31 oktober, 2008

Pumpasoppa

När vi var i Österrike åt vi en underbar pumpasoppa och jag har letat på nätet efter något som skulle kunna likna den. Hittade det här receptet som jag gillade. Lite otippat att det var smaksatt med ingefära och chili då det kommer från Österrike. Den här gången valde jag en orange rund pumpa (Cucurbita pepo). Den var superbra i soppan då den är en liten aning mjölig. Däremot funkade den inte alls till inläggningar. Jag provade nämnligen med en liten bit pumpa som blev över och fick kasta alltihop då den både var mjölig i konsistensen och mjäkig i smaken. Till en inläggning ska man välja en sk syltpumpa, en avlång sorten som odlas i Sverige.

Pumpaolja hittade jag på ICA. Inte riktigt lika god som den från Steiermarkt i Ö-rike men helt OK.



Pumpasoppa
1 kg pumpa
1 medelstor potatis
1 bit färsk ingefära
1 chilifrukt
40 g smör
1 l grönsaksbuljong
1-2 tsk citronsaft
1 tsk salt
1 nypa cayennepeppar
2 dl grädde

Garnering
1 msk pumpakärnor
1 msk pumpaolja

Skala pumpan och ta ur kärnorna. Tärna grovt. Skala och tärna potatis och ingefära. Ta ur kärnorna ur chilifrukten. Skär i små bitar.
Smält smöret och låt pumpa, potatis, chili och ingefära fräsa helt kort. Tillsätt grönsaksbuljongen samt salt och cayennepeppar. Låt allt koka så att det blir mjukt i ca 15 minuter. Rör ner citronsaft och grädde. Purea och smaka av på nytt.
Servera med pumpakärnor och pumpaolja.

Andra bloggar om , ,

30 oktober, 2008

Det goda köket min favoritmässa

Årets höjdpunkt är för mig matmässan i Älvsjö. Jag brukar strosa runt i flera timmar efter jobbet på fredag kväll. I mina ögon bästa tiden för att besöka den. Självklart kommer jag också att vara med på lördagen kl 12 då det är utdelning av matbloggspriset på Den goda maten scenen*.

Det finns så mycket kul på mässan men jag tänkte först av allt rekommendera att man tar pendeltåget eller nån gratisbuss från Kungsan* hit ut. Det är av två anledningar. Man slipper leta parkering och man kan prova vin och andra alkoholhaltiga drycker utan att få dåligt samvete. Alltid brukar det vara något som lockar smak- och doftlökarna.

Nästa rekommendation är att redan nu kolla in alla aktiviteter och eventuellt köpa biljett i förväg. Någon vinprovning är redan slutsåld vet jag och själv tycker jag det är svårt att bilda sig en uppfattning när man kommer hit. I år är det ovanligt mycket som erbjuds. Aktiviteterna hittar du här.

Sabreringsskola, prova champagne och ost, festikettboken, så lyckas du med julgodiset (Mia Öhrn) och världens äckligaste mat med Lisa Förare är nog några av de aktiviteter jag kommer att kika närmre på. Den hemlige kocken har också ett föredrag som kan vara intressant.

*Uppdaterat: Utnyttja Gratisbussarna från Kungsträdgården. Nyhet för i år är att det finns gratisbussar för besökarna till Stockholmsmässan under helgen 7 - 9 november. Bussarna avgår från Hamngatan (utanför Restaurang Fridays, Kungsträdgården) flera gånger per dag och tar er kostnadsfritt till kassorna vid Östra Entrén, där även bussen tillbaka till city går.

Andra bloggar om , , , ,

*uppdaterat

28 oktober, 2008

Kvitten


Sitter och drar in den otroligt goda doften av kvitten. Frukterna ligger i en skål i mitt vardagsrum och är en ren njutning att titta på och sätta näsan tätt intill för att de kittlar fantasin.

I Sverige finns inte äkta kvitten, ett träd, men väl Rosenkvitten (chanomeles japonica), en buske som är ganska så vanlig i våra trädgårdar*. Frukten från busken går utmärkt att använda till gelé och till konfekt. Jag gillar tanken att man först gör gelé och sedan passerar moset som blir "över" och använder till en konfekt. Moset breds ut på ett smörpapper och får torka. Sedan skär man det i kuber. Med självklart går det att göra ett mos direkt utan att försöka få fram ett gelé först. Anette i mitt franska kök har använt frukten i en läcker kaka och kört frukten i micron innan hon kokat den med socker. Så kan man göra även för att göra ett mos till konfekt.

Granivoren har listat flera kvittenrecept.

*Uppdaterat med info från Märtha som har god trädgårdskoll.

Andra bloggar om , ,

Tarte Tatin

Googlingar kan leda till de mest intressanta historierna. Här är den om systrarna Tatin och uppkomsten av en av de mest berömda rätter med äpple som finns. Äpple ja, det var vad jag trodde tills jag läste att tarten går att göra med päron, persikor, ananas och tomat. Är det någon som har ett bra recept med varianterna? Jag har själv ett med äpplen som jag blev sugen på att göra.

27 oktober, 2008

Pommeau

Snart firar vi förlovningsdag igen och ska gå ut och äta på något ställe som är lite extra. Det fick mig att minnas vår resa till Normandie då det var kall klart luft, ca 10 grader varmt och frost på mornarna. Överallt kunde vi se de vackra äppelträden och hos calvados, cider och pommeau tillverkarna låg äpplen i drivor som skulle omvandlas till de ädla dryckerna. Bara tanken gjorde mig lite sugen på gåslevern som ligger i kylen hemma. Ett glas pommeu skulle inte vara dumt till och enligt den här hemsidan finns det att köpa även på dessa breddgrader.

26 oktober, 2008

Soffritto



Ofta diskuterar jag mat med en kollega som har varit gift med en Italienare. Hon pratar om saftiga kalvstekar, god pasta och läckra efterrätter. Något som hon återkommer till är soffritto som tjänar som bas i soppor, grytor och såser som t ex i Ilvas köttfärssås. På italienska är det fint hackad lök, selleri och morötter. Allt sauteras glansigt en god stund innan det används i ovan nämnda sammanhang. Blandningen är detsamma som mirepoix i det franska köket. Fler kök har soffritto men det betyder olika saker om det lagas i Spanien eller på Cuba.

PS uppdaterat, Ilvas köttsås var jättegod även om jag använde nötkött! DS

Grönsakssoppa


Helt vegetariskt är lätt när det finns så mycket färska svenska grönsaker. En favorit hos oss är grönsakssoppan. Här är den dessutom med hemkokt buljong som ger lite extra god smak. Soppan är tacksam att frysa in och ta fram vid senare tillfälle.

Potatisen reder soppan till viss del men med lite extra redning blir den bättre tycker jag.

Grönsakssoppa

buljong
potatis
morötter
purjolök
blomkål
ärtor
gröna bönor
paprika

Redning
mjölk
mjöl

Dekoration
persilja

Koka upp buljong med potatisen i tärningar. Lägg i morötter i slantar eller tärningar och strimlad purjo efter ca 10 min. Låt koka ytterligare 10 min. Lägg i blomkål i små buketter. Skaka upp redningen, häll i soppan och låt koka någon minut. Innan servering tillsätts ärtor, bönor och paprika. Strö över finklippt persilja vid servering.

En ostmacka är god till eller servera en mer rejäl efterrätt t ex äppelkaka nu i äppeltider.

25 oktober, 2008

Grilla entrecôte

Det är lätt att använda och tycka om plåten som jag fått för att testa, från Ipinium. Plåten blir väldigt het och köttet steks/grillas på nolltid. Samma sak gäller för fisk. Om man jämför med en gammal grillpanna i gjutjärn finns det två tydliga skillnader. I köket behöver man inte djupdyka i Lützendimman när köttet steks. Det osar nämligen inte om grillplåten. Om man gillar lite mera tuff grillsmak à la lite bränd smak så får man inte det med grillplåten men köttet blir lika saftigt oavsett stekpryl.
Andra bloggare har bakat på grillplåten och jämför den med en baksten och säger att den funkar jättebra. Nästa sak som jag ska prova är pizza och kanske att steka bacon.

Till köttet serverade jag ugnsbakade grönsaker med följande blandning:
ett par små potatisar
morot
rödbetor
rotselleri
olivolja
salt
peppar

Jag satte in grönsakerna ca 40 min innan köttet skulle stekas.

Gammaldags dressing



På flera ställen har jag läst om att färsk tjock grädde användes i dressing förr. Bl a hos Charles Emil Hagdahl i hans eminenta bok Kok-konsten. Tyckte nog att det lät lite skumt men eftersom jag är så förtjust i youghurtdressing från Österrike var jag tvungen att ge en gräddressing en chans. Jag blev glatt förvånad över att den blev väldigt god. I princip väldigt enkel. Blanda ner citronsaft i färsk grädde. Smaka av med salt och om du har hemma, skär ner gräslök eller som jag i det här fallet tog mild salladslök. Servera med grön sallat.

24 oktober, 2008

Matbloggspriset nomineringarna

Wow, helt otroligt roligt har det varit att få kika igenom alla förslag på nominerade mat- och dryckesbloggar. 893 st nomineringar och ca 50 olika bloggar som nominerats av de 328 som finns på Bloggtoppen. Nu är listan med de nominerade presenterade på Matbloggspriset.se.

Men jag kan inte låta bli att presentera listan med en gång. Här är de alltså:

Matbloggar
Matplatsen
Krubb
Kryddburken
Linneas skafferi
Lina likes mat
Tre tjejer i köket
Pain de Martin
I Heart Green
Matälskaren
Ett lingon
PickiPicki

Dryckesbloggar
Aqua vitae - livets vatten
Vingligt
Drucket
Utz kapeh!
BKWine Brief


Lite klent har det varit på Dryckesbloggsfronten då det finns några fler fina bloggar som är nominerade men som inte är med på Bloggtoppen. Trots att Christopher på Matblogg försökt utöva diverse påtryckningar då vi gärna vill ha med dem i bedömningen.

Nu återstår det för oss i juryn att försöka ta ställning till de nominerade bloggarna och utse en vinnare. Svårt för alla håller väldigt hög kvalité.

Du är varmt välkommen att vara med när vinnaren presenteras på Det goda köket lördagen den 8 nov kl 12. Personligen vill jag träffa så många bloggare som möjligt IRL och jag hoppas verkligen att du kommer!!!

23 oktober, 2008

Trött på disk

Gnuggde mig i ögonen. Hela köket fullt med disk - som det ser ut efter en helkväll med gäster. Rullgardinen är på väg ner. Gabriel ler mot min förvånade min.

Simsalabim så är köket snyggt gömt bakom rullgardinen. Du kan få ditt eget kök fotograferat och uppsatt så här.
Nu kommer idén i produktion får jag veta. Jag tycker den är helt briljant med mycket humor, praktisk och kul. Gänget med 5-6 studenter som står bakom det här kommer från Forsbergs skola Reklam och Design.

Bloggen fyller 3 år

I dagarna har jag skrivit blogg i 3 år och gjort nästan precis 1000 inlägg. Det är fortfarande kul och jag är så glad över att du besöker mig och skriver ibland! Då är det roligt att hålla bloggen vid liv. Tack!

19 oktober, 2008

Guldäpplet till Kivik

Vi köper frukt i Kivik hos en odlare som nu vunnit Guldäpplet för sin fina odling. Motiveringen löd så här: "Genom sin småskaliga produktion av ekologisk och närodlad frukt tar Per Olof Grytzell till vara på kulturarvet och presenterar i Olofsbergs fruktodling en unik skatt av olika äppelsorter."

Vad jag tycker är spännande är att han använder sig av ekologiska bekämpningsmedel såsom svavel, baciller, feromoner och odlar sorter som är skorvresistenta. Man kan åka dit och prova äpplen på hösten. Då ligger de presenterade på tefat med små knivar så att var och en kan skära av en bit för provsmakning. Han har ett 60-tal olika sorter att välja bland. Mer om priset läser du i Ystads Allehanda.

Hösthallon


Idag har mamma plockat 3 liter hösthallon. Helt, mörkt röda med en ljuvlig smak. Har du trädgård rekommenderar vi den sortens hallon i stället för vanliga sommarhallon. I de här blir det aldrig mask och de ger bär på årsskotten. Skörden har blivit ca 50 liter i höst.

Eget pektin och äppelgelé

Mamma letade i många år hur man gör eget pektin. Vi har forskat och provat och funnit att man kan göra på äppelskal och kärnhus eller omogna äpplen. T ex det som blir över när man skalar till äppelmos. Enklast att utvinna pektin är genom att använda en saftmaja och ångkoka frukten. Ca 1/3- ½ l pektinsaft till 1 l saft är lämplig mängd till gelé och marmelad om man inte vill använda pektin på påse till frukt och bär.

En del av saften koktes med kardemummakärnor men en del fick stelna med sin naturliga äppelsmak. En annan del smaksattes och färgades. Bl a grönt med päronessens, mörkare grönt med pistageessens. Geléerna hälldes på små gelé-, likör-, snapsglas och burkar för att kunna stjälpas upp och räcka till EN gång. Vi lade lite pärongelé på en ostmacka och pappa sa "Den var god den där karamellmarmeladen".

16 oktober, 2008

Chokladprovning med vin

Att få prova vin och choklad ihop är alltid spännande. Framförallt då det är relativt svårt som lekman att hitta bra kominbationer. Xoko hade tillsammans med Nebbia vinimport dukat upp med hallonkoka och mörk choklad som "lock och botten", apelsin och hasselnötskmousse på sked samt marsipan/dadlar/aprikos fyllning i den lilla rundade pralinen. Till det serverades en Valpolicella där torkade druvor ingår samt Beerenausleese av där Grüner Veltliner och Chardonnay, angripna av botrytis ingick.* Behöver jag säga att det smakade helt utsökt.




När vi frågade om vilken choklad Xoko de använde fick vi veta att de använder Michel Cluizel och just det vi smakade var odlat i en tobakslund. Tonen i chokladen var verkligen lite rökig och häftig. Här har jag skrivit om Cluizels 1er cruer och plantager.



Lindt hade just kommit ut med en choklad smaksatt med cayenne och mango. Härlig styrka i den men det som jag tyckte var ett strå vassare var chokladen med havssalt. Här blev jag nästan chokladfrälst.



*Uppdaterat. Vinerna kommer troligen på systembolagets beställningssortiment 1 Januari eller 1 Februari 2009. Förnärvarande går de att beställa som privatimport via systembolaget

Vinerna var
Cuvee Beerenauslese Reumann 2006
(Chardonay och Gruner Veltliner)

Recioto della Valpolicella La Sengia 2006
(Corvina 40%,Corvinone 30%, Rondinella 20%, Dindarella & Croatina 10%)

14 oktober, 2008

Årets konditor och Sveriges godaste kladdkaka

Det är andra gången jag går på chokladfestivalen som hålls i Nordiska muséets fantastiska lokaler. Det första som möter mig är de vackra krokanerna från tävlingen Årets konditor, det svenska mästerskapet för professionella konditorer. Temat är "retro " och krokan som konditorerna bl a gjort är verkligen härligt gammaldags. Maria Grave är den som kammar hem priset med bl a tårtan Summertime, en skapelse med persika och hallon.

På scenen bakom krokanerna tävlas det i Sveriges godaste kladdkakor. Bloggaren AnnaMaria som gått till final står där, stödd på kryckor. Hon berättar att hennes man, som är glasblåsare vid Nybros hytta, designat uppläggningsfaten enkom för detta tillfälle.

AnnaMaria kom på en hedrande andraplats med en pistagekladdkaka och Therese Ågren knep första platsen med ett Mariannefluff. Grattis båda två! Alla kladdkakerecept hittar du på Aftonbladet.

12 oktober, 2008

Jag är en ekorre till själen

Nu är jag som en ekorre. Jag saftar, syltar, fryser och fyller ladorna. Snart finns det inte plats för mer.

Jag tycker att det blir dyrt med färska kryddor under vintern och sen har de inte heller så mycket smak så innan det blir frost passar jag på att fylla på förråden. På gården (i innerstan) har jag odlat en del. I år blev det enormt mycket gräslök och jag har skurit den fint och lagt i plastburk. Den är god att ha i soppor och sallader. Salvia tycker jag också är gott. Vet inte om det är bästa sättet att frysa hela blad men det är vad jag gör iallafall. De är goda att steka i smör och ha till pasta eller lamm. På handduken ligger också Libbsticka men den tänkte jag i första hand äta helt färsk under veckan som kommer. Färsk dragon har jag redan skördat och den använder jag bl a i såser bl a den här med torkade tomater.


Inspiration till att frysa örter har jag från Jamie Oliver och jag tror att han i de allra första programmen som sändes, alltid frös överblivna kryddor. Sen har dill, persilja och gräslök alltid frysts in hos oss. Som barn på 60-talet var man inte så bortskämd med att allt fanns färdigt i frysdisken. Inte hade vi så nära till en välsorterad affär heller. Vi fick helt enkelt vara ekorrar själva. Något som jag uppskattar idag.

Bondens marknad - svartkål

Har spanat in både Tessinparkens och Katarina bangatas marknader. Den på söder är mycket större och har därför också större utbud men på båda hittade jag saker som jag tänkt mig. Idag har jag bl a köpt svartkål. Hade "bonden" inte vetat vad man skulle göra med den hade jag kanske avstått men jag fick ett muntligt recept medan han vägde mina varor och la dem i en påse. Sånt gillar jag.

Svartkålen var härlig att ta i, krispig och hård struktur. Vad smaken beträffar tror jag det är en vanesak. Speciell helt enkelt.


Stuvad svartkål till pasta
svartkål
grädde
salt
peppar

Till servering
pasta och parmesan- eller västerbottenost

Skölj kålen. Skär bort mittnerven och dela i mindre bitar. Fräs kålen i smör. Häll på grädde och låt koka en bra stund. Jag kokade den i ca 30 min. Kålen är ganska så hård. Smaka av med salt och peppar. Blanda med med den kokta pastan. Häll eventuellt på lite av pastavattnet för att få en krämig sås. Riv över ost.

10 oktober, 2008

Chokladfestival och bondens egen

I helgen ska jag på Bondens egen marknad för att köpa gröna tomater och sen ska jag se kladdkaketävlingen på Chokladfestivalen, Nordiska museet. AnnaMaria, matbloggare tävlar. Chokladfestivalen börjar redan idag och har öppet hela helgen.

08 oktober, 2008

Gammaldags paj

Vi fullkomligt frossar i goda efterrätter eftersom det finns så mycket fin frukt just nu. Den här pajen kan man göra med vilken sorts frukt man vill. Här har jag använt plommon.

Gammaldags paj
(6-8 pers)
PAJDEGSSKAL
150 g rumsvarmt smör
3 dl vetemjöl
75 g sötmandel
3 msk socker
1 ägg

FYLLNING
Säsongens bär
Socker

DEKORATION
ägg
2 msk pärlsocker

Skålla och mal mandeln. Blanda i en matberedare: smör, vetemjöl, mandel, socker och halva ägget (resten penslar man med). Arbeta ihop till en smidig deg som får vila. Kavla ut 2/3 av pajdegen till en form. Fyll pajskalet med bär. Kavla ut resten av degen och skär remsor och gör ett galler över pajen. Pensla remsorna med ägg. Strö över pärlsocker. Grädda i 175°C i ca 40-60 min. Servera med lätt vispad grädde eller glass.

Följ min blogg med bloggkoll

Burgundisk gryta

Lycka är vällagad mat och grytan hos Andreas, Min brors kokbok, låter väldigt god. Sen har han lagt in gurka till. Coolt!

07 oktober, 2008

Sesamäpplen

Åh, jag tycker mycket om svenska äpplen. De är tunnskaliga, aromrika och doftar sååååå underbart. Eftersom de just har tunt skal kan man ofta låta skalet vara kvar i äppelrätter. Här har jag bara använt en äppelpipare och tryckt ur kärnhuset ur äpplet. Hålet har jag fyllt med en blandning av rostade sesamfrön, muskovadosocker och smör. Sedan bakade jag dem på ca 200 grader tills de var mjuka. Inte dumt alls...

05 oktober, 2008

Udda bär

I höst har jag gjort många spännande inläggningar med bär och frukt av varierande slag. Nypon har passerats eller lagts in i ättika. Jag har gjort lingonpäron och ingefärspäron då jag undersökt mormors gamla recept. Rönnbärsmarmelad med äpple blev väldigt bittert och snart ska jag testa ett recept med rönnbär och citron. Den här gången har jag stoppat bären i frysen först för att få bort det bittra. Det mest udda jag gjort i höst är en likör med enbär som fanns bland mammas anteckningar. Spännande smak av skog och lagom söt var den. Mest fascinerande med bären är att de mognar i omgångar på samma buske. Därför finns det mogna blå bär tillsammans med gröna omogna bär som behöver ett år till på sig för att bli blå.

I helgen var det dags för slånbär. Du ser på bilden att bladen redan börjat ramla av. Min ena hand är full med rivmärken av slånbuskens vassa taggar, men det var det värt. Jag väntar på ett recept med mammas slånbärssaft från lillebror som gjort saften för sisådär 15 år sen. Ganska komplicerat minns han men undrade om han kunde få lite för den var jättegod.

En del av slånbären har redan lagts i sprit och socker för att bli likör. Jag minns när jag var liten och vi hade slån i frysen för att få dem frostnupna. Nu har jag gjort detsamma för jag kan inte vänta på frosten och vara säker på att jag kommer ut till landet medan det finns bär kvar.

Slånbärslikör
37 cl brännvin
250 g slånbär
100 g socker

Stick hål på bären. Lägg dem i en burk. Häll över spriten, därefter sockret. Låt stå i rumstemperatur 3-4 veckor. Skaka burken kraftigt varannan dag. Sila bort bären och häll likören på flaska.

Piffig persilja

Det blev inga trattisar för vädret var uselt och jag satt framför datorn istället. Fick mycket gjort så jag är nöjd ändå med helgen.



Den sista vitkålen stuvades och smaksattes med senap. För att piffa upp den lite hällde jag i en del finklippt persilja. Det fick mig att tänka på hur vi ungar alltid fick klippa persilja i ett dricksglas och frågade mamma - är det tillräckligt finklippt nu? Nej, klipp lite till var svaret. Det skulle vara riktigt fint. Persilja hade vi väldigt ofta i grytor och stuvningar, både för smak och färg. Idag förstår jag det men då tyckte jag inte att det var så viktigt.



Eftersom vitkålsstuvningen var relativt mager gjorde jag lite stekta äppelskivor. Här fick de smak av färsk ingefära och mörkt muskovadosocker. Jag har ofta färsk ingefära i frysen.

Med fantasi och lite fynd i skåpen kan man variera äpplen i oändlighet.

03 oktober, 2008

Trattisar

I helgen ska jag ut i skogen och håller tummarna för att jag hittar lite trattkantareller. Är sugen på den här soppan igen.

Äppelefterrätt

Hör du till en av dem som är en lyckans ost med äpplen i trädgården? Då är det bäst att passa på att göra något av dem, för det är snart förbi med äpplen i trädgården. Sen finns det bara lagrade vinteräpplen. Enklaste enkla är att steka äppelskivor i smör, kanel och socker och servera med något man gillar, grädde, glass etc.

Man kan också skala äpplet, ta ur kärnhuset med en äppelpipare. Ställ i en ugnsfast form. Fyll hålet med nötter socker och smör. Alt, ströbröd, kanel, socker och smör. Lite man tager vad man haverprincipen. Grädda i 200 grader, ca 20 min eller tills äpplet blivit mjukt. Gott att servera till glass, grädde eller en enkel vaniljsås.

Ha en skön helg!

02 oktober, 2008

Taffel är årets nättidskrift

Som Bendel skriver på sin blogg: "Det är sjysst att Lisas Förare Winbladhs generositet med bland annat kunskaper får en synlig belöning". En välförtjänt seger. Jag instämmer och rekommenderar Taffel varmt.

Jag har följt Lisa från början när sajten kom till och vet hur mycket jobb hon och gänget bakom lagt ner. Samtidigt har de delat med sig, bjudit in andra bloggare och journalister att gästblogga. Taffel tävlade i gott sällskap med bl a Carl Bildts blogg Alla dessa dagar, Vassa Eggen, forskning.se och andra namnkunniga sidor. Läs mer om Årets nättidskrift på FSK och på Tidskrift.nu.

Motiveringen för priset löd så här:

"Denna tidskrift lyckas på ett smakfullt sätt kombinera sött och surt och svårt och lätt utan att för den skull smöra för läsarna. Taffel.se inbjuder till nya smakäventyr med 314 ingredienser samtidigt som den hyllar simpla ägg som bara ska kokas. I nästan en timme. Personliga tips, råd och reflektioner samt kärleken till mat, recept, kemi, grytor och råvaror blandas med aversion mot fräscha sallader, champagne och bananflugor. Var kan en storm i en vitlökspress bryta ut? På Taffel.se – nättidskriften för alla som äter."

Grattis Lisa och alla ni andra!

01 oktober, 2008

Vitkål - basvara som förtjänar bättre

Styvmoderligt behandlad är den, vitkålen. Lite basvara, som potatis, något som tas för givet. Otroligt ändå vad den kan varieras. Det gäller bara att komma på idéerna. Just nu är vitkålen skonsam både mot plånbok och miljö då det är säsong och närodlat. Något grövre än den mjälla sommarkålen men ändå tycker jag att smaken blir fantastisk bara efter några enkla handgrepp.



Ikväll har jag gjort underbar vitkålspudding/kålpudding men började genast lista de saker jag kunde komma på som jag kan använda kålen till. Säkert finns det många fler användningssätt än de jag räknar upp.

Här kommer min lista:
Vitkålssoppa
Färsk vitkål i grova bitar med dip på creme fraiche och stenbitsrom
Kåldolmar
Stuvad vitkål med falukorv eller bräckkorv alt isterband
Pizzasallad med paprika
Bräserad vitkål i klyftor som grönsakstillbehör
brunkål (äts i skåne, framför allt till jul)
coleslaw med äpple och traditionell coleslawVintersallad

Har du fler tips?

Direktsänt

Gissa om vi hade kul. Direktsändning är inte vardagsmat. Och vi blev bortskämda. Anna Hammarén är den charmiga journalisten från P4, Lokalradion Göteborg. Intervjun ligger ca 20 min in i programmet.

Paolo och fastrarna



Paolo Roberto var en strålande talare där han stod på stora scenen och kåserade kring sin bok Mina Fastrars mat. Boken har jag redan, så många av historierna kände jag igen men jag blev glatt imponerad över hans lediga och sköna stil. Hans fina pappa satt i publiken och bara log stolt.
Kärleksfullt beskrev han sin familj, fastrarna och alla historier han skrivit ner, framför allt för att hans barn skulle få läsa dem. Maten, i boken, vet jag, är helt i min stil, enkel, okomplicerad och kärleksfullt lagad. Så som mat ska vara.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...