30 juni, 2008

I mormors berså nu översatt till engelska

Så äntligen kom boken "In grandma's arbor" från tryckeriet i fredags. Pallarna baxades in i maskinhallen på Klefstad och i söndags tog Pelle, min bror traktorn, körde upp dem med frontlastaren, pirrade in dem i den lokal där pappa hanterar distribution och fakturering av böckerna.
Helt otroligt att det faktiskt går att ha ett eget förlag tillsammans för att familjen finns där med olika kompetens. Utan allas insatser skulle det här aldrig ha varit möjligt. Pappa med full koll på fakturor och bokföringen. Elina, lillasyster är formgivare av bok och hemsida. Mamma har all kunskap om recept, provlagar och jag själv som provlagar, skriver ner och fotograferar. Lasse, lillebror, bidrog med att låna oss startkapital och distribuerar i Malmö. Mamma och pappa levererar de flesta böckerna i Skåne och Östergötland. Jag tar böcker i en resväska på hjul till bokaffärer och museér i Stockholm. Min sambo Fredrik stöttar mig. Både han och hans familj säljer böcker och hejar på oss.

Sen inte minst har alla vänner, bloggare och bekanta uppmuntrat oss, köpt böcker och kommit med bra tips vilket ha betytt fantastiskt mycket. Tack allihop!

Är du intresserad av att sprida lite svensk kultur genom bakböckerna I mormors berså och In grandma's arbor får du gärna beställa direkt av oss eller läs mer om dem på Klefstad förlag eller Klefstad Publishing.

29 juni, 2008

Fina burkar och goda snapsar

Att spara och ta tillvara på sommarens och höstens doft och smak är något av det finaste jag vet. Bara att få ha den där härliga känslan att hälla ner i vackra burkar och ta fram under vintern är oslagbar.

Just här är burkar och flaskor, som man kan köpa hos Frida på Hus-Modern, fyllda med essenser till snapsar. Frida gav mig några i olika storlek när hon hälsade på och jag tyckte de små passade utmärkt till koncentraten.

Den långa flaskan är fylld med snaps på röda bär, burken är kryddad med citrus och kardemumma. Hyperikum är en gul blomma som ger ifrån sig vinröd färg. Svarta vinbär kommer snart och det här är från förra året. Svart vinbärsbrännvin är särskilt gott till choklad. Något som jag lärde mig av en väninna på V&S.

28 juni, 2008

New York, New York

Off toppic skulle jag vilja tipsa om lillasyster Elinas fina sida Strolling New York där hon skriver om allt från matmarknader, vackert porslin, till klubbar och bara rätt och slätt personliga bra ställen. Ta en titt för hon plockar ut guldkorn.

Gudars så gott


...och tyvärr kan du inte göra om det exakt för det finns inget recept men jag ska beskriva vad jag gjort. Och du ska få mina idéer och kanske känna dig lite inspirerad till att göra ett försök. Jag är säker på att du kommer att lyckas.

Vi gjorde biffar med heminlagd hackad citronsmakande gurka* och hackad gul lök som svettats lite med smör. Salt och svartpeppar samt hemgjord tomatketchup. Återkommer med receptet på ketchup i nästa bok som vi håller på med. Det är mormors recept och jag tror att det är ett av hennes mest spännande saker.

Sen gjorde jag en coleslaw med egen majonnäs. Ett ägg mixades i matberedaren med svensk och fransk senap, eventuellt aning socker, rödvinsvinäger, salt, peppar och vanlig matolja. Varför majonnäsen blev så lyckad den här gången vet jag inte. För en gångs skull skrev jag inte ner vad jag gjorde. Typiskt! Det bästa av allt, inga tillsatser av något som verkar diskutabelt utan äkta vara rakt igenom.

Iallafall skar jag vitkål tunt, tunt. Skar tunna stavar av morot (Julienne) och blandade med majonnäsen och turkiskt yoghurt. Extra salt och peppar. Godare har jag inte smakat.

* Dubblera mängden gurka till lagen då det här receptet ger för mkt smak av citron.

27 juni, 2008

Hederligt husmorstips att rengöra en stekpanna

Nu på sommaren kanske man fiskar lite själv och steker i stekpanna. Vem gillar inte sotare eller stekt abborre? Dessvärre tenderar stekpannan att lukta ganska mycket av nämnda ingrediens och den som är i sommarstugan har säkert inte flera pannor att välja på utan står ut med fisksmakande köttbitar. Men en hederlig gjutjärnspanna går att få fin och fräsch igen. Gör så här:
Värm stekpannan på spisen och häll i vanligt salt. Ta en rejäl tuss med hushållspapper och gnid runt saltet i botten så att både eventuell beläggning och oönskade smaker försvinner.

Saltet har slipande egenskaper. Ett annat tips är att det går att ta fuktat salt och gnida runt i tekopparna för att få dem rena och fina igen. Ett miljövänligare alternativ till Jif (fd VIM) och andra starkare rengöringsmedel. Te- och kaffekoppar kan även bli fina med hjälp av en Scotch-Brite.

26 juni, 2008

Smaker till gris

Självklart älskar jag den här artikeln om vilka smaker som passar bra till gris eftersom vi har smågrisproduktion på Klefstad. Lisa har lämnat bästa tipsenTaffel.se. Varför inte grilla fläskkarré i sommar och inspireras av alla smaksättningstipsen?

Syrlig kyckling

Citrus på sommaren är ju egentligen helt fel men om det ligger några frukter i kylen och skräpar måste man ju göra något med dem. Resultatet blev en fräsch kycklingrätt med färskpotatis och sallad.

Kyckling i citrus
3 kycklingfiléer
salt
peppar
1 tsk färsk riven ingefära
1/2 hönsbuljongtärning
1 apelsin
1 lime (inte för stor)
några msk vispgrädde
ca 1 msk honung

Salta och peppra filéerna och bryn dem i smör i en sauteuse (alltså en stekpanna med hög kant). Tillsätt ingefära, hönsbuljongtärning, pressad apelsin och limejuice. Låt sjuda ca 10 min under lock. Tillsätt vispgrädde och smaka av med honung så att såsen inte blir för sur. Eventuellt mer salt och peppar.

17 juni, 2008

Sommarsvalka - bål med vodka

Du måste hitta på en drink för 50 pers. Tankarna börjar spinna. Vad ska man hitta på? Vad finns i skåpen? Jo, det finns saft i kylen som jag gjorde för några veckor sen, både svart vinbärsbladssaft och stark citronsaft. Resultatet blir en bål med vodka i vuxen smak.

Sommarsvalka

(8 pers)
2 dl vodka
3 dl koncentrerad svart vinbärsbladssaft
6-7 dl mineralvatten med citronsmak
3 dl schweppes tonic water

Blanda allt väl kylt och servera med is. Det går bra att byta ut svart vinbärsbladssaften till citronsaft.

På bilden ser du min safttillverkning. Svart vinbärsbladssaft görs nu på försommaren då bladen är späda och fina.

16 juni, 2008

Odla pumpa i kompost

Att driva upp frön till plantor är kul. Eftersom jag bor i stan delade jag med mig till en betydligt bättre växtplats nämligen i komposten på Klefstad och hoppas på en bra pumpaskörd i höst.

Förr planterade man på det här viset. Jag fick höra att man lade upp lite högre strängar med jord som bottnats med hästgödsel som är varmt och sedan med annan gödsel för att få riktigt bra med näring. Bl a odlades gurka så. Eller att betmassa (från bl a sockerbetor) transporterades tillbaka till gårdarna för att användas som foder till djuren. Betmassan lades ner i halvmeters djupa gravar på fälten i väntan på att den skulle användas och då kunde man passa på att odla där. Det var alla förutsättningar för en bra skörd, näringsrikt, lä och varmt.

15 juni, 2008

Gurkfabrik i liten skala

I helgen åkte vi till Brinks gurka, vid Kimstad utanför Norrköping, för att köpa gurkor. Väl där visade Elin och Martina oss runt och berättade att här tillverkas 4 sorters gurkor efter farmors recept. Det är färsksaltade, vintersaltade, vitlöks- och ättiksgurkor. Vit färsksaltad gurka är typiskt för Östergötland och jag kommer fortfarande ihåg att min egen farmor hade vita gurkor i skafferiet. Däremot har jag aldrig ätit det hemma då mamma höll på sina skånska traditioner med ättiksgurka.

I fabriken ligger gurkorna i stora tunnor med saltlag för att lösa upp smuts och få bort mögelbakterier mm. Sedan tvättas de i ett stort kar. Upp emot taket åker de på rullband och vägs på vinden. Vidare transporteras de för att packeteras. Någonstans på vägen läggs de i lag för smaksättningen förstås. Det var kul att se hur den liten småskalig anläggning fungerar. Ca 600 ton gurkor tillverkas här varje år.
Väl hemma testade vi minst 5 olika egna recept och resultatet kan vi avsmaka om några dagar resp. veckor.

13 juni, 2008

Jordkällaren

Det finns ett ställe som jag alltid har gillat och det är vår jordkällare hemma. Det finns dubbla dörrar för att hålla kylan kvar. De leder in till det vitkalkade rummet med runda stenar som täcker det ganska låga taket. Här inne låg alltid torra löv på våren som skulle sopas bort. Ett par snickrade hyllor fanns både på höger och vänster sida till alla burkar med inläggningar. En "sandlåda" i trä för att lagra morötter i. Högar med potatis lades längst in där ett par brädor var ställda på högkant för att hålla dem på plats. En träpinne var stucken direkt ner i jordgolvet för att stötta upp brädorna.
Konserveringsburkarna hade glaslock med byglar och plastringar. Bäst kommer jag ihåg burkarna med rabarber i stavar, staplade på höjden. Och så bigarråerna i konjak förstås. Lite småkallt att hämta saker där. På sommaren var man alltid glad över att komma ut i värmen igen - men det var och är ett favoritställe.

12 juni, 2008

Krikonsallad med konjak eller rom

Krikon är små blå plommon som växer vid vårt magasin på Klefstad. På sensommaren ramlar de av trädet och med sin blå färg står de i bjärt kontrast till den grova singeln. Så fort man tar i dem förlorar de sin klara kornblåa yta och blir plommonlila.

Det lilla plommonet är gott till sylt, i pajer och andra efterrätter. Här är egentligen ett recept på en gammaldags inläggning avsedd som tillbehör till kött men jag tyckte så mycket om smaken att jag lade till lite sprit och serverade den som efterrätt. Något som påminner om fina burkar man kan köpa i Frankrike där bl a mirabeller eller fikon används.

Krikonsallad med konjak eller rom

2 kg krikon
1 ½ kg socker
4 dl vatten
1 tsk hela nejlikor
1 dl ättika (24%ig)
1 ½ dl konjak alt vit rom (är valfritt)

Socker, vatten och nejlikor kokas. Då lagen är färdig hälls ättikan i och nejlikorna tas ur. Grytan lyftes av elden och krikonen läggs i och skakas ner i lagen. Varefter det hela får sjuda tills den blir klar, ca 45 min. Salladen skakas ofta och skummas noga. Tillsätt konjak eller rom. Häll på väl rengjorda varma burkar. Servera med crème fraiche och valnötter, eventuellt med en spritskvätt extra. =)

OBS! Jag gjorde en fjärdedels sats av det här. Den har gått åt på en vecka och 2 personer.

11 juni, 2008

Godbitar hos ARLA

I mitt jobb ingår att spana in andras lösningar på nätet och därför är jag med i en ERFA grupp för digitala Medier. Häromkvällen hade jag nöjet att lyssna på ARLA och vad de gör på nätet. Kan säga att det inte var lite och jag ville gärna dela med mig av en godbit som jag gillade. Årets kock lär ut sina hemligheter.

10 juni, 2008

Färska jordgubbar vår livrätt

Ända sen jag var mycket liten har jag fått jordgubbar med mjölk, en kavring med smör och rökt skinka, spickeskinka. I Skillinge på Österlen odlade mormor jordgubbar och när odlingarna inte fanns kvar åkte vi till grannen på självplock. Några liter till lunch plockades men sen skulle vi ha åtskilliga liter till sylt och saft. Snart är det dags att plocka igen och i sommar ska jag lära mig hur man ångar, kokar och gör rårörd jordgubbssaft. Resultatet blir häpnadsväckande olika i färg och hållbarhet.

09 juni, 2008

Slanggurka

Mamma odlar och här i vårt "växthus" har hon slanggurka. Den började blomma tidigt och vi fick själva agera bin och pollinera med en bomullstops. Resultatet lät inte vänta på sig och vi kunde skörda de här exemplaren efter bara ett par veckor.

08 juni, 2008

Skördetid

Sommaren ser jag alltid som en hektisk period. Både djur och människor skördar och bunkrar upp i förråden. Här är en höskrinda hos grannen som väntar på att bli inkörd. Klockan är strax efter åtta på morgonen när jag kör förbi och vagnen är så fin att jag vänder och åker tillbaka för det här fotot.

På vägen har jag sett midsommarblomster och fantastiska ängar med hundkex. Det är så otroligt vackert längs vägrenarna med all grönska. Ett par försiktiga fläderblommor har jag också sett här och var. Men det är torrt. Gräsmattan hemma är gul och det gör i och för sig inget men på fälten kommer det inget och det är mycket värre så håll tummarna både för att höskörden blir bärgad och att det snart kommer regn.

07 juni, 2008

Fiskelycka

Här lägger killarna nät. Nästa morgon kommer lille P ner och är helt besviken. Det blev inte en enda fisk.

06 juni, 2008

Underbar rabarber

Rabarbern är inte helt enkel att odla och får den inte tillräckligt med näring eller sol så blir det en ganska medioker skörd. Ett ställe som är helt fascinerande är Julita Gård där Nordiska Genbankens referenssamling av ca 80-talet rabarbersorter finns. Jag har varit där och kikat och tycker det är helt fantastiskt att det finns så många sorter.

Visste du att uttrycket att "lägga rabarber på något" betyder att lägga beslag på, ta, något och härstammar från en förvrängning av att lägga embargo på? Källa wikipedia.

Jag lade rabarber på några stänglar och det blev den här underbara rabarberkakan. Provade ett dubblera den i helgen och hade en för liten form. Då reddes tyvärr inte potatismjölet tillräckligt bra så mitt råd är att lägga tunna lager med rabarber varvat med potatismjöl och socker. Då blir den så här fin.

05 juni, 2008

Sommarens första potatissallad

Häromkvällen grillade grannen så att det kom stora moln, upp över våra syrener. Han kikade upp emot oss där vi satt på balkongen omgivna av grilldimmor och sa att han grillade bacon. Gott doftade det och det gjorde även vi själva efter en stund. Vi har kommit våra grannar väldigt nära...Har väl aldrig pratat med dem varje dag såsom nu när vi fått balkong.

Överbliven färskpotatis har samlats i ett par burkar i kylen efter flera kvällar på balkongen. Helt underbar att äta med en klick kaviar eller göra en krämig potstissallad och själv låta grillade dofter stiga till skyn.

Krämig potatissallad - en skiss
Potatis
äpple
lök
ättiksgurka
majonnäs
gräddfil
salt
peppar

Radiosändning från köket

I mars stod mamma och jag och bakade i köket hemma och två jättehärliga radioreportrar följde våra steg med bandspelaren. Resultatet kommer i två inslag i P1 meny i sommar. *

*Måste dubbelkolla datum när inslagen sänds för "påandet" om berså i förra programmet känns som om det kan vara lite vad som helst inför midsommar och inte just den berså vi skriver om. =)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...