21 september, 2008

Obstler och andra snapsar på Österrikiskt vis

Många bönder har tillstånd att bränna sin egen snaps. Alla möjliga sorter finns på enklare marknader. De vanligaste är nog en sk obstler på frukt vilket kan vara gjort av äpplen, päron eller plommon. Marillensnaps är gjort på aprikoser. Men det finns även mer exotiska varianter som snaps gjord på Genziana (en blå blomma), Arnika (en gul blomma) och Vogelbeeren. Den sistnämnda visade sig efter lite klurande vara rönnbär och inte körsbär som jag gissade. Vad som verkligen väckte min nyfikenhet var en snaps som gjordes på frön från kottar, Zirbenschnaps. Smaken var fin med kåda och skog. Kan verkligen rekommenderas.

2 kommentarer:

Eira sa...

På tal om alkohol och för att svara på din fråga i min blogg :)
Vill ju inte att informationen ska försvinna undan.
Likör är roliga saker. Oftast brukar jag ta en handfull bär eller örter och tillsätta några dl osmaksatt brännvin/vodka. Exempelvis 1 dl bär och 4 dl brännvin, som mest har jag haft 1,5 dl bär till 1 l brännvin. Låt det stå i två till tre veckor eller tills bären skuttat runt tillräckligt mycket. Tillsätt sedan socker och tillslut kärlet. Skaka om några gånger om dagen tills sockret löst upp sig. Provsmaka för att se om mer socker ska till. Sen när det sista sockret är löst i blandningen är det klart.

Kinna sa...

Tackar, jag står just och rensar fläderbär så något i likörväg ska det bli.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...