11 maj, 2008

Frysa nässlor

Nu hamstrar jag med en av de första primörerna, nässlor. Det är gott att ha blancherade och finhackade nässlor i frysen till soppor, patéer, pajer eller annat som man kan hitta på. Nässelsoppa är verkligen delikat, men även att stuva nässlorna lätt och äta något rökt till. Varför inte böckling eller rökt lax.

Nässelsoppa
(4 pers)
ca 2 l färska nässlor (ca 400 g förvällda)

SOPPA
1 msk smör
2 ½ dl vetemjöl
1 l vatten
2 hönsbuljongtärningar
någon matsked creme fraiche
salt
peppar
ev muskot och 1 dl skuren gräslök

Skölj nässlorna väl, ge dem ett hastigt uppkok i vatten. Spara en del av kokvattnet och finfördela nässlorna i matberedare (späd med lite vatten) eller hacka fint på skärbrädan Fräs smör och häll i mjöl. Späd med vatten och buljong. Häll ner nässlorna. Smaka av med salt, peppar och eventuellt muskot och gräslök. Servera med hårdkokta ägghalvor i soppan och ett gott bröd.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...