30 september, 2008

Hälsochoklad

Ibland blir jag full i skratt men tycker samtidigt att det är intressant. För två år sedan när jag var på choklad festivalen fick jag veta att nästa trend inom choklad skulle bli med kryddor. Vad hittar jag på bokmässan om inte en hel disk med choklad som innehåller timjan/linfrö, lavendel, ingefära mm. Och de marknadsförs med olika hälsobegrepp som rogivande, digestiv, antioxidanter, främjar kalcium intag osv. Företaget som säljer chokladen i Svergie heter Zebeda och om man vill läsa mer finns det info på newtree.be. Jag gillade timjanchokladen där linfröna kändes lite som sesamfrön i konsistensen (även om jag inte är någon chokladfan direkt). Lavendel och choklad är en kombination som jag länge vurmat för bl a för att jag bakat biskotti med lavendel, mörk choklad och salt. Mycket spännande till en espresso. Men bäst är väl ändå chokladen som heter Bikini (längst till vänster). Undras om man får till en bikinilinje eller bikinimage om man äter den....;-)

Hötorgshallen fyller 50 år

...och eftersom Hötorgshallen är ett av mina favvoställen kan jag inte låta bli att lägga ut en snutt av det pressmeddelande som de skickar ut.
Hötorgshallens 50-årsjubileum firas i dagarna tre den 2-4 oktober. Saluhandlarna har laddat upp med smakprover från hela världen. De bjuder även på guidade turer, levande musik och matlagningsuppvisningar med kända kockar.

Du hittar mer info om jubiléet under www.hotorgshallen.se.

Själv ska jag dit och fira ikväll.

Passa på och gör ratatouille

Billiga råvaror som tomater, squash, aubergine, lök och paprika, finns nu. Framför allt är det möjligt att få tag på flera fräscha, när- eller lokalodlade produkter. Kanske har man t o m ett överflöd av egenodlat i sitt trädgårdsland. Alltså är det hög tid att ta till vara på fina råvaror och bl a göra ratatouille. Antingen kan man slå upp Anna Bergenströms goda recept i Nya Annas mat eller kika på den här receptskissen en variant som jag lagade senast igår. Det blev en stor sats och resterna fryser jag in för att ha i vinter.

Uppdaterad med ny bild.

29 september, 2008

ICA-kuriren om matbloggare

Just nu kollar jag in artikeln av Måns Falk i ICA-kuriren som handlar om om matbloggare.

När tidningen kom till prenumeranterna förra veckan mailade Jesper Värn på Krubb de här underbara orden:

Fick idag Ica-Kuriren för nästa vecka och ville bara säga att
A) Vad kul att du är med!
B) Vilka bra bilder det var (i hela reportaget!)
och
C) CHIPS, vad COOL du är som liksom gör pannbiff-med-jävla-lök i ICA-KURIREN!!!


*bugningar, bockar, stående ovationer och vågen!*

Typ så.


Jag blev så otroligt glad över hans kommentar. Är glad för att han är med och liksom jag och Lotta Lundgren försöker få matlagning till något roligt och lätt.
Lotta skrev bloggen om jag vore din hemmafru på bloggen familjen bra. Hon flyttade för en vecka sen till Årets nättidskrift Taffel och har numera den här bloggen.

Hemma från bokmässan

Fyra hektiska och roliga dagar har det varit på bokmässan. Jag vill bara TACKA ALLA de som varit förbi vår monter, kikat på vår bok och kanske köpt den. Det har varit så roligt att prata med er.
Spännande att träffa Christer som mailat om baguette vs Pain Riche. Kristina på Kristinas Kastruller, som just kommit med en ny bok om pajer fick jag mig en pratstund med (se bild).

Härliga Åsa på Miss Meisters mat var en frisk fläkt. Hexmaster Peter med boken Faktoider som ofta är inne på bloggen och kommenterar kul när det gäller mat. Peters syster io som jag känner sen gammalt. Black doggy köpte en bok och pratade lite. Sist men inte minst vår kusin Helena Joelsson som är nybliven fotograf och tar underbara bilder. Vinlusen var hemma från Kina.* Roligt att få se er IRL! (maila mig om jag glömt nämna ngn här).

Sen hade jag folk på besök som varit hos oss och bott över, grannen som vi plockar jordgubbar hos, någon som hört oss på radion, kontakter hos bokhandlare som säljer boken. Wow, jag blev helt yr i mössan av alla fina kommentarer och trevliga människor!

Uppdaterad med bilder och länk

28 september, 2008

Kanal Lokal

Såhär såg det ut förrförra fredagen när Janne Berglund på Kanal Lokal filmade hemma hos oss. Inslaget kommer att sändas på lokal TV (14 ggr) i Östergötland med start torsdagen den 24 spt kl 19.30 i programmet Östgötamix. Det handlar om vår nya bok I mormors skafferi och platsen han filmar på är framför vår jordkällare som var mormors skafferi.

Kokbokstävling

Måltidsakademin på Grythyttan och Örebro universitet anordnar en kokbokstävling för åttonde året i rad. I år är det 338 bidrag som tävlar inom olika kategorier. Alla böckerna finns presenterade på avdelningen Mat och Trädgård på bokmässan och har funnits utställda under sommaren i Grythyttan. Den 18 oktober är det final och de som vinner varje kategori går vidare till tävlingen Gourmand cookbook. Fram till dess kan man rösta på sin favorit.

Vi deltar både med I mormors berså och In Grandma's Arbor och blir självklart väldigt glada om du vill rösta på oss. =)

24 september, 2008

På väg till bokmässan

Puh, då har jag lastat allt som ska med till Göteborg och bokmässan. Det ska bli kul att vara där och framför allt träffa lite bloggare från den sidan av Sverige. Vi finns i monter E02:02 så jag hoppas vi ses.

23 september, 2008

Matbloggspriset 2008

Nu går tävlingen av matbloggspriset av stapeln i höst igen. Det är matbloggarna på matblogg.se med Christopher i spetsen och Det goda köket som i samarbete kör tävlingen på nätet och prisutdelningen på mässan.

Nominera din favoritblogg på Matbloggspriset och (om du har möjlighet), kom och se vinnarna kl 12, lördagen den 8 nov på mässan i Älvsjö. Om inte annat så kom för att träffa andra bloggare och mingla lite.

Själv får jag inte vara och tävla utan har nöjet att sitta med i juryn som representant både för Stockholmsmässan och som matbloggare. Det känns hedrande och roligt. Hoppas få träffa dig i minglet!

PS Glöm nu inte nominera favvisarna bland bloggarna med en gång och sprid gärna det här vidare så att vi får många fina bloggar att välja bland. Bilder att lägga upp finns på matbloggsprisets sida DS

Fredagmiddag


Vännerna bjöd på underbart lamm. Det möraste jag har ätit sa P som tackade för maten. Och lammet hade stått inne sedan kl 7 på morgonen i 70 grader så det var verkligen mört. Klassiska tillbehör som haricots verts och mintgelé från en "gubbe" på Östermalmshallen berättade värdinnan. Hade värdinnan sagt att hon själv gjort mintgelén själv skulle vi trott henne för innehåll och återanvänd glasburk såg ut som det.

Till maten fick vi ett Club privado reserva, en modern Rioja som F lanserat på Systembolaget. Druvan är Tempranillo och årgången var 2003. Det kommer den 1 okt. Vinet doftade av röda bär, smörkola, ceder och vanilj. Smaken, där motsvarande bär kola och vanilj kunde anas, var perfekt till lammet.



När efterrätter skulle serveras hade varit i vinkällaren och hämtat ett sauternes (Chateau Suduiraut) från 1983. Sällan man dricker så ädla droppar. Jag njöt verkligen av vinet.



När hallonmarängtårtan kom in kunde man bara inte hejda sig och en jätteportion slank med lätthet ner. Värdinnan hade använt en underbar vanilj som gav gudomlig smak. Nästa gång jag botaniserar i hyllorna ska jag leta efter en liten glasburk med vanilj. Hon berättade att hon köpt alla 3 burkarna som fanns i hyllan och jag är böjd att göra samma sak för smaken var helt otrolig. Vad vi blev bortskämda hela kvällen!

22 september, 2008

Bok & bibliotek

På torsdag öppnar bokmässan Göteborg. Vi, dvs Elina och jag kommer att med Klefstad förlag ställa ut I mormors berså och står tillsammans med bl a ALF bokförlag, Kura Skymning förlag, Deckmar & Jejlid förlag, och Multimanus Böcker i monter E02:02.
Lite hembakta kakor har vi med oss och hoppas att du som läser här har tid och möjlighet att komma förbi att säga hej. Att få träffa dem som läser blogg eller bok är nämligen det roligaste som finns.

Varmt välkommen!

*Inlägget är uppdaterat med länkar till alla förlagen.

21 september, 2008

Heureka för pumpasoppa

Jag har det. Iallafall tror jag att jag vet hur den godaste pumpasoppan ska göras. En av de godaste fick vi på en väldigt enkel restaurang i Badgastein. Den var förmodligen gjord med grädde eller gräddfil och buljong. Till serveringen användes pumpaolja, (Kürbisöl), brödkrutonger och persilja. Jättegott! Här är ett recept som kan motsvara den soppa som jag åt.

Väl hemma har jag spanat och hittat pumpaolja på min närmaste ICA-affär.

Obstler och andra snapsar på Österrikiskt vis

Många bönder har tillstånd att bränna sin egen snaps. Alla möjliga sorter finns på enklare marknader. De vanligaste är nog en sk obstler på frukt vilket kan vara gjort av äpplen, päron eller plommon. Marillensnaps är gjort på aprikoser. Men det finns även mer exotiska varianter som snaps gjord på Genziana (en blå blomma), Arnika (en gul blomma) och Vogelbeeren. Den sistnämnda visade sig efter lite klurande vara rönnbär och inte körsbär som jag gissade. Vad som verkligen väckte min nyfikenhet var en snaps som gjordes på frön från kottar, Zirbenschnaps. Smaken var fin med kåda och skog. Kan verkligen rekommenderas.

18 september, 2008

Sturm eller Most - ojäst vin

Typiskt för hösten i Österrike är att dricka sturm, dvs rött eller vitt vin som bara precis börjat jäsa med mycket av sötman kvar och ganska ogenomskinligt. Drycken är rätt alkoholsvag och finns i stora flaskor i livsmedelsaffärerna. Helst ska den drickas tempererat och inte kallt. Lite senare när jäsningen kommit igång har Sturm övergårt till sk Most. Sturm och Most är gott till Zwiebelkuchen som är en tysk specialitet.

Är man i Wien ska man dessutom besöka en sk Heuriger där kallskuret samt olika sorters smaksatt färskost konsumeras till drycken. Ordet heuriger kan både betyda årets vin och ett ställe där vinet säljs. Den här länken leder till ett av de finaste heurigen jag varit på, Heuriger Weinbottich.

Vandra i alperna



Jag har fått snöra på mig vandrarkängor nästan varje dag och kämpat mig uppför vandringsleder och bergstoppar. Mer eller mindre jobbigt men tack och lov har jag inte haft varken blåsor på fötterna eller alltför mycket träningsvärk. Belöningen har varit god och annorlunda mat för vid varje topp har det legat ett trevligt ställe som serverat inhemskt.



Här är en utsikt över Gasteinerdalen. Hitupp åkte vi med två olika liftar och vandrade ett par timmar i ganska brant stigning. Jobbigaste dagen med ca 5-6 timmar av vandring men det var varmt mellan 20-30 grader och jag blev härligt solbränd.



Numera gillar jag fritatensuppe, knödlar och schweinsbraten men när jag bodde i Österrike tyckte jag att det var ganska tråkig mat.

17 september, 2008

Måsten i Salzburg



Måsten i Salzburg är ett besök på Café Tomaselli. Bara hemsidan i sig är nästan som att kliva in i annan värld. Där berättas att stället grundades redan på 1700-talet och är det äldsta sk original Wiener caféhaus i Österrike, samtida med Mozart.



Där serverade Lydia oss från en bricka hemgjorda kakor. Hon berättade att det är 8 personer som bakar på Tomasellis eget konditori och säljer bakelserna. Det är en business för sig och vi betalar det vi valt direkt till henne. Kaffet betalas separat.



På brickan finns plommonkaka, apfelstrudel, mohnstrudel och topfenstrudel. Det senare är en strudel på färskost som jag bara älskar. Mohn är vallmofrön och just nu är det säsong för dem, äpplen och plommon.



Jag väljer en topfenkuchen. Favoritkakan framför andra. Kaffet serveras med det obligatoriska vattenglaset där skeden ligger på glasets kant. Ve den som lyfter av kopp eller glas från brickan. Då kommer kyparen och lyfter på allt igen för så ska det bara vara. Det hände mig för många år sen i Wien.



Lite senare blev vi hungriga på något mera matigt och nästa måste-ställe är Sternbrauerei även det från 1700-talet. Tyvärr gör de inte längre sitt eget öl men verkar köpa in öl från andra småbryggerier. Stället är smått underbart med vackra kastanjer, parasoller, grusgård och riktigt genuin mat. Jag går hit varje gång jag är i Salzburg.



Den här gången äter vi Weisswurst, salt kringla och söt senap samt en jättegod gryta med obligatorisk semmelknödel. Självklart åtnjuts en öl till maten.

Dirndln och knödeln


Ja, då har vi varit i lederhosen- och dirndlland i en veckas tid. (Ordet Dirndl kan betyda flicka men också dräkt/klänningen som är typisk för Österrike). Den stora borgen, Hohen Salzburg överskuggar staden - mäktig och imponerande. Överallt ser man människor klädda i vackra och traditionella klänningar. (Fast jag lyckades inte fånga någon på min bild från marknaden). Män kommer verkligen med lederhosen på, oavsett figur.



Idag uppskattar jag att man kan uppleva traditioner och att internationaliseringen inte helt trängt in här i Salzburger Land. Känslan är dock tveeggad för samtidigt känner jag det inte hänt något sen jag bodde här för ca 20 år sen. Inte ett dugg! Det ligger ett lager damm över den kejserliga storhetstiden... hornknappar, gröna slag på kavajerna, tyrolerhattar, hästdroskor och jodlarbalkonger med pelargoner.



Nåväl. Resan inleddes med en tur på Naschmarkt i Salzburg, en stor livsmedelsmarknad, som hålls varje lördag på en parallellgata till Getreidegasse. Ett av mina älsklingsställen. Här fick jag verkligen mitt lystmäte ifråga om regionala produkter. Över dem ligger inget damm utan de utstrålar en fantastisk fräschhet.





Vi spanade in helt färskt selleri med bladen kvar, något som jag aldrig sett förut. Längst inne på Naschmarkt kunde man köpa olika sorters regionala korvar med stark eller söt senap. Till vissa korvar serveras färsk, riven pepparrot och en semmel dvs en småfranska.



Jag köpte ett härligt fruktbröd där bl a fikon, aprikoser, katrinplommon, torkade äpplen och nötter ingick. Brödet skulle hålla sig i veckor men så länge kunde vi inte hålla oss utan det har varit bra mellanmål när vi vandrat.



Vidare kikade vi på alla slags knödlar som man kunde köpa; spenat, semmel, speck, leberknödel mm. Goda i soppor och som tillbehör till grytor eller stekar.



Samma stora utbud gällde kringlor som både var söta, salta, mjuka, hårda och smaksatta med olika saker.

15 september, 2008

Carpaccio som en italiensk målning

Efter att ha jobbat en hel helg och 40-årspartaj på natten emellan lördagen och söndagen fanns helt enkelt ingen ork kvar för några kulinariska äventyr i köket. Det är sällan att jag njuter av restaurangmat men den här goda carpaccion bara smälte i munnen - och DET på den lokala pizzerian. Pizzan lade sig sen som en sten i botten av magen. Det var bra med doggybag. Jag somnade nästan där jag satt vid bordet och det är tur att det bara var några meter hem till sängen.

Läs här om varifrån det vackra namnet på maträtten kommer.

Karl-Johan

Tyvärr har tiden inte räckt till för att gå i skogen i höst och det här är den enda Karl-Johan som jag har plockat.

Jag valde att servera den helt au naturell och skar tunna skivor av svampen. Ett par droppar vinäger, lite tryffelolja samt salt och peppar blev de enda tillbehören. Jättegott som förrätt.

14 september, 2008

Sagogryn

Är det någon som vet var man köper sagogryn? Vi var med i Sydsvenskan med recept på Sagosoppa den 7 sept* och frågan kom från en läsare i Skåne. Jag har köpt mina gryn på Netto i Simrishamn men visst måste det finnas på fler ställen eller...?

*Tyvärr finns ingen länk till arikeln.

Middagskorgen

Middagskorgen är ett litet företag i tiden som lanserar en tjänst som heter just middagskorgen. Vem vill inte ha hjälp med att få en middagskorg levererad hem till dörren? Tjänsten finns nu i Kalmar men vem vet om det går bra kanske den kommer att finnas på fler ställen. Första middagskorgarna levereras den 15 sept.

Middag i höstens tecken

Jag gillar att laga av de produkter som finns just nu. Godaste smakerna utvecklas när det är säsong och jag inbillar mig även att de innehåller mest näringsämnen också. Dessutom blir det ekonomiskt för miljö och plånbok att köpa säsongens saker.



Vem kan motstå en kantarellmacka? Lättare och godare kan det inte bli.



Fin squash finns just nu och blev grunden till en av de läckraste soppor jag någonsin gjort. Svampbuljongtärningen var avgörande för smaksättningen. Ett par salviablad, lätt frästa i smör blev fina och gav läcker smak till soppan.

Squashsoppa

1 stor squash
rester av Kavli mjukost
en skvätt crème fraiche (34%)
1 st svampbuljongtärning
salt

Skär squashen i bitar och fräs i lite smör. Tillsätt en aning vatten, mjukost, crème fraiche och svampbuljongen. Låt koka tills squashen är mjuk. Mixa i matberedare eller med mixerstav. Smaka av med lite salt.



Avslutningsvis enklaste, enkla äppelkakan, serverad med en skvätt grädde eller en glasskula. Hela middagen var helt vegetarisk dessutom.

Äppelkaka

Skala och kärna ur ett par äpplen. Dela i mindre bitar och lägg i en smord ugnsfast form. Strö över ströbröd och lite socker. Klicka över margarin och häll på en skvätt vatten. Grädda i ugnen på ca 200-225 grader tills äpplena fått färg.

09 september, 2008

Vegetariskt och kräftfest

Vännerna bjöd in på fest i skärgården och vi tog båten dit.

Till lunch bjöds på fantastiska läckra vegetariska rätter. Bl a en sallad med beluga linser. Nu måste jag själv hem och göra något med påsen som ligger i skafferiet.

Bröd från Valhallabageriet med fetaoströra smakade fågel till spenatsoppan smaksatt med spiskummin vilket kändes nyskapande och spännande.

Avslutningsvis trakterades vi med egenrörd hjortronsylt och chokladkaka.

Konstigt nog fanns det plats för en försvarlig mängd Vätternkräftor på kvällen.

Värden öppnade också en riktigt gammal flaska vin och demonstrerade en smart korköppnare som inte smular sönder korken om kort och flaska har fått några år på nacken. Anekdot i sammanhanget är att man även kan försluta flaskan och ryktet förtäljer att kypare kunde smygsmaka på buteljer genom att använda den här typen av korköppnare.

08 september, 2008

Spaningar på Formex


Här kommer mina span på Formex (design och presentmässa) häromveckan. Vi stod ju själva och ställde ut i området Tasty Things och tasty var det runtomkring oss. Mitt emot stod Birgittas matbod som vi känner sen gammalt då Hans Tunhov bor hos oss varje höst. Deras citronhonung är en hit liksom valnötshonungen som jag gillar skarpt. Jag har också köpt deras tomatmarmelad som är supergod till ostar.



Lite längre ner stod La Praline. Jag spanade in deras chokladspread att värma i mikron, till pannkakor eller doppa färsk frukt. Eller som en av reklambilderna föreslog till kroppsmålning ☺. Ha ha. Med lite fantasi var användningsområdena flera.



Jag testade deras chokladtryfflar, en med chili, en med krossade kaffebönor i och en med whiskey. Den med chili smakade inte så mycket chili tyckte jag men Anette som presenterade tryfflarna tittade bara på mig med glimten i ögat och sa…vänta du bara…och en stark härlig chilismak spred sig i gommen. De var verkligen goda. Spreaden var väl inte riktigt ”my cup of Tea”.



Runt hörnet låg nästa spännande utställare, Nibble gård. Alla deras produkter är gjorda på svenska produkter, förutom vaniljstång och citron som vi inte får tag på naturligt, sa Roland Eriksson leende. Bondens glögg på äpplen, svarta vinbär och kryddor var god och alkoholfri. En riktigt god fikonmarmelad med balsamico med syra som bryter fint till ost men det som jag verkligen gillade var en lingonmarmeladen smaksatt med vanilj. Roligt med en fast konsistens på lingonen och ytterligare ett användningsområde.



Jag hittade mineralvatten med smak av älggräs och skvattram hos Svenskt mathantverk, vatten som jag även hittat på Cajsa Varg på söder. Annorlunda och jättegott.



Svenskt mathantverk förde också rosenhonung som är en favorit.




Scandchoco
hade fantastisk vackra förpackningar och underbar choklad bl a med smak av svarta vinbär och med blåbär överdragen med vit choklad.



Men jag är tokig i chilismak och en sort som föll mig på läppen var chilinötter med mjölkchoklad. Jag var tvungen att ”provsmaka” flera gånger. =)



Olika vackra tepåsar och andra förpackningar tilltalade mig också. Se extra på den som är en trekant med ett vackert löv att hålla i.


The Colonial tea company
stod till höger om oss med vackra och väldigt goda teer. Vilken är din favorit frågade jag? Det röda med enchinaea fick jag till svar. Efter provsmakning kan jag bara hålla med. Verkligen supergott tea. Batteriet var slut i kameran och tyvärr har jag ingen bild men kika hos lillasyster Elina så har hon plåtat.



Sista spanet var snett mittemot oss hos Alterhedens rabarberi. Favoriterna var rabarberlakrits marmelad och rosenmarmelad. Till rabarberlakritsen var rådet att äta riktigt starka ostar. Ju starkare ost desto läckrare smakkombo. Återstår att pröva.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...