27 juli, 2008

Kamskogs krog i Simrishamn

I Simrishamn finns det många matställen att välja på längs huvudgatan. Sommartid är den en gågata och kantas av kaféer och restauranger. Ett av mina favoritställen är Kamskogs krog för där vet jag finns en härlig innergård att sitta på. Lite småsvårt att få bord. Efter en stund blir det iallafall något ledigt och vi kan njuta av en quinoasallad med mozzarella och melon. Personalen är supergullig och när kocken går över gården för att hämta saker ur frysen ser jag att det står Grythyttan på förklädet. Alltså ingen överraskning att det vi äter är gott.


Ett litet leende kan dock vara trevligt att få när man frågar om lediga bord på innergården...även om det är småstressigt.

26 juli, 2008

Kultur i Skillinge

Att vara här på Österlen är verkligen sommar för mig. Vi går runt i sträddena och njuter men först tar vi en tur upp förbi Skillinge teater.

Jag får för mig att jag ska hälsa på Maria Lancing som bor mittemot i Möllan och fråga om jag får köpa ett av hennes vackra, ristade ägg. Att rista ägg är en gammal tradition från hennes farfar. Med en kniv ristas motiven in och för det mesta föreställer de vackra skepp från kusten.


Sedan promenerar vi vidare upp mellan fälten och njuter av böljande korn, gul renfana och torra fröställningar längs vägrenen. Renfanans blommor kan man använda för att krydda brännvin. Någon berättade att om bladen används kallas det för gubbaskägg men egentligen kallas hela växten även för gubbaskägg.



På vägen till hamnen ser vi en häger som trycker vid vägkanten.



En sväng förbi det lilla muséet med fler skeppsmotiv tryckta på tyg som också Maria har gjort. Ett sådant kommer att pryda min vägg i Skillinge men ägget det vill jag ha med mig till Stockholm för att kunna njuta av varje dag.

Grön bulgursallad och linskräm

Väl framme i huset är det inte någon latmanssemester. Det ligger lager och åter lager med murbruk, träbitar och annat som blir kvar när man gör en omfattande renovering. Hela dagen har vi röjt delar från tegel, lekasten, träbitar och massor av spik.

Snabbt in i köket plockade jag fram bulgur från gårdagen för att göra en sallad. Perfekt, mättande och enkel sommarmat. Felläsning i receptet gav den här kryddgröna salladen. Kryddorna skulle varit i en kycklingbiff. Att köpa kyckling skulle ta tid som inte fanns, så tillbehöret blev en burk tonfisk och färska tomater. Till det gjorde jag en linskräm som jag säkert kommer att göra igen. Inga exakta mått utan här får man smaka sig fram.

Bra tips i boken var att koka dubbel sats bulgur och spara några dagar. (Boken är Klaras goda GI-dagar).

Grön bulgursallad
2 dl bulgur
massor med
persilja
gräslök
timjan

Koka bulgur i lätt saltat vatten 10-12 min på svag värme. Ca 1 dl per person går åt. Häll av överflödigt vatten. Låt kallna. Hacka alla kryddorna fint. Smaksätt salladen med salt och peppar.

Linskräm
kokta röda linser
olja
vinäger
salt
peppar

Mixa eller mosa linserna med lite olja. Smaka av med vinäger, salt och peppar.

25 juli, 2008

På väg till Skåne

Ska vi äta under gång frågar Fredrik? Nej, vi är inte på en båt utan han menar att vi ska dricka kaffe och äta i bilen istället för att stanna och rasta. Vi är på väg till Skåne. Vid Vätterns strand stannar vi till helt kort. Jag hämtar matsäckskorgen ur bakluckan och så kör vi igen. Lite kaffe, några små smörgåsar smakar utmärkt där vi susar fram i skymningen. Sen en chokladbit för att avsluta det hela. Jag måste säga att jag föredrar min egen medhavda matsäck framför drive-in på MacDonalds. Förra gången på vägen upp blev det en snabb hamburgare men jag kände mig inte på långt när så nöjd som jag var med min enkla kaffe och smörgås. Inte heller Gyllene Uttern har fallit mig på läppen. Det tar timmar att beställa, äta och få in notan. Nä, vi äter ibland under gång. Annars är rastställen på vägen Svartån efter Linköping, Vista Kulle vid Vättern och ett ställe till vid en sjö.

Vi passerar mörkaste Småland lyssnande på sommarpratarna som vi laddat ner i poden och kopplat till bilradion. Antonia Ax-son Johnsson, Filippa Reinfeldt, Pernilla Wahlgren, Leif Silbersky, Fredrik Härén, Margot Wallström och Peter Poker Wallenberg. Poker känns som den mest intressanta då han verkligen har jobbat sig igenom Grand Hotells alla olika delar. Hans beskrivning av köksbod, hur kaffe kokas 20 timmar om dagen mm är kul.

Gemensamt för flera av sommarpratarna är att de av föräldrarna fått rådet att göra det de gillar, för då kan man också bli bra. Varför, undrar jag för mig själv, försöker man i livet med så många saker som man är halvbra på? Jo, för att man för det mesta måste överleva och försörja sig. Att man tyvärr inte tror tillräckligt på sin förmåga och antagligen skulle kunna försörja sig bra på det man tycker är roligt. Sen något som förenar de här pratarna är deras livsglädje. Den riktigt strömmar ut i etern.

Jag är på väg till mitt sommarland i bästa sällskap; Fredrik, matsäck och sommarpratare. Det ska bli underbart att komma ner även om vi mest kommer att jobba med att fixa hus och trädgård.

18 juli, 2008

Mottagning - the old fashion way

Åh, jag gillar att få uppvakta någon som har mottagning. Det låter lite gammaldags men är ett fint sätt att visa sin uppskattning till ett födelsedagsbarn. Varför ska alla åka bort vid en större födelsedag? Är det rädsla för att ingen ska komma ihåg. Man lurar ju alla på ett tillfälle att vara tillsammans och kanske säga några väl valda ord. Att sen komma i efterhand och gratulera är inte samma sak. Jag kommer ihåg när farmor fyllde 105 år. Hon hade önskat sig smörgåstårta. Massor av människor kom och även lite mera officiell representation från organisationer där hon varit verksam. Det tyckte jag var trevligt för varför ska man gå på begravningen om man inte har glatts tillsammans i livet?



Igår var jag iallafall på en mycket trevlig tillställning. Måste medge att jag trott den skulle vara kortare men plötsligt öppnades dörrarna till köket och en vacker buffé var framdukad. Snabbt upptäckte jag att organisatören bakom hette Christina och har en ledande befattning på Kleins Corner. Dagligen serverar de 8 000 portioner inom skolvärlden samt catering. Hon var systerdotter till jubilaren och tillsammans med mor och moster m fl hade hon fixat otroligt god mat. Jag tyckte mycket om att de hade ansträngt sig att hitta favoriträtter som födelsedagsbarnet uppskattade extra. Avslöjas kan ju att det även är rätter som jag själv tycker är extra goda. På buffén stod gubbröra, västerbottenpaj, kräftströmming, ädelostpaj, skaldjurs/laxpaté, vitello tonnato (kalvstek med tonfisksås), en camembert med pinjenötter, aprikoser och honung (som vi själva gör till våra glöggpartaj) och kuvertbröd. Efter det dukades det upp en ljuvlig jordgubbstårta och ytterligare någon tårta med mandel. Alltså, vi nästan rullade därifrån många timmar senare mätta och belåtna mycket glada över att ha fått vara med och uppvakta.

Fruntimmersveckan

Det är lite festligt att Fredrik inleder fruntimmersveckan och jag själv avslutar den med Christina. Vi har dessutom ett par till i vår bekantskapskrets om heter just Fredrik och Cristina (italiensk stavning). Grattis alla namnsdagsbarn; Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma, Fredrik och Christina.

Tårta kommer från en uppvaktning på jobbet. Det är Älvsjö konditori som har bakat och de är duktiga på alla sorters bakverk.

17 juli, 2008

Lyssna på bakning från Klefstads kök

Mamma och jag fick besök av P1 meny och här kan du höra om Moster Annas nötkaka som vi bakar hemma i köket medan vi blir intervjuade om I mormors berså och vaxduksböckerna. Ca 42 min in i sändning kommer inslaget med oss.

Du kan också läsa om In Grandma's Arbor, boken översatt till engelska och som kom 1 juli.

13 juli, 2008

Hallongrottor

Nu mognar hallonen och det är perfekt att göra sylt som bl a används till hallongrottor eller till rulltårta.

Hallongrottor (Gerty)

ca 60 st
200 g margarin
1 dl socker
3½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
små kakformar i papper

FYLLNING
fast hallonsylt

Smält margarin. Blanda alla ingredienserna till en deg i matberedaren. Forma till bollar, något större än hasselnötter. Lägg dem i små pappersformar. Gör en fördjupning i varje boll och klicka hallonsylt i mitten på varje. Grädda i 175°C 10–12 minuter i mitten av ugnen.

Potatisen blommar

12 juli, 2008

Pepparrot

*Uppdaterad med ny bild.

Burkbytarkväll

Diverse burkar med mer eller mindre mysko innehåll hittade nya lyckliga?? ägare. Mest åtråvärd var de finska riskorna som bytte ägare gång på gång då någon antingen fick välja en ny burk på bänken eller ta en burk från någon som redan fått en. Det var burkar med vongole, gräs, gurami, marmelader och annat som man inte ens i sin vildaste fantasi kunde tänka sig. Den som undrar om burkarnas innehåll kan läsa mer hos Lotten som bloggade direkt från matlabbet. Själv fick jag en flaska Black balsam. Många gissade att det var soja, men det var sprit, 45%ig, typ magenbitter, som jag råkar gilla i små mängder. Den är både stark alkoholmässigt sett och har en genomträngande smak av örter som är bra när man har ont i magen. (men jag dricker den då och då för smakupplevelsen är speciell).

Lisa, som hade bjudit in till eventet på matlabbet hade fixat fiiiina, goda tilltugg. Tackar!

Andra bloggare som blottade sina burkar var Vinlusen (hemma från Kina), ung farbror, Brax on food, Stationsvakt, Malin från Vetenskapsbloggen, Doris och Rita. Den som inte är nämnd mailar mig så lägger jag upp en länk.

Uppdaterat: Lisa skriver här om burkbytarkvällen och har ännu fler bilder.

Isad skakad men inte rörd

En iced shaken latte med vaniljsmak gav en härlig svalka under markisen på Muggen i Götgatsbacken. Tilläggas kan det ju att regnet öste ner men Anne och jag satt i skönt skydd och pratade mat och annat viktigt i livet som t ex den nya Iphone som hon inhandlat och försökte mobblogga med.

10 juli, 2008

Lat sommarmat

Inspirationen tryter och älsklingen säger fixa något som är gott och fräscht, kanske något med räkor. Mina raska steg styr mot mataffären. Väl därinne vandrar jag runt helt utan någon som helst aning. Räkor var önskemålet. Jag vrider och vänder på förpackningarna i frysdisken. Skalade eller oskalade. Sen har jag det. Varför inte en 70-talssallad à la öppna burkar. Hos oss kallades den västkustsallad och serverades i en stor skål men det fanns även varianter serverade i coupeglas. En härlig sås med majonnäs, ketchup och gräddfil. Fredrik är mycket nöjd när jag kommer hem.

Västkustsallad som jag minns den
räkor
musslor på burk
frysta gröna ärtor
sparris på burk
färska champinjoner
isbergssallad
gurka
tomater
lite örtkryddor som persilja

Sås
majonnäs (helst hemgjord)
ketchup
gräddfil

*Hårdkokta ägg är ju gott till och jag tror att det ska vara med.

09 juli, 2008

Psylliumfrön

Ibland blir man så förvånad och ramlar nästan baklänges. Jag skulle slå upp stavningen på psylliumfrön också kallade loppisfrön. Plötsligt ser jag i sökningen att de kommer från groblad. En växt som jag vet sen barnsben är läkeväxt. Men jag har bara vetat att bladen har läkande effekter på sår. Vad intressant är att även fröna är fiberrika och bl a bra vid förstoppning, hög kolesterol, viktnedgång osv. Varje planta kan ge 15000 frön. Helt imponerande.
Fröna brukar jag blanda ner i gröt och müsli.

08 juli, 2008

Egen kock hemma

Den mest ljuvliga klassiska päronkaka har jag just avnjutit hemma hos Bill Rubino, en New Yorker, som levt en stor del av sitt liv i Stockholm. Ett underbart möte med en passionerad konst och matälskare. Bill är skolad i båda disiplinerna på the new culinary school i NY. Han har han tidigare ägnat sig åt att sälja konst genom In Life Foundation för att samla in pengar.

Det är så jag kommit i kontakt med honom då jag köpt underbara tavlor av honom. Nu ger han matlagningskurser i sitt eget hem och skriver på Cooking with friends. Att gå på kurs hos honom kan jag bara rekommendera för Bills djupa geniuina intresse för mat i hans otroligt smakfulla hem kan bara bli en ren njutning. Han går också att anlita som privatkock hemma.

Bloggar om ,

07 juli, 2008

Första recensionen

Ibland blir man alldeles varm och glad inombords. Vi har fått vår första riktiga recension och det från BTJ, Svensk biblikotekstjänst. BTJ presenterar nya titlar med lektörsomdömen eller redaktionella kommentarer samt omslagsbild. I stort sett alla nya svenska böcker recenseras med lektörsomdömen. Förutom böcker innehåller BTJ-häftet bland annat språkkurser, musik och film".

Om "I mormors berså" skrev Birgitta Lindstam bl a: Trivsamma kommentarer om receptens ursprung, utmärkta bakråd och ett användbart avsnitt om ugn, mått och vikt gör detta till en bra receptsamling. Glöm ciabatta och pitabröd! Detta är en bok för den som vill följa svensk baktradition. (Ett utdrag ur recensionen som var väldigt trevligt skriven).

04 juli, 2008

Burkbytarkväll

Lisa bjuder in till burkbytarkväll den 10 juli. Ta med glas- eller konserv lite vin och glatt humör!

Jordgubbsparfait

I mammas recept bok står det läcker inom parentes och det är den verkligen. Receptet kommer antagligen från en mattidning på 70-talet. Den serverades en gång när mamma och pappa firade bröllopsdag och röda mattan rullades ut under kastanjen hemma.

Jordgubbsparfait
(4 pers)
3-4 dl hackade jordgubbar
2 msk koncentrerad apelsinjuice
socker
1-2 msk söt sherry
2 gulor
1 dl socker
3 dl vispgrädde

GARNERING
jordgubbar

Blanda jordgubbar med juice och sherry. Strö över socker och låt stå ett par timmar. Vispa socker och gulor poröst. Sätt till de marinerade jordgubbarna. Vispa grädden kraftigt. Vänd försiktigt ned äggblandningen i grädden. Häll smeten i en form på ca 1 liter och frys i minst 4 timmar. Vid servering – doppa formen i ljummet vatten och stjälp upp den. Garnera med jordgubbar. Låt stå framme ca 15-20 min före servering.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...