noir. Men vi tycker nog inte riktigt att det är något för oss...

...utan fastnar för vinmakaren Thibaut Fournier från Loiredalen, Fournier Père & Fils. Han och hans fru står i Oenoforos monter. De viner som de tillverkar är Sancerre, Pouilly-Fumé. Friska härliga Sancerre dricks till ostron. Den är gjord på Sauvignon Blanc druvor där vinstockarna har 50 år på nacken och växer i kalksten. Thibaut beskriver vinet med ord som fine, elegant, crispy och fresh. Det är gott!

Men jag är ännu mer förtjust i Pouilly-Fumén som växer där det är mer flinta i marken. Det vinet har alltid varit min favorit. Thibaut säger att det kommer från île-saint Andelain. Vinet är så gott att jag går dit på lördagen också och tar med mig vinbloggaren Vin(g)ligt. Det känns som om det snart är dags att åka till Frankrike igen. Jag vill hälsa på i vingården! Inte bara för utsökta viner utan också en mycket trevlig vinmakare. För att inte tala om de vackra vinodlingarna i Loire.

I samma monter finns Kaapzicht gjord på Merlot och Cabernet Sauvignon från 2002. Vi provsmakar också Kaapzicht Bin från Vingården Steydtler, Sydafrika. Ett av vinerna är gjort på Shiraz och man kan ana en doft av bränt gummi. Det här vinet kommer vi att köpa mer av. Fredrik har redan spanat in det på en middag. Det är därför han tagit mig med hit.

Mycket olika sorters vin blir det men vi får i oss lite god pasta, prosciutto på grissini och en liten osttallrik som vi köper hos Androuet. Vi tänker oss att dricka ett rött vin till osttallriken men se det får vi inte utan blir rekommenderade att dricka en Gewürztraminer till. Sonnenglanz Grand Cru 2004, Domaine Bott-Geyl. Jättegod till den gröna mögelosten! Doften beskrivs som kryddig aromatisk med inslag av rosor, peppar, honung. Det kostar över 299 kr flaskan så det är inte så konstigt om det är gott. Vins d'Alsace heter leverantören.

Sen fick vi grunda med ytterligare lite mat. Jag brukar alltid köpa en kroppkaka från Ölandskroppkakan från Borgholm och säga hej till Hans på Birgittas matbod. Han har så god lövhonung med valnötter och citronhonung som passar bra till te.

Ett fynd var Sunda måltider, Lamerenda med vildsvinskorv, vildsvinsprosciuto, Pan Forte och en massa annat gott från Toscana.

Där hängde torkade skinkor mot väggen men peccorinon och osten som lagrats i halm missade jag. Läs hos Jessika & Jonas.

Du undrar om jag inte fått nog snart. Nej, eftersom jag druckit ytterst lite av vinerna jag provat, hällt ut och spottat lite så fanns det mer plats i magen. En vinterchampagne, eller rättare sagt en kraftig matchampagne, Blanc de noir från Pommery tyckte jag var spännande. Det var en vintage alltså årgångschampagne från 1999. Passar till hjortfilé och lingon. Tur för oss att vi har mer hjort i frysen. (för mitt eget minne så har den nr 81593).

Nu orkar jag inte skriva mer ikväll. Det kommer några saker till från Torres, Simon och Thomas som börjat med mat och några fler småsaker. Stay tuned.

Här kan du läsa det sista jag skrivit om matmässan den här gången.

Andra bloggare om ,

Bloggfynd

En blogfoodie med fina bilder. Läs och njut!

Bakom matbloggspriset

Titta där, Christopher på matblogg berättar om matbloggspriset 2008.

11 november, 2008

Mårten Gås

Idag firar man Mårten Gås. Är det någon som firar med svartsoppa och gås månne?

Hemma har vi inte firat särskilt aktivt fast vi är halvskåningar. Varje år har Skånska gillet dvs alla skåningar i Östergötland träffats och ätit gåsamiddag på Frimis i Linköping. Jag har för mig att mamma försett dem med svartsoppan för ingen kan laga den som hon. Men jag har tyvärr inget minne av den*.

Lisa beskriver lyriskt minnen av svartsoppa.

*Uppdaterad.

09 november, 2008

Vinnare matbloggspriset 2008

Grattis till vinnarna av Matbloggspriset 2008!

Motivering mat - vinnare: Pain de Martin, Martin Johansson
Med enastående nördighet, stort allvar och kärleksfull humor bjuder denne bloggare
sina läsare på en fluffig, jäsande resa i surdegarnas, vildjästens och sporernas värld.
På ett imponerande sätt lyckas skribenten genom att vara mycket initierad och smal göra sitt ämne både brett och oerhört spännande.

Motivering dryck - vinnare: Vingligt, Mikael Harmander
Kunskap och avspänd humor präglar denna dryckesbloggare. Med opretentiös entusiasm relaterar skribenten till ämnet vin och bjuder på ett personligt och lekfullt sätt in läsaren i vinets underbara värld.

Stort TACK till alla bloggare och alla andra som nominerat, hejat, kommenterat och tyckt det här var kul!

...och ett lika stort TACK till juryn med Per Gamlin, Gamlin & Zeipel, Jimmy Holmlund, Bloggtoppen, Susanne B Olsson, alltommat.se samt Daniel Fritzdorf på Det goda köket men störst TACK till matblogg.se killarna, som skapade priset och framför allt till Christopher Anderthon Blomqvist som lagt ner massor med jobb på att rodda med allt.

07 november, 2008

Matbloggspriset och matmässa

Då hoppas jag att vi ses imorgon (8 november) på prisutdelningen av Matbloggspriset. Aktiviteten börjar kl 12 vid Den goda maten scenen* på Det goda köket (matmässan i Älvsjö).
Efteråt är det minglel och vi firar vinnarna med lite mousserande som Det goda köket sponsrar.

Varmt välkommen!

*Uppdaterat -
Nu börjar det dra ihop sig, några ord från Christopher på matblogg.se
Intervju med Fast food lovers senaste vinnaren av matbloggspriset.

04 november, 2008

Vin till tomat

Vad trevligt när det knackar på ens dörr och en leverans med vin anländer. Vinet, ett Shiraz är tillverkat av Wyndham Estates, Australien.

Redan 1830 planterades de första shiraz rankorna av George Wyndham. Han var något av en föregångare och följde sina egna vägar. Som emigrant kom han till Australien 1827 och slog sig ned nära Branxton. Han drev experimentellt jordbruk på flera ställen bl a en egendom som hette Dalwood. Bland det han odlade nämns majs, hampa, senap, tobak samt att han startade med sin vinodling och hade huvudsakligen druvorna Hermitage, Cabernet och Shiraz. Dalwoods viner blev kända och vann bl a priser på Världsutställningen i Paris 1867. Vid George Wyndhams död 1870 såldes hans egendom Dalwood till Penfold Wines Ltd som äger marken än idag.

Vinet då undrar du säkert. Jo, lansering av vinet sker i dagarna. Eftersom det rekommenderas att inmundigas med tomatbaserade rätter, pasta mm gjorde vi en fullkornspizza med hemlagad tomatsås, rödlök som fick en härlig sötma och toppade med ruccola.

Vinet i sig var till en början snällt till karaktären med svartvinbärstoner och mörkt röda bär. Med mat fick det kropp och själ och växte till sig. Vi konstaterar att vi nog inte är tillräckligt duktiga på att bedöma och smaklökarna är intrimmade på kraftigare viner.... Det passade väl till den smått peppriga smaken i ruccolan. Tomaternas och lökens sötma plockades upp av vinet.

Bloggtips

Vilken fin blogg om ost "who cut the cheese". Bloggaren Fredrik har t o m en ostskola!

03 november, 2008

Blodpudding och god sallad

"Du får inte blanda vitkål och lingon. Det är som i skolan." Jag är böjd att hålla med min sambo Fredrik. Den blandningen gillade jag inte heller. Gillade nog inte vitkål alls i skolan när jag tänker efter men förstår varför den serverades. Den innehåller nämligen mycket kalk och är en av våra billigaste C-vitaminkällor.

I flera dagar har jag däremot funderat på att göra Vintersalladen eller Viktväktarsallad som den egentligen heter. Jag har bara döpt om den för jag tycker den förtjänar ett bra namn när den är så god.

Vintersallad
(8-10 pers)
800-900 g vitkål
2 stora morötter
1 purjolök
1 stor slanggurka
Lag
1 dl äppelcidervinäger
½ dl matolja
1 dl socker eller 10 ml flytande suckett (själv använder jag vanligt socker)
½ tsk salt

Vitkålen och purjolök strimlas, morötter och gurkan rives grovt. Allt blandas.
Koka upp alla ingredienser till lagen och häll den varm över salladen. Smaksätt med färska eller torkade örtkryddor. OBS! Det blir mycket sallad av den här satsen.

Andra bloggar om: , ,

01 november, 2008

Tarte tatin på äpplen

I min svarta vaxduksbok har jag skrivit in det här receptet på Tarte tatin och inom parentes står det "upp och nedvänd fransk äppelkaka". Varifrån receptet kommer vet jag inte men misstänker att det kan ha varit skrivet på någon förpackning el dy. Det är inskrivet 1997 för bredvid finns en underbar potatissallad och det vet jag ung. när jag fick.

Jag var nyfiken på om någon hade recept på Tarte tatin med tomater och om man söker på det så får man flera träffar bl a hos Krokofanten med torkade tomater och här är en annan variant med tomater i olika färger. Sen hittade jag ett franskt recept med fikon och portvin. Känns lite dyrt när man inte har egna färska fikon men jag tänker plantera ett fikonträd någon gång i framtiden och ska väl ha egna fikon att lyxa med. Den franska bloggen har f ö underbara recept om man kan läsa den.

Tarte tatin
500 g äpplen
1 1/2 -2 dl socker
2-3 msk smör

Pajskal
2 1/2 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk socker
2-3 msk iskallt vatten

Gör pajdegen i matberedaren, låt vila minst 1 timme. Fördela 2-3 msk vatten i en rund form ca 24 cm diameter. Strö ut drygt 1 dl socker. Hela botten ska vara täckt. Smält och bryn sockret i ugnen på 225°C. Låt svalna.
Skala, kärna och skiva äpplena. Täck formens botten med skivorna. Strö över resten av sockret och klicka över smöret. Kavla ut mördegen till ca 1/2 cm tjockled och lägg den ovanpå. Tryck till kanterna (tryck gärna ner på sidorna). Grädda i 250°C ca 30 min. Vänd upp på fat. Servera med glass eller grädde.

Andra bloggar om , ,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...