15 juni, 2008

Gurkfabrik i liten skala

I helgen åkte vi till Brinks gurka, vid Kimstad utanför Norrköping, för att köpa gurkor. Väl där visade Elin och Martina oss runt och berättade att här tillverkas 4 sorters gurkor efter farmors recept. Det är färsksaltade, vintersaltade, vitlöks- och ättiksgurkor. Vit färsksaltad gurka är typiskt för Östergötland och jag kommer fortfarande ihåg att min egen farmor hade vita gurkor i skafferiet. Däremot har jag aldrig ätit det hemma då mamma höll på sina skånska traditioner med ättiksgurka.

I fabriken ligger gurkorna i stora tunnor med saltlag för att lösa upp smuts och få bort mögelbakterier mm. Sedan tvättas de i ett stort kar. Upp emot taket åker de på rullband och vägs på vinden. Vidare transporteras de för att packeteras. Någonstans på vägen läggs de i lag för smaksättningen förstås. Det var kul att se hur den liten småskalig anläggning fungerar. Ca 600 ton gurkor tillverkas här varje år.
Väl hemma testade vi minst 5 olika egna recept och resultatet kan vi avsmaka om några dagar resp. veckor.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...