07 maj, 2008

Jägarprat

Kollade, med en erfaren jägare som var gäst hos oss igår, hur länge haren ska hänga. (Han har levererat många rådjur till oss under åren). Det han sa var att normalt för en hare är 40 dygnsgrader dvs att om det är 5 grader ute ska den hänga 8 dagar. Men han rekommenderade 60 dygnsgrader dvs att om det är 6 grader i kylen ska den hänga 10 dagar. För ett rådjur är det 40 dygnsgrader. Sen sa han att han gillade harstek bäst av alla olika typer av viltkött. =)

11 kommentarer:

Dubbelörnen sa...

Det är så vansinnigt gott... *slickar mig om munnen*

Kram

Kinna sa...

Håller med dig. =)

Örjan sa...

Gratulerar till en "påkörd" hare.
Den är ju garanterat fri från hagel.
Men att lägga i mjölk för att "ta bort" viltsmaken, tycker jag är onödigt.
Det gällde nog "i gamla tider" när man prompt skulle genomsteka haren. (Mjölken ger ju bl a en mörningsprocess.)
Har med framgång tillagat
harytterfileer (med vikt och uppbunden "svans").
Lättstekta och saftiga.
Även låren har jag benat ur, bundit upp till portionsstekar och tillagat.
Inga stora men exklusiva portioner.
Resten av haren har använts till gryta och/eller fondkokning.
Smaklig måltid!

annamaria sa...

Jag har bara ätit hare en gång - hos svärmor och det var otroligt mört och gott kött. God sås blir också. Kom nu på mig själv att tänka - vill också träffa på en påkörd hare, men usch så hemsk kan inte ens jag vara. Smaklig spis!

Fru B sa...

Vi kallar det 'dygnsgrader'.

Maj känns inte riktigt som en har-månad, men det få en nästan att längta till höst och jaktsäsong, fast bara nästan. Det du slipper med en trafikdödad hare är att spotta hagel!

Kryddburken sa...

Harstek är gott men inte många som kan tillaga ätligt gott! Jag hoppas du kan komma med ett triktigt smarrigt recept för jag tillhör den senare kategorin! *S*

Kinna sa...

Örjan - jo, visst ger mjölk en viss mörning också. Vi får väl se vad vi hittar på.

AnnaMaria - det är nog ingen som vill köra på ett djur.

Fru B - tur att det finns jägare som läser. Jag ska ändra till dygnsgrader.

Kryddburken - jag lagar inte heller hare så ofta, men jag tror nog att den är god att steka som en vanlig köttbit med termometer i ugn. Servera klassiska tillbehör till som gele, inlagd gurka eller någon annan inläggning man gillar. En gräddsås med lite viltkrydda kan säkert vara på sin plats och kokt potatis samt kokta grönsaker.

Kryddburken sa...

Du Kinna!
Har du hört något om att hare ska ligga i mjölk och dra innan tillagning? Det är bara något jag har hört, det sägs att det tar bort viltsmaken som är ganska markant i hare! Men jag har ingen aning!

Lagers tabberas sa...

Lägg aldrig viltkött i mjölk!!!!
Köp då hellre fläskkotlett från Scan - det smakar inget i alla fall.
..."en killing ska aldrig koka i dess moders mjölk..." sannare har aldrig gamla testamentets moseböcker varit..(är det inte där som de står?)
Hursom - hare är hare och det är helt enkelt djävligt gott.
När jag skjutit fler än en hare tar jag alltid ett lår eller två och rimmar och torkar för att ha i ryggan till nästa jakt. Det är gott att hyvla av med kniven och dricka kaffe till i en paus, mens hunden släpps.
Gör en hargryta vettj'a!

Kinna sa...

Kryddburken - att lägga i mjölk gjorde vi när vi var små men läs både Örjans och Lagers kommentarer. Tydligen inte längre helt comme il faut.

Lager - haren hänger på Klefstad i Linköping så jag hoppas det är kvar något till mig när jag kommer ner igen. =)

Bendel sa...

Avis på hare, det var länge sedan. Tufft av dig att ta hand om den förresten, Go Kinna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...