09 mars, 2008

Rödvinssås med sardell

Det här var ett experiment och går säkert att förädla men jag ville undersöka hur smaken med tillsats av en sardell skulle kunna förändra en rödvinssås. Fredrik tyckte den blev mkt god, jag är mera tveksam då om jag förstår det rätt sardellen innehåller umami och att smaken blir på något sätt komplext mättad och lite för mycket. Svårt att förklara det där med på gränsen för vad smaklökarna gillar. I allafall delar jag här med mig av en skiss på sås som jag kommer att förädla för den var långt ifrån dålig det var nog bara en överdosering av sardellen som fick den att tippa över en aning.

Vi serverade den till entrecote och ugnsrostade palsternackor första gången. Kvällen därpå fick den hänga med på en ugnsstekt kycklingklubba, skivade och stekta champinjoner och blomkål. Det blev gott till båda.

Rödvinssås
1/4 gul lök (hade jag haft schalottenlök hade jag hellre tagit det och i så fall 1-2)
1 sardell
2 dl rödvin
1/2 oxbuljongtärning
1 dl vatten
Låt detta koka ihop till hälften
Tillsätt därefter
1/2 oxbuljongtärning
2 1/2 dl atten
2 msk balsamvinäger
1-2 msk smör vispas ner strax före servering

Jag silar inte av löken men om man vill ha en finare sås går det självklart att sila av innan smöret vispas i.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...