04 mars, 2008

Oförtjänt rykte

Långkok markerar som regel bara tiden som rätten sköter sig själv på spisen. Lite oförtjänt rykte har därför den typen av mat fått, för inte är det tiden vid spisen som är hinder i det hela. För att göra en gryta t ex är det snabbt fixat att bryna köttet och lägga i grytan. Så snart det är klart kan man förbereda resten av ingredienserna, duka och kanske göra en förrätt.

Grytan nedan fick en mustig smak av säkra kort i buljongen. Smaken rundades sedan av med hjälp av sötman i både paprika och morot. Inte dumt alls!



Gryta med paprika
(drygt 2 portioner)
ca 300 g grytbitar av nötkött
3 dl vatten
1 oxbuljongtärning
1 sardell
1 msk tomatpure
2 msk balsamvinäger
1 lagerblad
1 1/2-2 paprikor (en gul och en halv röd)
1 morot
knappt 1 tsk (torkad) mejram
knappt 1 tsk (torkad) basilika
salt och peppar

hetta upp stekpannan och lägg i smör. Låt smöret tystna. lägg i grytbitarna och bryn runt om. Lägg i stekgryta, vispa ur pannan med en del av vattnet och tillsätt allt vatten, buljongtärning, sardell, tomatpure, balsamvinäger och lagerblad. Låt puttra i ca 1 timme. Skär paprikan i tärningar och strimla moroten. Tillsätt grönsakerna, kryddorna och låt puttra ytterligare 20-30 minuter. Späd eventuellt med lite mera vatten om skyn är för start. Servera med kokt potatis eller någon pasta.

8 kommentarer:

Hanneles paradis sa...

Långkok är toppen, ofta säljs sånt fint kött billigt.

Kinna sa...

Precis men ibland har man hjärnsläpp i affären och undrar vad man ska hitta på. =)

Johanna Vackdahl sa...

Tack för att vi fick komma idag - det var jättetrevligt och lärorikt!

Kinna sa...

Johanna, tack själv. Nöjet var helt på vår sida. Jag hoppas vi ses igen! =)

sanna sa...

Tog fram en bit benfri fläskkarré i frysen som jag tänkte laga en gryta på, är lite trött på plommonspäckat vilket det ofta brukar bli. Har dock svårt att hitta recept förutom kinagrytor, har du kanske något tips?

Kinna sa...

Sanna - när vi var små gillade vi inte fläskkarré. Då skars köttet till kotletter som panerades i ströbröd, stektes. FÖr att få dem extra möra fick de eftersteka i grädde och burkchampinjoner.

Annars tycker jag att man kan skära karrén i skivor, marinera och grilla. Det är helt OK att grilla året om tycker jag.
Servera med någon salsa typ mangosalsa med chili och koriander.

Hoppas det här ger dig lite inspiration. =)

sanna sa...

Tack för tips! Dock hann jag göra en indonesiskt gryta som smakade fantastiskt, den gör vi gärna om!

Kinna sa...

Åh, det låter också gott!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...