14 september, 2008

Sagogryn

Är det någon som vet var man köper sagogryn? Vi var med i Sydsvenskan med recept på Sagosoppa den 7 sept* och frågan kom från en läsare i Skåne. Jag har köpt mina gryn på Netto i Simrishamn men visst måste det finnas på fler ställen eller...?

*Tyvärr finns ingen länk till arikeln.

9 kommentarer:

Mian sa...

Nostalgi!
Jag tror bestämt att jag sett sagogryn på Supermarket (ICA) - måste abolut kolla och inhandla i så fall :-)

Sanna sa...

Ingen info om sagogryn tyvärr men jag måste säga att jag gillar bilden. Det där mönstret är bland det finaste i världen också.

Caroline sa...

Köper mina på ICA, liten oansenlig förpacking - men ack så söt! Kan också meddela att man i danmark köper dem i riktigt stora påsar! En annan kul sak som man kan göra med grynen, som jag smakat men inte själv provat, är att färga ett par stycken med rödbetssaft, och ha som granering, blir vackra färgglada kulor som lyser upp. Ha det!

Caroline sa...

Jag har sett på Konsum (i Skåne), bland torkade linser och varor från Saltå Kvarn - vet ni bilken hylla jag menar?!
Sagodryn = barndom :-)

Kinna sa...

Tusen tack för alla tips!

Pernilla sa...

Översättarhelena skrev om sagogryn i februari i fjol.

http://oversattarbloggen.blogspot.com/2007/02/utan-sagogryn-frsmktar-vi.html

Viktoria Schiöler sa...

Jag �r n�stan s�ker p� att det finns sagogryn p� ICA Malmborgs i Lund, men jag ska titta efter noggrannare (hoppas jag kommer ih�g bara...).

De r�da man k�pte f�rr var fina. Min gammelfarmor brukade g�ra en efterr�ttssoppa med torkad frukt och r�da sagogryn, tror jag. F�rresten har jag ju hennes gamla receptbok s� jag ska kolla efter p� direkten.

Örjan sa...

Har varit på ön Siberut väster Sumatra och sett hur lokalt boende (i djungeln) framställer stärkelse (mjöl)ur sagopalmer.
Principen
Avverka palmen.
Klyv den 2-3 ggr
Riv sönder den fina innandömet(planka med taggar- 2 personer som "sågar" fram och tillbaka) och krossa det rivna ännu fint.
Blanda med lätt rinnande vatten och låt sakta sippra ned i större kärl (läs-gammal uttjänt kanot)så att stärkelsen kan sedimenteras.
Låt sedan torka, samla upp och använd mjölet (stärkelsen).

Egentligen samma grundprincip som för att göra vårt potatismjöl, bara lite annan utrustning

Lagers tabberas sa...

Jag har skrivit en del om sagogryn här

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...