29 maj, 2008

Mangoglass

Balkongen är invigd med först mousserande och sist hemgjord glass. Fantastiskt vacker kväll där vi sitter precis ovanför de nu blommande syrenerna. Det kan inte bli bättre.

En mangojuice fick ge smak till glassen. Kanske fick den en något isig karaktär för vi kunde inte hålla oss och åt den alldeles för kall. Gelatin ska vara bra för konsistensen men jag tycker nog att det kan bli lite för geléaktigt. Grunden ser ut så här och sedan får man prova sig fram.

Mangoglass
4 pers
2 ägg
1/2 dl socker
1 dl mangojuice
1 1/4 dl vispgrädde
3/4 dl yoghurt

vispa ägg och socker, tillsätt juicen. Vispa grädden hårt. Rör ner den och yoghurt. Frys i portionsformar som den kan serveras i. Låt glassen stå framme eller i kylskåp en rejäl stund före servering.

27 maj, 2008

Flå en abborre

Frun på gården är inte bara händig på att laga mat hon kan flå en abborre också. Spana in på hennes sida för att se hur man gör.

26 maj, 2008

Tallskottssirap

Härliga tallskott ska bli sirap, åtminstone tror jag det men jag har inte hittat något recept. Alltså får det blir ett test. Att man kan lägga granskott i socker och låta stå i två veckor tills det saftar sig funkar, så nu får jag se om det går lika bra med tallskott.

PS Det här funkade inte men att göra avkok med tallskott i vatten och sedan koka ihop med socker går alldeles utmärkt. Jättegott blir det också. DS

22 maj, 2008

Kaos och oordning

Ibland tappar man bara stinget och inspirationen till det mesta. Det händer väl alla då och då. Somnar framför TVn mitt i en serie, vaknar mitt i en annan och undrar vad som hänt. Fryser om fötterna och mitt i maj åker en värmeflaska ner mellan lakanen. Mat lagas men man märker inte riktigt vad man äter fast det inte alls är oävet. Omgivningen inspirerar inte direkt till något och fantasin har flugit ut genom fönstret.

Du undrar säkert vad jag håller på med och hela vår lägenhet är i kaos. Alla kläder hänger i vardagsrummet på stänger. Där står skor, tofflor och annat smått och gott som kommer från garderoben. Tavlor är lutade mot väggarna och hela sovrummets möblemang är utflyttat. Vi sover i ett litet belamrat krypin där hyllorna nästan rasar över oss. Där blir det rejält kallt för jag har glömt sätta på värmen på elementet på morgonen när jag kliver upp. Med andra ord något fattas för att utgjuta sig om luculliska måltider och det finns inte ens den minsta yta med ljus för att fotografera. Varför då undrar du säkert? Nej, det är inte stamrenovering utan vi ska få balkong.

Sting och inspirationen är tappad. Återfinns om någon vecka eller två när ordningen är återställd. Då kommer det att bli middag på den nya balkongen, kanske en rapport om kryddodling, klängväxter och självvattnande krukor. Håll ut!

19 maj, 2008

Grilla sparris

Igår åt jag min första sparris för året. Tunna stänglar som grillades i grillpannan och fick citronolivolja, salt och peppar som enda smaksättning. Behöver jag säga att de var knuspriga och helt enkelt ljuvliga...

Andra bloggar om , ,

18 maj, 2008

Nässlor ger kraft

Om du skördar nässlorna lite hela tiden kommer det att finnas späda nässlor ett ganska långt tag framöver och nässlor är gott i soppa, paté och stuvade. När jag var tonåring intresserade jag mig för läkande örter. Det fanns en bok hemma som hette Örtagubbens 25 underbara läkeörter. Ett häfte från 1962. Då torkade jag nässlorna och drack som te för de ger kraft, men det fick mig nästan att tappa lusten att prova dem igen till soppa, för torkade nässlor smakar mer hö än något annat.

Men jag torkade också lindblommor och fläderblommor. Fläderblommorna är feberdrivande när man använder dem till te. Jag lyssnade på en gammal klok gumma som hette Maja. Tyvärr skrev jag inte ner alla hennes tips och all kunskap hon hade men intresset för det här gör att jag gärna dricker mammas fläderbärssaft eller svart vinbärssaft när jag är förkyld.

Nässelsoppa
(4 pers)
ca 2 l färska nässlor (ca 400 g förvällda)

SOPPA
1 msk smör
2 ½ dl vetemjöl
1 l vatten
2 hönsbuljongtärningar
någon matsked creme fraiche
salt
peppar
ev muskot och 1 dl skuren gräslök

Skölj nässlorna väl, ge dem ett hastigt uppkok i vatten. Spara en del av kokvattnet och finfördela nässlorna i matberedare (späd med lite vatten) eller hacka fint på skärbrädan Fräs smör och häll i mjöl. Späd med vatten och buljong. Häll ner nässlorna. Smaka av med salt, peppar och eventuellt muskot och gräslök. Servera med hårdkokta ägghalvor i soppan och ett gott bröd.

16 maj, 2008

Tårttävling - vinnare i skönhet

Jiipppi, jag vann i kategorin skönhet i tårttävlingen hos Hembakningsrådet som arrangerades tillsammans med Dr Oetker. Mamma och jag deltog med två tårtor, en typ av Princesstårta och en klassisk bröllopstårta. Princesstårtan kallade jag för Rosenrabatt.

Motiveringar och andra tårtbidrag hittar du på Hembakningsrådets pressida.

Till tårtan har jag gjort Märthas tårtbotten, lagt i en fromageaktig vaniljkräm samt lagt grädde under mandelmassetäcket. Sedan färgade jag in mandelmassan med mycket grön hushållsfärg och lite kakao för att få en mörkt grön nyans. Blommorna är i mandelmassa eller oblatblommor. Mamma (Märtha) kom med idén att blanda olika typer av blommor och sedan lägga silverkulor som daggdroppar här och där.

Hade kategorin godast/smaskig varit med hade mamma vunnit där för hennes tårta var den som juryn helst hade ätit. (Större bild läggs in under helgen).

Andra bloggar om , , ,

Rabarberkompott gott till både sött och salt

I SvDs bilaga idag är det flera recept med rabarber, bl a en marinad till kött där örten är använd. Häromhelgen gick vi själva ett steg längre och använde efterrättskompotten som tillbehör till köttet. Egentligen skulle den ätas med gräddmjölk eller glass men blev alldeles utsökt till varmrätten. I andra länder kryddas ju kött direkt med kardemumma så vi tänkte varför skulle det inte kunna passa i den här formen och det är något som jag gärna kan tänka mig servera igen.

Rabarberkompott med smaksättning
(4 pers)
750 g späd rabarber
1 ½-2 dl socker

SMAKSÄTTARE
ca 2 tsk grov kardemumma

Skölj och skär rabarbern i ca 2 cm långa bitar. Stöt kardemummans grovt. Lägg rabarber med socker och smaksättning i en ugnsfast form eller kastrull. Lägg på folie eller lock och låt stå på svag värme eller i ej för varm ugn, 175°C i ca 20-30 min.

Andra bloggar om

14 maj, 2008

Nu är jag besviken...

...du tog ju ingen bild igår säger Fredrik. Han hade lagat helt ljuvliga hjortköttbullar med en olivgräddsås. Men det blev ingen bild för vi var så hungriga att det gällde att få något i magen så fort som möjligt.

skiss hjortköttbullar
500 g hjortkött
ca hälften blandfärs (70% nöt 30% fläskkött)
2 ägg
vatten
salt
vitpeppar
svartpeppar

Olivgräddsås
svarta oliver kokar med grädde. Späds med viltbuljong till en lagom smak

Vi serverade med kokta grönsaker och klyftpotatis.

13 maj, 2008

På span efter slån

Nu blommar nästan varje träd och på många ställen i hagarna ser man stora dungar med vackra vita hav av blommor. En del av dem är slån och jag är på span efter var de finns för att kunna plocka slånbär till saft och likör i höst. Nu så, nu vet jag var de är och det är på många fler ställen än jag sett förut. Man känner igen buskarna på långa taggar som rivs och gör bären svårplockade. Men blommorna är underbart vackra och bären ger goda drycker.

12 maj, 2008

Om livet på landet

Frida från en gård i Östergötland har fotat och berättar om sitt kvällspass i lagårn.

Potatisgratäng med nässlor

Förra veckan blev jag serverad en potatisgratäng med nässlor som verkligen föll mig i smaken. Enkelt beskriven var det potatis, förvällda nässlor och en bechamelsås. Jag gjorde den med en relativt tunn sås, ganska mycket grovhackade nässlor och riven ost över. Det blev jättegott.

Andra bloggar om , ,

11 maj, 2008

Frysa nässlor

Nu hamstrar jag med en av de första primörerna, nässlor. Det är gott att ha blancherade och finhackade nässlor i frysen till soppor, patéer, pajer eller annat som man kan hitta på. Nässelsoppa är verkligen delikat, men även att stuva nässlorna lätt och äta något rökt till. Varför inte böckling eller rökt lax.

Nässelsoppa
(4 pers)
ca 2 l färska nässlor (ca 400 g förvällda)

SOPPA
1 msk smör
2 ½ dl vetemjöl
1 l vatten
2 hönsbuljongtärningar
någon matsked creme fraiche
salt
peppar
ev muskot och 1 dl skuren gräslök

Skölj nässlorna väl, ge dem ett hastigt uppkok i vatten. Spara en del av kokvattnet och finfördela nässlorna i matberedare (späd med lite vatten) eller hacka fint på skärbrädan Fräs smör och häll i mjöl. Späd med vatten och buljong. Häll ner nässlorna. Smaka av med salt, peppar och eventuellt muskot och gräslök. Servera med hårdkokta ägghalvor i soppan och ett gott bröd.

Gott av ett gammalt fikonpaket

Alltid när jag ser och hör ordet fikon tänker jag på uttrycket fick du fikon Sackarias som betyder ung. tji fick du eller att man blir lurad på konfekten. Men med den här marmeladen blir man definitivt inte lurad på konfekten.

Ett gammalt paket torkade fikon från i julas kan man göra en god marmelad av. Marmeladen passar fint på en ostbricka. Eftersom fikonen inte innehåller mycket eget pektin behöver man tillsätta det för att få fram en mer marmeladliknande konsistens. Här går det definivt inte med syltsocker eller certo då fikonen är väldigt söta i sig själva och ytterst lite socker behövs. Alltså reglerar man lättare sockermängden genom melatin/fruktpektin.

Fikonmarmelad
Ca 500 g torkade fikon
1 ½ fruktpektin
1 ½ msk socker
¼ tsk citronsyra
1 dl hackade hasselnötter

Blötlägg fikonen minst 12 timmar. Koka upp och låt koka mjuka ca 5-10 min. Finfördela fikonen med en stavmixer. Koka upp igen och tillsätt fruktpektin blandat med socker. Låt koka 1 min. Blanda i hasselnötter och smaka av med citronsyran.

07 maj, 2008

Jägarprat

Kollade, med en erfaren jägare som var gäst hos oss igår, hur länge haren ska hänga. (Han har levererat många rådjur till oss under åren). Det han sa var att normalt för en hare är 40 dygnsgrader dvs att om det är 5 grader ute ska den hänga 8 dagar. Men han rekommenderade 60 dygnsgrader dvs att om det är 6 grader i kylen ska den hänga 10 dagar. För ett rådjur är det 40 dygnsgrader. Sen sa han att han gillade harstek bäst av alla olika typer av viltkött. =)

06 maj, 2008

Harstek

Igår kväll kom vi strax efter en bil som kört över en hare. Stanna, stanna sa jag till Fredrik. Hon kanske behöver hjälp. Tjejen hade klivit ur sin bil. Vet inte om hon var lite lätt chockad. När vi kom fram till haren levde den iallafall inte längre.
En harstek tänkte jag för den var inte särskilt skadad och kontaktade markägaren (min bror Pelle). Han bara skrattade åt mig och sa att han inte var intresserad av den. Väl hemma snittade jag haren nerifrån och tog ur inälvorna. Sen klippte jag ett par kvistar granris och stack i magen. Nu hänger den i kylen under en vecka. Sen ska den flås, tassarna ska tas av och eventuellt läggs den i en mjölkmarinad för att få bort lite av viltsmaken. Det är sån't som jag kommer ihåg från det jag var liten. Men då var det säsong (höst/vinter) och haren hängde i ett kallt garage med enris som stack ur magen.

04 maj, 2008

Födelsedagskalas

På tisdag blir det stort kaffekalas. Mamma har öppet hus för hon fyller 70 och när vi försöker uppskatta hur många som kommer så kan det bli allt mellan 100-150 pers. Vi har bakat och bakat och bakat i flera dar. Knäckebröd i 1 meter hög hink, lunchpepparkakor à la Thulins bageri i Simrishamn, Hälsingekex, mandelkransar, chokladbröd, wienerbröd, Mammas rågkakor, Delikata kransar, kanapéer och tårtor förstås. Självklart blir det hemgjorda wienerbröd. Jag har gjort ett par "tårta stor och bra", där varje botten räcker till 20 pers. Mamma har gjort Zuleikatårta med smörkräm som kan frysas och plockas fram med kräm och mandel, garnerad och klar.* Mycket disk har det blivit och är man inte bagare så är man diskare. =)



Emellan varven under valborgshelgen har jag provat ut alla rabarberrecept vi har tills sockret tog slut. Saft, sylt, marmelad och efterrätter fick jag iallafall till.



Nu hinner jag blogga 2 minuter för mamma skjutsar lillebror Lasse till tåget och passar på att fylla föråden igen. Lasse har gjort hela trädgården fin, klippt gräs och ansat rabatterna. Superfint! Nu är det en hel del städning kvar, trädgårdsmöblerna ska ut och sen ska linan till flaggstången upp för den har gått av. Ingen födelsedag utan att flaggan är hissad.

*Alla recept finns i "I mormors berså"

Förgro potatis

Nu liger den där, gammal otvättad potatis, placerad i äggkartonger. Vi väntar ivrigt på att ögonen ska bli större och groddarna ska utvecklas. Med lite ljus och värme går det ganska fort. Några ska med till Stockholm till innergården där jag kan odla lite.

02 maj, 2008

Maskrosvin

Varje år när maskrosorna sticker fram så tänker jag på då jag som barn samlade in hinkar med blommor för att mamma skulle göra vin. Vi har fortfarande vin kvar från de åren. Idag är det ett gott bärnstensgult dessertvin utan grumlig bottensats som passar till vilken fin efterrätt som helst.

01 maj, 2008

Att ta till vara på rester

Vad det är hemskt att kasta mat. Vet inte varför jag tycker det men jag är riktigt sparsam och alltid när det blir saker över försöker jag hitta på något att laga. Den här ratatouillen kom till bara för att det fanns massor av skivade tomater som annars skulle kastas. Jag tror inte jag fått till den så god någongång.

Ratatouille skiss
Tomater färska eller på burk
Paprika, röd och grön
lök
Aubergine
Zucchini
vitlöksklyftor
gult senapsfrö
lagerblad
dragon eller oregano
salt
peppar


Skär alla ingredienser i bitar och lägg i en kastrull. Pressa ner vitlöken och häll på alla kryddor utom dragon/oregano, salt och peppar. Låt koka ihop 1 timme. Krydda och smaka av. Servera med kotlett, kyckling eller vit fisk.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...