21 mars, 2008

Långfredagsgädda

Gädda levererad till dörren är inte fy skam. Det är grannen som fiskar och kommer med den i en hink. Lyxigare kan man inte önska - om man inte fiskar själv. Gäddan fick en läcker form över natten och här är den på väg ner i grytan i rejält saltat vatten. Den kokar tills ryggfenan lossnar. Då rensar vi den noggrant på tallriken innan äggsås med smör, hårdkokta ägg, dill, gräslök och persilja hälls över. Kokt potatis och broccoli serveras till.

Alla tänker vi på farmor som alla år varit gäst den här dagen och gädda alltid har serverats. Hon blev 105 år så många långfredagsmiddagar har det varit under åren.

Såhär serverar Märtha, min mamma gäddan.

Kokt gädda
(4 pers)
1 hel gädda, 1-1 ½ kg
½ dl salt per liter vatten
vatten som når fiskens halva höjd

Äggsås
(4 pers)
3-4 hårdkokta ägg
mycket dill, persilja och gräslök
smält smör

Låt huvudet sitta kvar men tag bort gälarna, de ger en besk smak. Klipp bort fenorna utom en liten bit av ryggfenan, som man kan dra i och känna om fisken är kokt Borsta bort njurarna, som sitter som en blodsträng längs ryggbenet. Skölj fisken. Koka upp vatten och salt i en stor kastrull eller fiskgryta, gärna med galler. Vattnet skall nå till fiskens halva höjd. Lägg i gäddan och låt den sjuda dvs koka på mycket svag värme 20-25 min beroende på fiskens tjocklek. Lossnar ryggfenan är den klar och fiskköttet är vitt och ogenomskinligt.

Mosa äggen med en gaffel, rör ner dem i det smälta smöret och de finhackade kryddorna. Servera kokt potatis och kokta grönsaker till gäddan.

3 kommentarer:

Åsa sa...

Det var mig en tjusig fisk! Och vilken lyx med fiskande granne :)
Är fisken kvar i den ställning som går ner i en stor kastrull/gryta?

Kinna sa...

Fisken gick bra ner i grytan som var riktigt stor och oval.

Bendel sa...

Vilken fin tradition, och gädda!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...