29 augusti, 2008

Formex

Det är hektiska och spännande dagar som utställare på Formex. En vän till oss tog en fin bild på lillasyster Elina i vår minimala monter. Handvävda gardiner från Skåne, några kakformar, en grissla och omslaget till boken i A3 format ramar väl in våra 2*2 m. Vi står i området som heter Tasty things, så vi har chokladtillverkare, goda juicer och marmelader som grannar. En liten rapport kommer snart.

I montern har Elina har gjort ett fantastiskt jobb. Hon har pratat med både blivande kunder och lite journalister. Några matbloggare smakade på maränger och hängde en stund hos oss. Bl a Annes Food, I lilla Myzans kök, Ragazze och Brax on Food. Jättekul!

Trevlig helg!

26 augusti, 2008

Formex

I slutet av den här veckan och i helgen ställer vi ut på Formex med I mormors berså. Tema på mässan i år är Celebrating Traditions vilket passar oss som hand i handsken med de gamla recepten. Är du på mässan är du välkommen förbi monter C06:63. Självklart bjuder vi på en liten kaka.

24 augusti, 2008

Nypon i hällregn

Äntligen har jag kommit igång med lite träning. Vi ska ju vandra i alperna om några veckor och ångesten infinner sig. Ska jag orka gå dagsmarcher och hinner jag träna något innan vi åker? Jag är ju ingen träningsmänniska även om jag har en bra grundkondition. Med vandringskängor och stavar travar jag på i högsta fart i Hagaparken. Häromkvällen såg jag i ögonvrån de mest fantastiska nypon jag någonsin sett. Det var inte vresrosens utan någon mellanting mellan vilda små och stora vresros. Kanske är det en egen sort. Nästa kväll hade jag påsar med mig för att plocka de mörkt röda, stora nyponen. Det började regna så smått när jag klev utanför dörren. Inget att vara rädd för tänkte jag och det slutar nog snart. När jag nådde parken regnade det lite mer men jag fortsatte för rundan skulle ju avklaras. När jag nådde de första träden i parken började jag ta skydd. Det slutar nog snart tänkte jag. När det regnade än värre började jag gå igen för jag måste ju hem nån gång. Det regnade mer och mer och jag har nog aldrig sett dess make. Snart var jag våt in på bara kroppen. Det där med att gå in kängorna med våta sockar behöver jag inte tänka på. Vattnet kippade mellan tårna. När det regnade som värst nådde jag nyponbusken. Alla bären åkte raskt ner i påsen. Ingen såg mig utom en kille med hund som stod under ett träd. Men varför skulle han bry sig om en galen tjej som står i ösregn med åskdunder och blixtar och plockar nypon i parken. Till slut gav han också upp tanken om att regnet skulle avta och lunkade iväg, genomvåt.

Väl hemma klöv jag nyponen ochgröpte ur "klipulvret" med en sked. Sen koktes de med lite vatten och passerades till en tjock välsmakande puré. Det blev inte så mycket men är väl så koncentrerat att det kan bli både nyponsoppa, kräm och tårtfyllning av resultatet. Att det dessutom kryllar av c-vitaminer gör inte saken sämre.

19 augusti, 2008

Fest med äventyr

Fest, fest, fest. Alla syskonen var hemma och firade en födelsedag. Det är en prestation för vi är fem syskon som är utspridda på olika ställen i världen. Roligt att ses och roligt att allt var så fint hemma. Ogräs var bortrensat, gräset klippt och den lilla vinterträdgården upputsad.




Gästerna hälsades välkomna med en läskande fläderdrink. Att blanda hemgjord flädersaft med loka citron och kanske lite vodka blir väldigt gott. Mycket loka och lite saft gör drinken fräsch och den känns inte söt. Till det serverades smördegsstänger med ost.



En trappa ner väntade sedan varmrökt lax med nässelsås och kuvertbröd/rosenbröd. Den vanliga varmrätten som alltid går hem var varm rostbiff, nobissås på mammas vis, inlagd gurka, gelé och grönsaker.

Nässelsås
förvällda finhackade nässlor
crème fraiche (34%)
söt senap
dijon senap
citron
salt

Blanda nässlor och crème fraiche. Smaka av med senap, citronsaft och salt.




Efter varmrätten fick alla ta på sig en varm tröja och rejäla skor för avfärd mot okänt mål. En äventyrsvandring på slottet Ekenäs. I mörker blev vi guidade från källare till tak. Slottets historia och invånare beskrevs i mörkret liksom diverse tortyrmetoder som skulle varna andra från brott.

Väl hemma serverades glass och senare på natten lite födelsedagstårta.

Sommarens sista suck

Nu gäller det att passa på och grilla och njuta av sommarens sista sköna stunder (mellan regnskurarna). Vi njuter ugnsbakade potatisar med grillad karré. Potatisreceptet fanns någon gång i Allt om mat men vi låter potatisarna grilla för sig en dryg halvtimme innan övriga ingredienser läggs på långpannan och det hela får lika mycket tid till i ugnen. Till det gillar jag min svägerskas sås med chiliketchup och curry. Curry blandas i ketchupen tills man får en bra stark smak. Den är jättegod! Marinaden på karrén har vi skippat då det inte känns som om den tillför något. Köttet är gott i sig.

Potatis i ugn
Små jämnstora potatisar
röd paprika i större bitar
rödlök i klyftor
vitlök, hela oskalade klyftor
timjan
salt
peppar ur kvarn
balsamvinäger
olivolja
socker (en gnutta)

Baka potatisen 30 min i ca 200 grader. Lägg på övriga ingredienser och blanda om. Låt stå i ungen ytterligare en god stund tills potatiserna är mjuka. Kan ta uppemot dryga halvtimmen. Vid servering läggs färsk timjan på som dekor.

Andra bloggar om ,

12 augusti, 2008

Sista paret ut



Nu var det sista bröllopet som hölls på vår gårdsrestaurang. Tråkigt och kanske lite skönt på samma gång för mamma och pappa är pensionärer sen länge. Här ser du matsalen som är uppdukad till fest. Restaurangen ska helst arrenderas ut. Är det du som är intresserad som läser det här?

Håll koll med kul sajt

Jag kollar min statistik ganska så regelbundet för jag är nyfiken på varifrån trafiken till bloggen kommer. Hittade då Foody som är en sajt som håller koll på vad som händer hos matbloggarna. Riktigt kul att ligga på första parkett när man lagt upp någon bild och det visas på Foodys sida.

07 augusti, 2008

Dagens fångst - näbbgädda

Nån som ätit näbbgädda? Den här låg i plastbacken med dagens fångst men jag vågade inte köpa den för jag hade ingen idé om hur den ska tillagas. Någon berättade vänligt för mig att den har gröna ben.

Däremot köpte jag pinfärsk rödspetta.

Mitt i stormen

Stormen har bedarrat men när det var som värst regnade det in genom springor på dörren för att regnet tryckte på så. Jag försökte ta en bild men hela objektivet blev väldigt blött så man ser knappt att vågorna nedanför huset slår emot stenarna. Innan vi gick och la oss laddade vi upp med stearingljus och tändstickor utifall strömmen skulle gå.



Vi kände att det var rätt bra att sitta inomhus och njuta av stuvad abborre. Jag gillar det gamla receptet från Blå Porten som kan spåras till 1600-talet. Fortfarande mkt gott och bara enkla råvaror. Just det där med att gnida in med ättika tycker jag extra mycket om. Det ger god smak och fasthet till fisken. Du ser receptet nedan. Eftersom jag har gott om gräslök lägger jag till det och har säkert mer persilja och dill också än vad som anges. Kokta grönsaker är alltid goda tillbehör, som potatis och späda morötter.

Stuvad abborre
(4 pers)
600 g rensad abborre
¾ msk salt
¾ tsk matättika
2 msk smör
4 msk hackad persilja och dill
1 ½ msk mjöl
1 ½ dl vatten

Gnid filéerna in och utvändigt med salt och ättika. Lägg dem i en smord kastrull med resten av smöret, persilja och dill. Sist tillsätts en redning av mjöl och vatten och får småkoka under lock ca 10 min.

06 augusti, 2008

Sommarrysare och krusbär

Pang sa det. Dörren bakom oss blåste igen och det var becksvart. Vi hade av nyfikenhet gått in båda två i ett utrymme som är avsett för tekniska saker för sommarhuset. Utrymmet är nyuppmurat så inga handtag satt i dörren. Inget fönster och inget ljus. Många tankar rusade genom min hjärna. Som, vem kan höra oss? Ingen. Vem kommer hit nästa gång? Min bror om två dagar. Det var strax före lunch. Jag var vrålhungrig och vi stod där i målarkläder. Det är alltså så det känns att vara instängd. Lite lätt panik uppbröt. Vi började treva längs golvet. Jag hittade en del av ett handtag men viktigaste delen saknades, nämligen en fyrkantig "pinne" att sticka in i själva dörren. Jag släppte handtaget igen. Efter någon minut höll Fredrik upp "pinnen" som inte fungerade utan handtaget. Mina fingrar trevade längs betonggolvet. Bara gamla stumpar av elskrot. Ha, jag fick tag i handtaget och vi var ute i solljuset. Brrrr, det här är inget jag vill vara med om igen.

Utanför den där dörren, där vi gick in, växer mormors gamla krusbärsbuske. Efter sådär en 40-50 år bär den fortfarande fantastiskt mycket frukt. Allt plockas av varje sommar. En del snoppas, en del fryses utan att snoppas för de går att göra iordning även när de är frysta. Några användes till pajer. Här är mitt favoritrecept som jag använder till all slags frukt. Lika gott varje gång.

Lättgjord paj med krusbär
175 g margarin
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
krusbär
socker

Smält margarin och blanda ihop alla ingredienser och tryck ut i en pajform. Koka sönder krusbären en aning. Sockra. Häll över bär men inte all vätska. På bilden har jag lagt till några röda vinbär för att få färg och mer syra. Grädda i 225 grader i ca 20-25 minuter.

05 augusti, 2008

Makaronipudding

Det här gjorde du bra älskling säger Fredrik. Åh, vad gott! Vi är väl inte helt sunda alltid utan gillar att äta pasta med grädde ibland. Grundade gjorde vi med en bönsallad och en enkel tomatsallad var tillbehör till själva puddingen. Lite nyttigt iallafall...

Makaronipudding
3 dl okokt penne
ca 1 dl skinka
broccoli
1 dl vispgrädde
3 ägg
3/4 dl mjölksalt
peppar
1 tsk oregano
1/2-1 dl vällagrad ost

Koka pastan i saltat vatten. Lägg pasta, broccoli och tärnad skinka i en smord form. Vispa ihop grädde, ägg och mjölk med kryddorna. Blandningen ska smaka lite extra salt för att ge god smak åt puddingen. Häll blandningen över pastan. Strö över osten. Sätt in i ugnen och grädda i 225 grader tillsäggstanningen stelnat. Kan ta uppemot en timme.

04 augusti, 2008

Sylt av Mahonia

Nä, den gillade jag aldrig. Så säger min lillebror Lasse om mahoniasylten. Svaret gör mig ännu mer angelägen om att prova sylten igen för jag kommer ju ihåg att mamma gjorde den då och då när vi var små. När den är klar visar det sig att den smakar ljuvligt med filmjölk. Tuggmotstånd har den med sina många kärnor. Antagligen är den god med vaniljglass. Den mörka svartlila färgen lovar en vacker efterrätt.

Mahoniasylt
1 kg bär
ca 800 g socker
1 dl vatten
natriumbensoat

Repa av bären från stjälkarna. Skölj dem. Koka på svag värme tillsammans med socker och vatten i ca 15-20 min. Skumma sylten (skaka på grytan så samlas skummet i mitten av kastrullen). Tillsätt natriumbensoat. Häll på väl rengjorda, varma burkar. Förslut.

03 augusti, 2008

Nyponsallad

På Apelrydsskolan i Båstad gick jag en termin för att lära mig mer om hushåll. Vi bakade mycket, vävde egna linnehanddukar, filtar och trasmattor. Jag sydde t o m en dräkt i rutigt ylle. Flera kilon tyngre blev jag under den hösten för det fanns mycket godsaker.
I köket syltade och saftade vi. Den inläggning jag kommer ihåg bäst från den här tiden är just den med nypon eftersom mamma inte gör den och det var nytt för mig. Vresrosen är bra att använda här då den har stora frukter som är lätta att göra iordning.



Nyponsallad
Till varje kg nypon
2 msk 24%ig ättika*
7 dl vatten *
500 g socker
2-10 nejlikor
2 bitar kanel eller skal av ¼ citron

Snoppa och klyv nyponen. Kärna ur dem med en liten sked. Skölj dem. Skär av tunna bitar av citronen. Koka en lag med med kryddorna. Lägg i nyponen och låt dem koka upp. Häll i en burk och förslut.
Inläggningen är god till kött.

*Uppdaterat

Blåbärsgrottor

Inspirerande att läsa hos Kryddburken om blåbärsgrottor. Samma recept som hallongrottor men med blåbärssylt istället.

Lokala ostar från Österlen

Efter en dags arbete med målning av vindbrädor och gavlar är vi bjudna till vänner som köpt hus nära Östra Hoby. Huset de har är charmigt blont, ljust grå målade golv, vackra svarta spisar. Svarta gavlar och detaljer som liksom vårt hus behöver öm omvårdnad.



Vi bjuds på god grillad kyckling, sallader och rödbetor gratinerade med getost från Vilhelmsdals gårdsmejeri.



Men inte nog med det. Ostbrickor trollas fram med mer get-, krydd-, en underbar grönmögelost och en ost som kallas den lilla fästmön från nämnda tillverkare. Riktigt bitsk i smaken är hon, fästmön, god tillsammans med en kvittenmarmelad och fantastiska belgiska kex.



De belgiska kexen med olika sorters frön, skymtas bakom ostarna. Den lilla fästmön är den runda som ligger längst fram.

02 augusti, 2008

En halv grek och en skåning

Grekiska och skånska rötter möts. Vinden drar genom håret i solnedgången och vildgässen flyger i v-formade sträck ovanför oss. Vi lyssnar på varandras spännande historier om sjökaptener, spöken utan huvud som försvinner ner i mörka hål, om fynd från gravsättningar under möllor och en fibula (spänne) i form av en hjort. Samtidigt som vi njuter av maten beundrar jag det vackra fatet med snäckor från Eva Gernandt (Skillinge) och dricker rosevin ur glas med design av Anders Wingård i Baskemölla.



Maten är underbar. Färska rödbetor och tzatsiki à la grek. Kokta färska bönor och halverade tomater rakt upp och ner. Fläskkarré med färsk timjan sprider angenäma dofter från grillen. Serveras med citron förstås. Till sist en skål med Ajvar relish. Vi har det bra i skymningen.





Rödbetorna smakar lite som om man tillsätter bladspenat till kokta rödbetor. Skulle tro att det går att tillaga så om blasten är ful och trist.

Rödbetor på grekiskt vis som jag tror värdinnan lagat dem
Rödbetor med blast
vitlök
olivolja
rödvinsvinäger
salt
peppar

Rödbetorna rengörs väl. Skaften och blasten hackas i grövre bitar. Både rödbetor, skaft och blast kokas i vatten. Ta upp blasten och låt rödbetorna koka mjuka. Skala dem genom att trycka bort skalet och ansa med en liten kniv. Dela dem. Hacka vitlök, blanda med olivolja och vinäger. Tillsätt rödbetor och blasten. Smaksätt med salt och peppar.

Tips! Istället för olivolja är Gunnarshögs rapsolja väldigt god. Finns att köpa på Ingelstad kalkon i Stockholm eller livsmedelsaffärer på Österlen.

01 augusti, 2008

Besk och malört

Intill vårt hus finns det ett fält med skräppor, gullris och....malört. Malörten har precis börjat blomma och jag bryter ett par kvistar för att krydda snaps. Doften från kvistarna sprider sig och jag drar in den med välbehag. En kvist får dra i en flaska med Brännvin Special tillsammans med en sockerbit eller lite honung. Antingen tas kvisten ur efter sisådär 10 dar eller så får den vara kvar som dekoration. Sedan späds essensen till önskad smak.

Egentligen ska malörten skördas den 24 augusti på St Bartolomeidagen men det viktigaste är att den blommar när man ska krydda brännvinet.

Med cykel och apostlahästar i Skillinge

Det är något visst med luften, doften och ljuset på Österlen. Intensivt som om allt måste göras nu och på vintern får man vila. En tur till cykelhandlaren i Borrby för att byta innerslang. Måla, rensa i trädgården. Plocka bort i högarna efter reparationer på huset. Fixa cykeln.

Vi cyklar längs havet bort till stranden nära Kyhl. Sadeln på cykeln sitter löst och jag rättar till den varannan minut. Solen lyser intensivt och havet har en läcker mörkt blå nyans. Det doftar starkt av tång i Norrekås. Vid Örnahusen försvinner dofterna igen. I horisonten kan man se Bornholms konturer. Cykelbyte halvvägs så att jag får minicykeln. På vägen vinkar vi till den lokale fiskaren som sitter och samspråkar med någon på en bänk. Plötsligt hoppar kedjan av på cykeln med den lösa sadeln. Vi orkar inte så långt som vi tänkt oss. Hemvägen blir något mindre enkel. Halvvägs hoppande med foten på trampan, halvvägs promenerande. Något varma är vi tillbaka i Skillinge för att njuta av den milda kvällsbrisen, ta en sedvanlig promenad och beundra båtarna i hamnen. Till middag blir det rökta flundror som inhandlats hos Skillinge Rökt och fisk.



En del kvällar är vi nere efter att mörkret har fallit. Någon tar djärvt av sig badrocken, kliver ner för badstegen och tar sig ett kvällsdopp i hamnen vid skenet från ledfyren. Säger att det är skönt. Brrrr!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...