14 mars, 2008

Än en gång godsaker på burk

Fler med mig sjunger en lovsång till burkar, för det finns ju fina konserver både hemmagjorda och från industrin som man inte ska rynka på näsan åt. Lisa, matälskaren utser veckans matnörd som kommer med bästa tipset om vad som är godast på burk eller läckraste burkreceptet. Själv plockar jag fram en gammal favorit.

Både mjukkokta äppelhalvor eller just päron på burk passar till receptet, som jag förstås hittat i mormors handskrivna men även sett i en publikation från 70-talet. Att använda päron är dock ett högst eget påhitt av oss själva då vi ofta konserverar härliga bergamotpäron. De kommer från ett gammalt träd som farfar ympade fram när Klefstad mangårdsbyggnad uppfördes. För det mesta blir päronen angripna och utvecklar päronsten men de är inte mindre goda för det. Härlig form har de, knytnävsstora och runda som äpplen.

Päron med nöttäcke
5-6 färska stora päron eller 10-12 inlagda päronhalvor
(en stor konservburk alt två små burkar inlagda päron)
50 g margarin
100 g nötter, hackade
1/2 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
1 msk päronspad

Päronen kan antingen vara färska päron som är lätt kokta i lite sockerlag, eller päron på konservburk.
Lägg päronen i en ugnssäker form. Hacka nötterna grovt i matberedare. Smält margarinet, tillsätt nötter, socker, vetemjöl och mjölk. Fördela blandningen över päronen och häll över lite päronspad. Sätt in formen i 225 grader. Grädda tills nötblandningen har fått färg, ca 15 minuter.
Servera ljummen med mjuk vaniljglass eller lättvispad grädde.

1 kommentar:

Daniel Roos sa...

Det är en klassiker och vad gott det är :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...