17 september, 2008

Måsten i Salzburg



Måsten i Salzburg är ett besök på Café Tomaselli. Bara hemsidan i sig är nästan som att kliva in i annan värld. Där berättas att stället grundades redan på 1700-talet och är det äldsta sk original Wiener caféhaus i Österrike, samtida med Mozart.



Där serverade Lydia oss från en bricka hemgjorda kakor. Hon berättade att det är 8 personer som bakar på Tomasellis eget konditori och säljer bakelserna. Det är en business för sig och vi betalar det vi valt direkt till henne. Kaffet betalas separat.



På brickan finns plommonkaka, apfelstrudel, mohnstrudel och topfenstrudel. Det senare är en strudel på färskost som jag bara älskar. Mohn är vallmofrön och just nu är det säsong för dem, äpplen och plommon.



Jag väljer en topfenkuchen. Favoritkakan framför andra. Kaffet serveras med det obligatoriska vattenglaset där skeden ligger på glasets kant. Ve den som lyfter av kopp eller glas från brickan. Då kommer kyparen och lyfter på allt igen för så ska det bara vara. Det hände mig för många år sen i Wien.



Lite senare blev vi hungriga på något mera matigt och nästa måste-ställe är Sternbrauerei även det från 1700-talet. Tyvärr gör de inte längre sitt eget öl men verkar köpa in öl från andra småbryggerier. Stället är smått underbart med vackra kastanjer, parasoller, grusgård och riktigt genuin mat. Jag går hit varje gång jag är i Salzburg.



Den här gången äter vi Weisswurst, salt kringla och söt senap samt en jättegod gryta med obligatorisk semmelknödel. Självklart åtnjuts en öl till maten.

1 kommentar:

Kristina Eriksson sa...

Sådana café är härliga! Det får nog bli Salzburg någon gång...(det finns ju så mycke man vill se!)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...