14 december, 2008

Gammaldags efterrätter gör come back

I SvDs förra helgbilaga kunde man läsa att gamla saker kommer tillbaka och i det här fallet beskrevs flambering men jag har flera gånger sett liknande saker bli lite hippa igen. Själva hade vi brinnande päron i grön curaçaosås för inte så länge sen. Sån't minns jag från 70-talet.

På restaurangskolan i början av 80-talet serveraces Crêpe Suzette. Vi fick göra sk guerridon service dvs rulla fram ett bord och flambera framför gästerna. Sådana serveringsbord har för länge sen lämnat matsalarna men någonstans läste jag att de kan vara på väg tillbaka igen. Det kanske blir lite mer show då - tranchering, flambering och annat kul.

En annan gammal goding serverar Daniel Coyet just nu på Le Rouge i Gamla stan, savarin indränkt med kaffe och rom till en mandelglass. Lite coolt att just sån't serverades eftersom mamma gjorde en sk äkta savarin härom helgen. Kakan dränktes in med sockerlag och calvados. Vätskan gjorde att den växte till dubbel storlek. Som efterrätt var den otroligt god - liksom den på La Rouge som var utsökt. Äkta savarin görs med jäst men det finns varianter med bakpulver som både har fin konsistens - och är goda förstås!

7 kommentarer:

Olle sa...

Älskar dessa gamla klassiker!
Dags att de får komma tillbaks.
Åt senast en Suzette på Pastis i NYC, savarin har jag däremot inte ätit på länge. Däremot har det blivit en hel del Rhum Baba för det har vi på jobbet nu förtiden.

Och det är absolut på tiden att matsalsarbete blir vanligare - så kanske vi får lite bättre servitörer också!

Kinna sa...

Olle - du vet förstås skillnaden mellan Baba och savarin. Jag hittade det först igår...=)

Mamma Mat sa...

Gjorde savarin för några helger sedan till en middagsbjudning. Det var otroligt uppskattat och smaskigt!
Hälsningar Mamma Mat

Marina sa...

Sviskonkompott är ju en gammal rätt som jag tycker är heelt alldeles för bortglömt. enkelt och gott med bara vanlig grädde till.. Mums!

Kinna sa...

Sviskonkompott har jag aldrig ätit. Däremot är katrinplommonsufflé en av mina favoriter, serveras med gräddmjölk.

Åsa sa...

Då kanske man inte heller behöver hymla med mandarinerna och persikorna på burk längre då?

Emma sa...

Haha, vad bra. Min pappa vill alltid ata glace au four och ost fondue, valdigt omodernt men gott.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...