24 augusti, 2008

Nypon i hällregn

Äntligen har jag kommit igång med lite träning. Vi ska ju vandra i alperna om några veckor och ångesten infinner sig. Ska jag orka gå dagsmarcher och hinner jag träna något innan vi åker? Jag är ju ingen träningsmänniska även om jag har en bra grundkondition. Med vandringskängor och stavar travar jag på i högsta fart i Hagaparken. Häromkvällen såg jag i ögonvrån de mest fantastiska nypon jag någonsin sett. Det var inte vresrosens utan någon mellanting mellan vilda små och stora vresros. Kanske är det en egen sort. Nästa kväll hade jag påsar med mig för att plocka de mörkt röda, stora nyponen. Det började regna så smått när jag klev utanför dörren. Inget att vara rädd för tänkte jag och det slutar nog snart. När jag nådde parken regnade det lite mer men jag fortsatte för rundan skulle ju avklaras. När jag nådde de första träden i parken började jag ta skydd. Det slutar nog snart tänkte jag. När det regnade än värre började jag gå igen för jag måste ju hem nån gång. Det regnade mer och mer och jag har nog aldrig sett dess make. Snart var jag våt in på bara kroppen. Det där med att gå in kängorna med våta sockar behöver jag inte tänka på. Vattnet kippade mellan tårna. När det regnade som värst nådde jag nyponbusken. Alla bären åkte raskt ner i påsen. Ingen såg mig utom en kille med hund som stod under ett träd. Men varför skulle han bry sig om en galen tjej som står i ösregn med åskdunder och blixtar och plockar nypon i parken. Till slut gav han också upp tanken om att regnet skulle avta och lunkade iväg, genomvåt.

Väl hemma klöv jag nyponen ochgröpte ur "klipulvret" med en sked. Sen koktes de med lite vatten och passerades till en tjock välsmakande puré. Det blev inte så mycket men är väl så koncentrerat att det kan bli både nyponsoppa, kräm och tårtfyllning av resultatet. Att det dessutom kryllar av c-vitaminer gör inte saken sämre.

3 kommentarer:

Lagers tabberas sa...

Men nypon ska inte ha regn, de ska frostnupas om jag är rätt informerad. I alla fall väntar jag till första frostnatten innan jag plockar nypon. Det ska ha med nedbrytningen av något jag vet inte vad, men det kan vara helt fel och en myt.
Å andra sidan hinner jag inte göra några nyponattacker före frosten i alla fall för jag har fullt upp att skörda och fixa och ordna i den odlade trädgården. Just nu att bleka kardongen och plocka störbönor och björnbär och ta upp potatis och oplocka squash etc.

Kinna sa...

Lager - frostnupna tror jag inte. De brukar bli lösa och konstiga efter första frosten, men rätta mig gärna om jag har fel. Visst är det så att bär ska plockas när vädret är torrt. Den här gången hade jag tyvärr inget val. Kvällarna räcker inte till för allt jag vill göra.

Dina odlingar låter superfina. själv skördar jag lite på innergården. Vaxbönor och bondbönor. inga mängder direkt men ändå.

Anonym sa...

Hej gamla klasskamrat!
Jag har också någon gång hört det där med frostbrutna nypon, men strunt samma. Med koncentrerad nyponsoppa/kräm kan man göra en god annorlunda kaka eller tårta. Jag har blandat detta i vispad grädde och haft till tårta och naturligtvis dekorerat med bl a mandelbiskvier.
PS: Har äntligen hittat er receptbok i handeln så att jag kunde köpa denna. Klart jag stolt visat upp för släkt och vänner att jag står omnämnd och att ett av mina recept finns med i boken Mormors Berså!
Hälsningar Susanne Adersson

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...