30 januari, 2008

Årets kock

Lite kul att få smita iväg på lunchen och bevista Årets kock. Hög stämning, mycket folk, läktare, mingel, applåder och skrammel. Magdalena Ribbing intervjuade, juryn för mat och juryn för metod gav bedömningar. Lite provsmakning av gourmetsmör, ny creme fraichesmak (återkommer), Spicy thasisoppa och en miniespresso. Vilken lyx i vardagen att få vara där. Brax on food, Alice och matälskaren Lisa på taffel livebloggar från tävlingen. Glöm inte att det är TV-sändning på 4:an ikväll.

Uppdaterat. Årets kock har en egen blogg med en nyfiken kock. Se vad som händer bakom kulisserna.
Andra bloggare om

29 januari, 2008

Magert med recepten

Tycker du att det varit magert med recept de senaste veckorna? Det beror på att Fredrik just nu planerar och lagar det mesta av maten efter kokbok. Jag vill inte lägga ut recepten med hänsyn till författarna. Magert har det blivit dvs han har tappat kilon. Behöver jag berätta att det går sämre för mig. Ett ynka kilo har lämnat min kära lekamen, men skam den som ger sig.

Han kör GI och jag räknar tappert points (viktväkarna) för att se hur metoderna är jämförbara. GI är inget för mig då jag behöver kolhydrater så jag äter en portion gröt, någon potatis och mina 18 points per dag. Flera motionspass finns också inplanerade. Inte min favoritsysselsättning. Nåja, det är inte så mycket fett som ska bort så det är väl bra om det går lika långsamt att bli av med som att lägga på sig.

Vad jag kan konstatera är att vi äter nästintill som vanligt. Kanske lite mera fett och framför allt mindre portioner. Det som är mindre är förstås bröd och potatis. Stenkoll har jag på att småätandet minskar och att vi dricker mindre med vin. Mindre av småätande, vin och mer fokus på motion kommer förhoppningsvis bli hållbart i längden.

En bok som inspirerar är Franska kvinnors smala hemligheter. Där handlar det just om att äta mindre portioner och kunna äta av allt. Att äta med huvudet och inte med magen. En filosofi som jag gillar.

NK och närodlat

Blev glad idag när jag såg NKs senaste reklamkampanj på en buss där det stod - närodlat.

24 januari, 2008

Punsch och snaps

Smakade på lite god snaps och smaskig punsch som finns att köpa från beställningssortimentet på systemet. 10 olika örter ingår i snapsen och de mest framträdande smakerna var mycket riktigt mynta och anis med lakritston. Beställer man mycket kan man få sin egen etikett och det har t ex Gripsholms värdshus gjort som kallar snapsen 1777.
Roslagspunschen är gjord på plommon och riktigt god. Åh, jag önskar att jag kunnat sitta ner och njuta lite kaffe med punsch för ... jag älskar punschen, jag älskar punschen....

En härlig gammal man berättade att Norrtelje brenneri länge försökt att få bränna eget. Historien förtäljer kontakt med minst 30 olika myndigheter för att få sätta igång. Ganska så stort motstånd låter det som. Roligt att de har stått ut och orkat få igång produktionen.

23 januari, 2008

Semlor eller tisdagsbulle

Kärt barn har många namn, semlan är ett sånt. De flesta år tycker jag att vi ser dem för tidigt då de dyker upp strax efter jul. I år är det kanske lite mera motiverat då fettisdagen ligger ovanligt tidigt redan den 5 feb. Alltså är det dags att börja baka. Recept. Semlans historia hittar du bl a här.

Bakbord och bakning

Under julhelgen har jag säkert fått fem förfrågningar om var man kan köpa bakbord. Jag fick tag på mitt hos Hus-modern och det är ett av mina bästa köp. Jag bakar ju en hel del...

En favoritblogg om just bakning är Pain de Martin. Martin presenterar här nio bröd som går att baka... Kul att följa de olika experimenten med mycket vatten i degen och olika mjölsorter.

22 januari, 2008

Ny märkning från KRAVS dotterorganisation

Inte bara närodlat utan nu lanseras närfiskat av Svensk fisk. Svensk fisk skriver: "Detta innebär att hela produktionsledet skall vara medlemmar i Närfiskat; Fiskebåt, grossist, detaljist/restaurang, för att varan skall få säljas som en Närfiskat produkt." Det låter bra men är säkert inte så lätt genomfört i praktiken. Liksom all annan sådan märkning kostar det troligtvis en rejäl slant för den som önskar vara med. Aranea Certifiering håller i märkningen och är en dotterorganisation till KRAV.

20 januari, 2008

Tips till utlandssvenskar och andra

Att stilla sitt sug när man bor utomlands och har långt till IKEA kan vara att besöka Willma på nätet. E-shop där svenska ting plötsligt blir lätta att få tag på. Själv kommer jag ihåg hur beställningslistorna blev långa när det var sverigebesök och att väninnan i england alltid vill ha Arvid Nordqvists Franskrostade kaffe när man hälsar på. Lakrits och Kalles Kaviar var andra saker som fick det att vattnas i munnen. Willma har ett småmysigt nyhetsbrev som berättar både lite om allmänna svenska kultursaker som nya böcker, filmer och skivor samt något om traditionerna just nu. Rekommendera det till de som har hemlängtan!

19 januari, 2008

Formex - mycket köksprylar





Prylar och tingel tangel är inte min grej, men jag kan inte motstå att gå på Formex presentmässa och botanisera. Möbler, tygblommor, tvålar och annat avstår jag ifrån men i B-hallen finns massor av fina köksattiraljer. Eftersom det är en fackmässa får man inte köpa eller besöka om man inte har butik, utan här beställer alla återförsäljare sortimentet för våren. Som att gå i en godisaffär och få se men inte röra. En liten djävul sitter på axeln och skriker vill ha, så turen kommer att gå till köksaffärer på NK, Åhlens och Cordon Bleu, vilka förhoppningsvis tar in sakerna under vår och sommar.

Praktiska saker faller mig mest i smaken. Saker som går att använda varje dag eller på flera olika sätt. Självklart ska det inte bara vara ergonomiskt utan också estetiskt. Skönt att ta i och ögonfröjd.

Favoriterna var:
Vackra bakformar där de klassiska känns mest rätt, inget man tröttnar på i första taget. Men kanske att önska sig en mera romantisk blomöversållad i present eller varför inte en med många olika småformar för fromage, geleefterrätter eller en choklad mousse. Troligtvis går det att baka portionsbröd i den också. Se fler bakformar på Inreda.







Hamonoya med produktlinjen Microplane hade flera bra rivjärn. En av de bästa sakerna i mitt kök även om jag har en kopia. Från början var det en snickare som hade en rasp. Raspen användes för citronskal och tanken föddes om att utvecka saker för köket. Resten är historia.

Det är lätt att skada naglar och fingar därför finns det en behållare till rivjärnet för nötter, mandel och vitlök.

Väldigt häftiga och habegäret satte in. Något att önska till nästa födelsedag.



Mandolinen har en liknande behållare för att man inte ska skära sig. Den är nämligen sylvass.



I sortimentet fanns även 3 olika sorters skalare. En för att skära julienne med (tunna strimlor av ex vis morot), en för att skala som vanligt med (Peal Appeal) och en för att skala en kiwi med. Skalaren Peal Appeal finns på Inreda.


Härligaste serveringskärlet hittade jag på Orrefors Jernverk, Form och design i Kosta. Vad sägs om färgglad metall där både citroner eller en varm soppa platsar. Eller varför inte pasta? Design Ulrika Hydman Vallien. Förutom svart/grön fanns svart/orange och grön/röd. Hur coola som helst!



Roligaste innovationerna kom från en uppfinnare som bara varit verksam i två år. Tepåsehållare, kryddboll och påse för att förvara kött, allt i gummi, var några av deras produkter.

Förhoppningsvis hittar företaget RIIS många återförsäljare, för varenda sak i den montern var ursmart och snygg! Kolla in på hemsidan!





Sist men inte minst hittade jag en mycket bra variant på elektronisk våg från Soehnle.

18 januari, 2008

Att tillaga hel fisk - regnbåge

Att tillaga hel fisk gör i alla fall jag sällan men tar mig i kragen när jag tröttnat på lax och inte vill köpa torsk eller sej. Tänker då på semestrar då jag ätit delikata grillade små havsunder och undrar varför jag inte kommer mig för oftare. Någonstans i mitt minne finns en lunch med grillad fisk och citron vid havet. Vet inte längre var, när eller hur men minns tångens doft, långpromenad på en pir och framför allt det grillade som ställdes fram på bordet. Enklaste, enkla måltid men ack så delikat. Citronen kom "à part" för att bara pressas över. Då jag har fobi för att sätta ben i halsen var det säkert så att språkförbistring gjorde att jag inte förstod att fisken kom med skinn, ben och huvud. Tur var väl det för något läckrare har jag sällan ätit.

Inspirerad av minnet och sporrad av damen i fiskdisken fick jag blodad tand att köpa två vackra hela fiskar till fredag middag. Det blev väldigt gott och jag fick knappt något ben i munnen. Fisken kommer jag definitivt att göra om igen.

Ugnsbakad regnbåge
1 fisk per person
1/2 purjo
citron
färsk timjan
färsk rosmarin
salt
peppar

Skölj fisken och snitta den på snedden mot ryggen ett par gånger. Stick in kryddor och halva citronskivor i snitten på båda sidorna samt lägg kryddor inuti fisken. Skölj purjon och skär i 1-2 cm breda skivor. Lägg i botten på en ugnsfast form med fisken ovanpå. Ställ fisken i ugnen, ca 200-225 grader ca 20-25 min. Citronen ovanpå blir nästan karameliserad och väldigt god.

Bästa tipset kom från damen i fiskdisken. För att veta att fisken är klar drar man i ryggfenan. När den lossnar är fisken klar.

Som tillbehör grillade vi paprikabitar och rödlök till. Det kompletterade den syrliga smaken på fisken då grönsakerna blir sötare i ugnen.

Andra bloggar om
,
,

16 januari, 2008

Fylld fläskfilé

Fläskfilé kan blir tort, trist, tråkigt och alldeles underbart. Det beror helt på hur lätt på handen man är. Jag har ätit kött som varit stekt och kokat så att det är segt som skoskula. Det borde vara straffbart att behandla kött så. Det känns väldigt 70-tal och med en stektermometer är det lätt avhjälpt. Själv föredrar jag att behandla filé i hel form som t ex här där den är fylld. När den når 70 grader inuti (stekt i ugnsvärme på 125-175 grader) så ska den ligga och vila ett tag. En härlig rosa kärna och ett kött som inte vätskar sig är resultatet. En perfek fredagmiddag.

Vi serverade ugnsbakad pumpa som fick steka i ugnen samtidigt som filén. Den kryddades bara med torkad timjan, salt, pepper och någon matsked rapsolja. När den var riktigt mjuk fick den en konsistens som var lite mysko. Fredrik gillade den, jag kände mig lite mera tveksam. Kärnorna tvättades och rostades i en stekpanna utan fett och ströddes över maten vid servering.

Haricots verts fick koka lite extra. Ibland har jag svårt för alltför mycket al dente. Tycker att bönorna gnisslar mellan tänderna. Strax innan servering smältes smör och bönorna svängdes i det tillsammans med hackad persilja. Det blev mycket smaskigt!

Fylld fläskfilé
ca 125-150 g fläskfilé per person
smör
tomatpuré
kalamataoliver
torkade tomater i olja
steksnöre

Rör smör och tomatpuré smaksätt eventuellt med salt och peppar. Skär en skåra i filén och bred ut smöret. Hacka tomater, kärna ur oliverna och lägg in i skåran. Bind upp filén. Hetta upp en stekpanna och stek den runtom. Lägg på ett ugnssäkert fat och ställ in i ugnen. 125-175 grader tills den når 70 grader inuti. Låt vila under folie sisådär 10 min eller tills hungern driver dig till att börja skära upp den.

Tillbehör
Pumpa plus kärnor
timjan
salt
peppar
haricots verts
smör
persilja

Se beskrivning ovan.

15 januari, 2008

Sweetie

Bara namnet låter ju underbart härligt. Sweetie. Sweeeetie. Sweeeeetie...Ordet känns skönt i munnen.

Med jämna mellanrum provar jag frukt som jag inte har testat förut. Sweetie, en korsning mellan grapefrukt och pomelo, liknar en grape men är mer grön/gul i färgen. Smaken är tilltalande söt med mindre bitterhet än grapen. Importeras från Jaffa i Israel.

En annan frukt som föll mig i smaken var Grenadilla som är en slags passionsfrukt och man äter den på samma sätt. Ljuvlig smak som är svår att beskriva, sötare än en vanlig passionsfrukt. Den var så god att vi inte hann med någon bild så klicka på länken om du vill se hur den ser ut.

14 januari, 2008

Off toppic - dockor

Jag bara måste rekommendera dig att kika in på lillasysters Elinas blogg. Hon skriver om Maria Åhrén, konstnär, som skapar de mest fantastiska dockor. Som Elina skriver, vi har känt Maria länge. Hemma hos oss har hon dekorerat matfat, pepparkakor och tårtor på restaurangen. Helt gudomliga kreationer.
Det som är så fantastiskt med hennes dockor är att hon, förutom själva dockan, håret och kläderna, skapar alla tillbehör kring dockorna. Minsta lilla handske, väska eller stol. Titta på bilderna och njut här och här.

Hellre kasta än att ge bort

Är det inte tråkigt att istället för risken att bli utnyttjad väljer ICA-nära på Sveavägen att kasta mat varje dag. I kryddhyllan stod några ledsna individer, basilika, citronmeliss och rosmarin. De riktigt hängde och var delvis vissna. Jag tänkte förbarma mig över dem, frågade om de skulle slängas och om jag skulle kunna få rädda det som räddas kunde av det som var kvar. Då berättade den anställda i affären att man hellre kastar bort istället för att någon kund skulle kunna utnyttja det som ingen vill betala för. Bröd kastar man varje dag sa hon. Varför kan man inte ändra sin attityd och ge bort till någon organisation som t ex Stadsmissionen om man nu är så rädd för att en kund som jag skulle utnyttja dem? Det vore både barmhärtigt och miljövänligt.

13 januari, 2008

Marmelad med sting i

Apelsin och chili, kan det bli gott i marmelad? Det var värt att pröva och jag gillade resultatet där ett lätt litet sting av chilin bryter in i det söta och bittra. Bitter smak kommer från pomeransen. Vacker blev den med tunna slingor av rött. En liten sats räcker tycker jag, för att inte ha extra mycket burkar i kylen.

Apelsinmarmelad med sting
400 g apelsin (1 riktigt stor apelsin)
1 torkat pomeransskal
10 g chili
3 dl vatten *
4 dl socker *

Tvätta apelsinen noggrant. Skiva i tunna skivor och ta bort eventuella kärnor. Hacka pommeransen och skiva chilin fint. Obs ta bort kärnorna. Koka frukt och chili med vatten under lock på medelvärme i ca 45 minuter. Tillsätt sockret och koka utan lock på högre värme under ca 20 min. Skumma noga. Skummet ger annars mögel. * Gör marmeladprovet dvs häll lite marmelad på en tallrik och låt svalna. Dra med fingret igenom. Om rännan blir kvar är marmeladen klar annars kokar man den ytterligare ett par minuter och testar igen. Häll på väl rengjorda burkar.

* Uppdaterad

11 januari, 2008

Helrenovering och gröna löften

Inte illa. Nu har jag gjort både hälsokoll, varit hos tandläkaren och sist men inte minst skaffat ny frisyr. Dessutom har jag kommit igång och motionera redan före nyår. Ibland måste man få klappa sig på axeln. Skönt att veta att inte det är några hål i tänderna, att de flesta värden är OK, att jag inte dricker för mycket rödvin och inte lider av järnbrist fast jag är lite trött till och från. So far so good med den inre miljön. Då är det bara att fortsätta med goda föresatserna om motion och mer grönt på tallriken samt rikta blicken på den yttre miljön.

Lisa inspirerar med ett grönt nyårslöfte. Jag tar med nöje stafettpinnen och skickar vidare. Lite klurigare att komma på vad man ska göra då jag redan sopsorterar relativt mycket, äter säsongens grönsaker, åker kommunalt nästan jämt, använder tygpåsar istället för plastkassar osv. Allt det har jag alltid gjort då jag växt upp, så det är ingen ansträngning. Jag gör det av bara farten. Vi hade t o m en sk grishink med köksavfall till grisarna när jag var liten. Den saknar jag nästan då det enda i matväg som jag kastar är just skulor och ibland mögligt bröd. Men att sopsortera sånt inne i stan eller ha en kompost skulle locka till sig ännu mera råttor till bakgården. (Jag vet att råttorna finns där även om jag inte ser dem så ofta).

Lisa har lagt upp andras länkar till löften och jag fick lite inspiration när jag läste alla förträffliga föresatser. Här är mina akilleshälar och det jag kan förbättra.

Gröna nyårslöften

1. Sopsortera plåtburkar och papp ännu mera (slarvar lite ibland)

2. Köpa och byta till lågenergilampor hemma när de gamla går sönder

3. Dra ner på diskandet under rinnande vatten

4. Se till att inte ugn, spisplattor eller annat i köket är på längre än nödvändigt och koka med lock för att spara energi

08 januari, 2008

Rödkålssallad

Av den här salladen får jag inte nog. Den har ju funnits med ett par gånger men är så god att det tål att repeteras. Syrlig vinäger kombineras med söta äpplen och ger härligt tuggmotstånd. Använd matberedaren för att strimla allt riktigt fint så går den fort att göra. En sats håller sig i flera dagar.

Signes rödkålssallad
(7 pers)
¼ stort rödkålshuvud
3-4 rivna äpplen

Dressing
5 msk rödvinsvinäger
Drygt 3 tsk socker
1 ½ msk rapsolja
Salt
Vitpeppar
droppa citron

Strimla rödkålen fint. Riv äpplena med skalen på. Blanda dressingen och prova dig fram tills balansen mellan surt och sött är bra. Låt stå ett dygn. Salladen är utmärkt till viltkött.

Tips! Svenska äpplen har tunnare skal än utländska och då behöver äpplena inte skalas.

07 januari, 2008

Fullkornspizza med rödlök

I skåpet fanns 3 paket med pizzamjöl, fullkorn från Kungsörnen som jag fått. Fantasin tröt men kasta dem kändes helt fel. Mailade då till kundtjänst och fick ett förslag på pizzadegsbotten. Fredrik kombinerade det med ett recept på rödlökspizza från tasteline och jag tror det är den godaste pizzan jag någonsin ätit. Wow – den var helt enkelt underbar. Med ett glas Zinfandel blev den helt oemotståndlig.

Fullkornspizza med rödlök
4 st eller 6 mindre
1 pkt pizzamjöl, ca 7 dl
2,5 dl fingervarmt vatten
25 g jäst
½ tsk salt
2 msk matolja

Fyllning
1 dl kalamataoliver
2 st strimlade rödlökar
200 g god ost
2 dl ruccola eller färska örter

Lös jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt salt och olja, rör om tillsätt mjölet. Knåda degen på mjölat bakbord eller med assistent. Jäs degen ca ½-1 timme och kavla sedan ut 4 st runda bottnar. Lägg på sås, fyllning och riven ost grädda i 225-250 grader C. i mitten av ungen i ca 12-15 minuter. Vid servering täcks pizzan av ruccola eller örter.

Tomatsås
1 gul lök
1 burk krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
1 vitlöksklyfta
½ tsk fransk örtkrydda
1 tsk oregano
Salt
peppar

Hacka och fräs löken, häll på tomaterna, tillsätt buljongtärningen och kryddorna. Låt puttra utan lock ca 10 min. Låt svalna. Bred över pizzan ända ut i kanten.

Andra bloggar om

06 januari, 2008

Inlagda rödbetor

Inlagda rödbetor är en alldeles för undanskymd smaksättare. Mycket god och speciell för det svenska köket. Nu när många vill äta mindre kaloririkt är den ljuvlig till kalvsylta vilket är perfekt smalmat. Säkert är det många som inte gillar konsistensen på kalvsyltan men tänk på att det är samma konsistensgivare som till smågodis i gele. ;-D

Mammas inlagda rödbetor är delikata och när man som jag inte äter rödbetor jämt är det en lätt match att lägga in sina egna och få den smak av ättika och socker som passar smaklökarna. En till två påsar betor räcker långt och det kan fortfarande finnas kvar i grönsaksdisken så här års. De inlagda rödbetorna använder jag för övrigt till kalops och rödbetssallad.

Ursprungligen kommer receptet med rödbetorna ur en konserveringsbok som vi flitigt använder men mamma Märtha har gjort en variant på receptet med både mera socker och ättika.

Inlagda rödbetor
Omkr. 2,5 kg späda rödbetor
350 g socker
1° ättika per l vatten *

Ta bort blasten och borsta rödbetorna noga. Skär inte bort spetsen på dem. Lägg dem i en kastrull och koka dem mjuka. Skala dem genom att trycka bort skalen medan de ännu är varma. Ansa med en liten kniv. Koka upp lagen och lägg i rödbetorna. Låt koka 10 minuter.

*Uppdaterad, C är borttaget då det inte är Celsius utan grad (°) på ättiksflaskan som menas.

05 januari, 2008

God müsli

Egenkomponerad müsli har inte blivit som jag tänkt mig och nu hittade jag Lottas som blev jättegod. Kommer ur boken Från mitt kök till ditt. Kakao förlag

04 januari, 2008

Rotfrukstolympiad

Taffel anordnas en rotsakssolympiad. Fram till årsskiftet var palsternackan första utmaning. Jag ville bli inspirerad av C-E Hagdahl m fl och slog i mina referensexemplar. Intressant att palsternackan nästintill lyste med sin frånvaro i de gamla 1800-tals kokböckerna för den har ju funnits sedan 1600-talet i Sverige. Kanske har den bara ätits ugnsbakad eller i gratäng, något som inte varit svårt att laga och därför inte skrivits ner.

Palsternackan är ju en verklig delikatess och är god som soppa/puré, rostad som den är, alt. med kryddor (salvia, timjan etc) eller som en liten plätt, vilket blev mitt bidrag. Till plätten serverar jag något rökt och en syrlig youghurt. Sötman i palsternackorna balanseras härligt av syran och sältan i tillbehören. Potatisen binder ihop härligheten.

Palsternacksplättar
150 g palsternacka
100 g potatis
1 ägg
½-1 tsk salt (smaka av)
Smör för stekning

Rökt kött eller rökt fisk

Matyoghurt
gräslök

Riv palsternacka och potatis och blanda med ägg och salt. Ta fram plättlaggen och grädda 6 plättar i smör. Servera som bas till något gott rökt kött eller rökt lax. Toppa med yoghurt och gräslök.

Mer motion - gå ner i vikt

Nyårslöften har jag väl egengligen inga men sedan flera år har jag mål inom olika områden*. Det började med att jag på ett mer målinriktat sätt ville förändra mitt liv aktivt. Jag hade jobbat så mycket att lusten för det mesta försvunnit. Räkningarna låg oöppnade i högar och på jobbet tornade sakerna upp sig. I princip orkade jag ingenting, knappt gå ut genom dörren. Det krävdes en del för att ta sig i kragen och komma ur den destruktiva situationen. Nu sätter jag rimliga mål varje år. Flera av målen handlar om välbefinnande och saker man blir glad av.

När jag går igenom målen månadsvis eller kvartalsvis ser jag hur det går. Jag får ny skjuts genom att sätta upp delmål och datum. Ett mål som är ständigt återkommande är att få bättre kondition. Det lyckas mer eller mindre bra. I höst har jag jobbat mycket intensivt och målet har kommit i skymundan medan andra mål nåtts. Eftersom mindre motion betyder mindre kaloriutgifter kommer det som ett brev på posten att ett par kilo har smugit sig in på magen och låren. Det är alltså målet för våren - nej inte att gå ner i vikt utan att få bättre kondition. Det går ju hand i hand i vilket fall som helst. Mål nummer två är att på ett mer medvetet sätt få in mer grönsaker på tallriken och mindre onyttigt. Inget mer spännande än så. Samma sak som dietisterna alltid säger den här tiden på året.

Målområden från Stefan Sebö som skrivit boken Bruksanvisning för ett bättre liv.
personligt
karriär
eknonomiskt
saker jag vill äga
psykiskt/fysiskt
resor
utbildning
upplevelser
relationer

Mer inspiration till att må bra får jag genom nyhetsbrevet Veckans Anders.

Lycka till med 2008 och hoppas det blir ett underbart år!

Glöggtilltugg med pepparkaka

Tilltugget på bilden är en bit överbliven smörgåspepparkaka (ur I mormors berså) med en klick smaksatt kessella.



Smörgåspepparkakan är en mjuk pepparkaka som har all sötma och kryddning från en sådan men med en fastare konsistens som ger en brödliknande upplevelse. Det här blev urgott till både varm alkoholfri vinterdryck och starkvinsglögg.

Vill man ge tilltugget ett finare namn så kanske pepparkaksbruschetta kan passa men egenligen tycker jag det är fånigt, detta namngiveri som många ägnar sig åt. Varför låna in namn från andra språk för att beskriva något? Som om vi skäms för vårt egna vackra tungomål. Ta t ex pannacotta. Slitet uttryck för kokt grädde. Okej, kokt grädde låter kanske inte så sexigt men när namnet lånas till puddingar med gelatin där grädde kanske inte ens ingår tycker jag att det är lite larvigt.

Smaksatt kesella på pepparkaka
10%ig kesella
torkade aprikoser
syltade apelsinskal
pepparkaka
mald kanel

Hacka skal och aprikoser fint. Blanda med kesellan. Lägg på ett sött, kryddigt bröd eller smörgåspepparkaka. Dofta lite kanel över.

03 januari, 2008

Leka med maten

Fantasin fick mig att fundera på istärningar med koncentrerad buljong. Det resulterade i att vi använde ispåsar för isbitar och en tratt för att göra portioner av viltfonden.

Syltade apelsinskal

Hos oss finns det apelsinskal i mängder. Ligger och skräpar framför TVn eller någon annanstans där någon behagat skala och äta en. Var rädd om skalen. Som syltade ger de underbar smaksättning i diverse ting. T ex i vanliga vetebullar, saffransbröd med fyllning, mjuka fruktkakor, mjuka pepparkakor osv. Eller skär dem i breda strimlor, styckfrys och doppa sedan i mörk choklad. Det blir elegant och gott efter middagen med en kopp espresso.

Syltade apelsinskal
6 apelsiner
Sockerlag:
1 ½ dl vatten
3 dl socker

Skala apelsinerna med kniv för att få snygga jämna kanter på skalen. Blötlägg skalen i några dagar i en skål och byt vatten varje dag. Koka skalen i vatten, ca 10 min, tills de är mjuka. Låt rinna av och svalna. Skär bort det vita, som är beskt, med en vass kniv. Koka ihop socker och vatten. Lägg i apelsinskalen och låt dem koka i ca 10 minuter. Låt svalna i lagen. Ta ur apelsinskalen. Frys dem i hela bitar, hackade i små tärningar eller som breda strimlor.

02 januari, 2008

Viltfond på hjortsadelben

Det blev lite ben över av hjortsadeln från nyårsafton. Synd att kasta tyckte vi och har provat på att göra en viltfond av det. Något stark viltsmak tycker jag och har förstärkt med extra grönsaker och enbär när den kokar ihop. Det verkar som om smaken blir mycket bättre. Receptet kommer från Julia Childs "Det goda franska köket" och motsvarande likt buljongrecept finns här. De enda förändringarna vi gjort är att inte använda tomatpuré samt att sila och koka ihop den till hälften.

01 januari, 2008

Nyårsmeny 2007

Nyåret har gått av stapeln och vi var ett glatt gäng på 28 pers som kokade ihop olika rätter enligt ett i förväg utskickat koncept. Det här har Fredrik min käre sambo och hans vänner gjort i, kanske, uppemot 15 år och det fungerar jättebra. Vi äter i timmar, men det förstår du säkert när du läser vad de olika grupperna ägnade sig åt.

Så här såg den smarriga menyn för nyårsafton 2007 ut.





Snittar och champagne
(jag tror det var ung det här: pumpernickel med kikärtsröra, räka med färskost, citron, dill på crostini, tapenade med citronzeste)

Första förrätten
Toast skagen i glas med smörstekt kantskuren brödtriangel

Första fiskrätten
Smördegsinbakad lax med dragon,
sallad med koriander,
creme fraichesås med färsk ingefära

Sorbet
Cremant de Bourgogne


Huvudrätt
(inspiration Verner Vögeli)
hjortsadel
gratinserad pasternackspuré
glaserade kastanjer (Julia Child)
smörsvängda morötter
brysselkål
rödvinssås



Efterrätt
Hallonglasstårta (tasteline)

Allt var mycket gott och det är helt galet att det aldrig blir dubbelt med ingredienser eller smaker trots att vi inte konfererar eller planerar mer än att var och en är indelad i en grupp och får sitt uppdrag dvs, förrätt, efterrätt etc. Varje grupp tar också hand om vinval till sin rätt. Komiskt var att två av grupperna valt samma vin då de läst vinrecensionen i SvD.

Några små kommentarer
Lite saker lär man sig för varje år. Alla måste förbereda sin mat hemma. Det finns ingen chans att laga mat på plats.

Sorbet behövs ca 1 dl per person. Det är tillräckligt.

Det går åt 1/2 dl rödvinssås per person. Till 28 pers använde 4 kg palsternackor för att göra ett mos med 7 ägg. (Det hade räckt med lite mindre). Purén spritsades i toppar som gräddades i 250 grader, ca 8 minuter för att få färg. Ca 150 g kött per man fanns (ostekt) och det var rikligt. Ca 2 kg förkokta och slantade morötter värmdes och räckte precis. Vi hade räknat med 3 kastanjer (värmdes), liksom 3 st brysselkål (som koktes på plats) per person.

Fredrik, hans syster och jag valde att servera på tallrikar istället för på stora fat som skulle skickas runt. Då hade vi koll på hur mycket kött vi hade. En gång har det hänt att det precis räckte och om inte en av gästerna varit tvungen att gå hem före varmrätten hade det inte blivit någon bit till den sista personen. Det hade blivit hur pinsamt som helst. Vi funderade först på att steka köttet i benet och skära loss innan serveringen men för att få bättre chans att få ett perfekt stekt kött skars det loss från början, bands upp och förstektes hemma. Köttet sattes in i ugnen när första fiskrätten serverades. Fredrik lät det bli 59 grader i innertemperatur och sedan fick det vila under folie en god stund innan det skars upp.

Idag händer inte mycket. Vi har varit över och städat lite samt att vi diskade en del redan på plats igår. Lite skallebank idag och mycket vatten har gått åt så jag mår som jag förtjänar.

Tack alla kära vänner som var med! Roligt som vanligt!

God fortsättning allihop!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...